joi, 1 ianuarie 2015

Previziunile Carte Noua pentru 2015

Leave a Comment
Imagine preluata de pe https://cristinalincu.files.wordpress.com/

Sunt deja la a patra incercare de a ma uita in globul de cristal. Cateodata imi iese, cateodata nu. Ati vazut cat de bun am fost anul trecut aici, hai sa mai incercam o tura.


IT in general


1. IT-ul isi continua cresterea de numere si de salarii. Nimic surprinzator, banuiesc ca tendinta va continua in urmatorii 15 ani. Dupa asta, salariile vor fi atat de mari față de restul țării, incat nu va conta.

Veti citi, macar odata la fiecare luna, un articol care sa laude cat de buni suntem, ca romani, la IT. Si suntem, doar ca nu avem nivelul de management implementat. Daca sunteti manageri, aruncati un ochi pe www.iasi-mit.org. Vor fi evenimente de invatare tot anul. Să invățăm împreună.

2. In functie de investitiile in infrastructura, vor aparea mai multi sau mai putini investitori suplimentari. Nu, nu e inca blocata piata. Antreprenorii nu sunt inca destul de creativi. Loc mai este, dar nu se mai pot da tunuri, iar nivelul de educație sau inspirație necesar e mai ridicat.

3. Firmele de IT din Iasi isi vor continua extinderea. Fiindca le merge bine si salariile sunt mai mici decat in Bucuresti/Cluj. Iar oamenii la fel de destepti, iar universitatea la fel de mare sau mai mare. Estimarea mea este ca vor fi cateva firme care vor controla cresterile numerice (Endava, Continental, Ness, Centric), cateva care se vor apara in fata extinderii altora (Synygy, Mind, poate Softvision) si altele care vor fi surprizele emisiunii.

4. Joburile Oracle vor fi un mare fisss. Motivul de baza pentru a veni la Iasi sunt specialistii de suport formati de Mind. Celelalte firme trebuie sa isi pazeasca poponetul de alte amenintari, iar amatorii de joburi sa deschida ochii si la alte oportunitati.

5. Un mic zvon legat de TiVo. Testeaza Iasul ca destinatie. Ramane de vazut daca interesul se va materializa. Ar fi un pas interesant suplimentar spre altceva decat mobile apps si software bancar.

6. Trending in IT: embedded applications. Toata lumea vrea o chestie inteligenta. Iar treburile inteligente au nevoie de aplicatii embedded. Sunt hot-hot-hot wearable devices si home automation, legate de mobile applications si cloud.

7. Usor de accesat in embedded applications: home automation. Va aparea, cel tarziu in 2016, un al doilea business de home automation in Iasi.

8. Un business interesant prinde in Romania : servicii de prototyping pentru start-up-uri inovative. Am cunoscut cativa oameni care imbina ideile lor cu banii veniti de la asemenea clienti. Brilliant business case, cu conditia sa ii cunosti pe frumosii oameni cu bani.

9. Vor fi, macar pentru 2015, mai multe joburi in IT care ar fi trebuit sa mearga in Ucraina. Outsourcing. Donetsk si Harkov aveau fiecare cel putin un milion si jumatate de locuitori, universitatile in regula. Acum, pauza. Iar Kiev-ul e blocat de refugiati. Romania, Serbia, putin Republica Moldova (ca are potential de IT cat Iasul), eventual Muntenegru vor fi beneficiarii conflictului din Ucraina.

Business

1. Creste numarul celor din IT care isi propun sa faca o afacere pe cont propriu. Adica sa fie antreprenori. Bun exemplul asta al Clujului. Se intinde ca raia.

2. Apar afaceri in educatie legate de IT. Vezi Scoala Informala de IT. Am si eu cateva idei despre training-ul pentru firmele de IT si reconversia celor care nu au terminat IT spre o cariera de programator.

3. Ar fi interesant de vazut o colaborare intre facultatea de textile si cea de calculatoare pentru a crea ceva wearables. Asta nu e o predictie, e mai mult o scrisoare către Moș Crăciun. 

Salarii


1. Salariile in IT vor creste moderat. Se pare ca angajatorii au injumatatit predictiile de crestere fata de anii trecuti in ceea ce priveste bugetele de salarii. Ziarul Financiar publica un articol in care citeaza Accace Romania, o firma de consultanta fiscala si de payroll. Are sens sa se mai imblinzeasca panta de crestere, luand in considerare ca la o medie estimata de circa 28-30 ani, salariul mediu in industrie este de 3903 RON, cu praguri maximale de circa 3-4000 EUR, praguri cu care se ajunge la un nivel similar cu Germania si Anglia pentru un programator. Sigur, sunt foarte rare cazurile in care se fac asemenea plati, iar informatiile nu arata cine plateste chiar acesti bani in Romania.

Salariile in IT au crescut foarte mult in criza, egaland sectorul bancar, potrivit unui infografic ZF, realizat pe baza datelor Institutului de Statistica

2. Salariile vor avea un al doilea vector de crestere, in afara de dorinta unor firme de outsourcing de a umple scaunele pe care le-au contractat: competentele cheie. Peste o anumita cifra, saturatia va fi deblocata de o competenta diferentiatoare. Nu uitați să învățați.

3. Scutirea de impozit va ramane si in 2014. 
IT-ul e un vector de imagine in Romania, iar daca nu s-a eliminat acum, nu vad pe guvernantii din august 2015 sa propuna la bugetul din 2016 eliminarea scutirii.

4. Estimez că vor crește salariile în call-centere, mai ales pentru vorbitorii buni de limbi altele decât engleză. Franceza nu e încă in trend, ca nu avem prieteni, germana nu se vorbește prea mult, italienii sunt pe poziții peste tot. Sunt curios ce măsuri vor lua decanul de la facultatea de litere si directorii liceelor din Iasi care nu sunt Colegii Tehnice.

Iasi

1. Nu mai fac predictii legate de aeroport. M-am plictisit. Poate avem legatura cu Germania, in sfarsit, ca o zi dus si una intors nu petrece nimeni pe drum daca are ceva parale in buzunare.
Cum ziceam anul trecut, sa fie prima conexiune cu Germania inainte de a iesi la pensie.

2. Potentialul de business e destul de interesant pentru a genera constructia unui nou bloc de birouri pe Sf. Lazar. Asta nu e predictie, Predictia este ca in 2015 vor fi tatonari pentru generarea unui nou pol de birouri in oras. Poate fi Tatarasi-2 Baieti, poate fi Pacurari. Cred ca Nicolina-CUG nu e destul de atractiv ca zona pentru birouri de IT si are deja investitiile primariei si ale Consiliului Local.

3. In 2015 se va cristaliza optiunea dreptei pentru functia de primar al Iasului. Va fi Cristian Adomnitei, va fi trimis MRU? Depinde de rezultatele luptei pentru putere in noul PNL. La PSD, cred ca Nechita nu va renunta la candidatura decat in 2016. Nu il vad pe Chirica pregatit de partid pentru succesiune.

4. Vor fi diverse initiative civice in Iasul lui 2015. FILIT e deja un succes, intuiesc ca va continua trendul.

5. Mi se pare interesant impactul potential al centrului logistic integrat de la Letcani. Deocamdată, distracția cu Ucraina ne aduce o limitare a potentialului de export spre est, dar nu se știe niciodată. 

0 comentarii: