- Cat de lungi sau scurte sunt ciclurile de viata ale unei echipe?
- Cum este legat ciclul de viata al unui produs de ciclul de viata al unei echipe?
- Cand trebuie reinventata echipa si cand trebuie reinventat produsul?
Nimeni nu poate prevedea cu exactitate ciclul de viata al unei echipe. Cele 4 faze in inchegarea unei echipe iti pot da o indicatie destul de buna despre cand ajung la apogeu. Fazele despre care vorbesc sunt Forming, Storming, Norming, Performing. Tuckman a fundamentat aceasta teorie inca din 1965 (vezi Wikipedia)
In principiu, nu am vazut oameni ce nu se cunosc in prealabil si care sa formeze o echipa intr-un interval mai mic de 6-9 luni. Oamenii care nu sunt intr-o echipa, ci sunt parte a unui grup in prealabil pot, probabil, duce intervalul la 4-6 luni.
Echipele competitive se aseaza intr-un an, cel mai probabil.
Dupa faza Performing, o echipa va atinge nivelul de platou pentru o vreme. Acolo performeaza excelent, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta Apoi performanta scade, din pricina intereselor divergente ale membrilor ei. Cu cat interesele converg mai mult timp, cu atat performanta va ramane ridicata.
Eu aseman aceasta stare cu o conducta. In momentul in care performerii excelenti vor dori sa faca o schimbare, echipa are nevoie de oameni la fel de motivati, cu potential la fel de bun, care sa le ia locul. Daca in echipa este alimentata cu oameni foarte motivati inainte de vreme, atunci se creaza o stare de tensiune care nu este benefica. Daca cei mai buni nu isi gasesc o alta provocare, atunci cei care vin din urma nu se pot exprima.
Functionarea instalatiilor de apa se bazeaza pe cateva legi simple. Presiunea, viteza de curgere si densitatea lichidului sunt valorile care influenteaza aceasta functionare. Daca asimilam presiunea cu numarul celor care au potential foarte bun si sunt noi in echipa, densitatea lichidului cu valoarea echipei si dorinta de a evolua in joburi noi, iar viteza de curgere cu ciclicitatea unor proiecte si momentele in care pot iesi din rol unii din membrii echipei, atunci putem caracteriza o echipa si evolutia ei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu