duminică, 20 noiembrie 2011

Cultura organizationala (III)

1 comment

Cat de repede se schimba o cultura organizationala?

Nu chiar repede. In circa doi pana la patru ani, in functie de cine e motorul acestei schimbari si cum este structurata organizatia. O organizatie plata, cu putine nivele si manageri charismatici este mai agila si poate asimila schimbari culturale mai rapid.

In cazul organizatiilor piramidale, aceste schimbari sunt mai lente sau de deloc, pentru ca ajung foarte greu la nivelele care trebuie sa le asimileze. Cand eram mic, jucam un joc foarte amuzant, numit "telefonul fara fir". Eram asezati in rand si trebuia sa soptim la urechea celui de langa noi un cuvant, de multe ori complicat. Toata distractia era sa aflam la sfarsit ce a inteles ultimul din lista. Nu vi se pare la fel si in cazul organizatiilor piramidale? Daca iau in considerare si complexitatea mesajului care ar trebui sa fie transmis, imi pot lesne imagina cum poate fi distorsionata o asemenea initiativa. E mai simplu atunci cand cei din virful ierarhiei transmit mesajul direct celor la care trebuie sa ajunga. Acum e mai simplu ca inainte, exista conferinte telefonice, discutii directe prin videoconferinta, bloguri, emailuri.

E important daca cei din echipa de management impartasesc sincer valorile pe care le asuma cultura organizationala sau le sustin doar din necesitatea pastrarii jobului. Exista si contestatari sinceri ai unor schimbari de cultura organizationala, care sunt indeajunsi de verticali pentru a isi exprima de fiecare data parerea contrara. Ce-i de facut? Ei bine, eu cred ca acestia trebuie convinsi si expusi unor experiente pozitive ca urmare a unor schimbari partiale in directiile enuntate. Altfel, vor deveni pasivi-agresivi - sabotorii de maine din interiorul unei organizatii aparent sanatoase.

Despre motivele unei schimbari de cultura organizationala, intr-un alt post...


1 comentarii:

Anonim spunea...

Great! thanks for the share!