joi, 24 ianuarie 2013

Scutirea de impozit pentru IT nu se mai extinde

27 comments


{Update 11 sep 2013}
S-a modificat schimbarea. Softistii au invins, guvernul a decis. Detalii aici


Postarea originala
Dupa cum stiti, exista o scutire de impozit care se aplica in general pentru programatori. Ceea ce nu stiti, este ca nu se aplica pentru toata lumea. Conditiile de baza pentru a se aplica sunt cele specificate de Ordinul 748/2004. Asa cum sumarizeaza forumul avocat.net,

1.posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexa nr. 1;
2.postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3.au diplomă de absolvire a unei forme de învăţământ superior de lungă durată, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările: Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, respectiv una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, şi prestează efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1;
4.angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.


Asta e simplu, exista o lista in anexa nr.1, care a fost creata in anul 2004 si este limitata la urmatoarele specializari

1. Automatica si informatica industriala

2. Calculatoare, Inginerie electrica si calculatoare

3. Electronica, Electronica aplicata, Electronica si telecomunicatii, Comunicatii

4. Matematica, Matematica informatica

5. Informatica, Informatica economica, Informatica aplicata

6. Cibernetica si informatica economica, Cibernetica si previziune economica, Contabilitate si informatica de gestiune


Totusi, lumea e in schimbare, iar universitatile nu si-au batut prea tare capul cu lista asta, drept pentru care au inventat specializari noi. Denumite cat se poate de frumos, cu scop de a fi sonore si a atrage potentiali studenti. Ori, in alte cazuri, pentru a sincroniza denumirea cu zona de specializare. Vezi Tehnologia Informatiei de la Ac, ori Microelectronica de la Electronica.

Normal, respectivele denumiri nu sunt pe lista, deci nu se poate aplica pentru acesti absolventi scutirea de impozit, cu toate ca restul de 3 conditii sunt indeplinite si au multi colegi "scutiti".


Varujan Pambuccian a propus anul trecut[2012] o actualizare a anexei respective, care a fost cat pe aci sa fie semnata anul trecut. Dintr-o eroare umana, s-a intors de la semnat, a fost amanat si au venit alegerile. Ghinion si multa nesansa...


Si acum stirea:

Acum, in contextul bugetului actual [2013], care are cateva miliarde lipsa din necesar, actualizarea cu pricina nu se va mai intampla. Cel putin asa a afirmat ieri (23 ianuarie 2012) ministrul invatamantului. Pe motiv ca medicii sunt impozitati complet si pleaca pe capete din tara.

[Actualizare 3 sep 2013]
Scutirea de impozit nu s-a extins si nici nu sunt semne ca ar avea cineva de gand sa o faca. 
Mai multe detalii, aici

[Actualizare 5 sep 2013] Se pare ca la ministerul de finante exista un proiect de a modifica legea prin completarea listei de specializari. Sa vedem daca ce am spus acum 2 zile se va intampla, anume ca scutirea de impozit nu se extinde in curand. 
Read More...

miercuri, 23 ianuarie 2013

La aeroport in Sibiu. Incet, incetisor sa iti luam

Leave a Comment
Nu are prea mare sens titlu, dar nici eu nu am priceput cum e cu organizarea ardeleneasca pe aeroportul Internationaaaaal din Sibiu. Cum am ajuns la concluzia asta?
Simplu, m-am trezit la 4 si ceva sa prind cursa de 6 spre Iasi. Cu ochii carpiti de somn iau un taxi spre aeroport, sa ajung cu vreo ora inainte de zbor. Cum citesti in toate pliantele. Am ajuns la 5 si 5 si tocmai incepuse un nene sa proceseze check-in-ul. Vreo 8 persoane inaintea mea. Nicio problema, in 6-7 minute trecem. Da' de unde. Trecem in 20 de minute. Ma gandesc ca e vreo problema cu pasagerii de dinaintea mea. Nu era nici una, doar ca aluia de la ghiseu ii umblau mainile ca ochiul mortului. In fine, o fi dimineata si la el.
Ajungem la controlul bagajelor. Ca de obicei, pun cureaua, ceasul, telefonul si dau sa trec.
- STOP! Va rog sa va intoarceti si sa va descaltati!
- Aveti chestii din alea de pus in picioare? intreb eu.
- Da. Sunt acolo... si imi arata spre un automat.
Ma indrept rapid, dar pana sa pun mana pe el imi zice suav.
- Cinci lei mii papucasul... ma loveste suav tanti de la politia de frontiera.

Am pogorat cinci sfinti din pod si trec mai departe. Sa imi iau o cafea. Ma uit in jur si gasesc un automat. Automat, dar nu oricum. Doar sa ia banii. Ca nu da rest si preia doar bancnote. Bag o bacnota de 5 lei si dau sa cer un esspresso. Nu mai sunt pahare. Iar alte bauturi, doar Mountain Dew.
Prin urmare, servesc un Twix, fara apa si apuc inainte de imbarcare sa lovesc direct pe blog.

[Update de dupa-amiaza] Nu am reusit sa iau cafea, am mancat ciocolata, am primit un leu de la urmatorul domn care s-a luptat cu automatul ce mi-a mai mancat o fisa de 50 de bani, in incercarea esuata de mai lua inca o ciocolata. Inainte sa ma urc in avion, am produs minunea de mai sus, sa ii fac de rusine pe cei de la aeroport. Si apoi mi-am dat seama ce ma lovise asa de tare: din cei 20 de oameni care erau in aeroport, doar o persoana se misca repede. In rest, molcomi si calmi. Cinci mii papucasul...

Read More...

joi, 17 ianuarie 2013

Ce m-as face cand as fi mare din nou

Leave a Comment
Tocmai discut cu fiu-meu despre ce s-ar face el cand ar fi mare. In afara de ideile specifice varstei (reparator de skateboard-uri si solist rock), el s-ar face mai curand inginer decat altceva.

Imagine preluata de la http://www.manswersonline.com/
Intamplator, are dreptate. Daca m-ar intreba direct si ar trebui sa il sfatuiesc sincer, i-as spune sa se faca tot inginer. De preferinta in software sau electronica, dar nu ar muri de foame nici ca inginer constructor sau, cateodata, ca inginer chimist ori mecanic. Romania a beneficiat in ultima vreme de multe investitii favorabile ingineriei, toti inginerii pe care ii cunosc si stiu ceva meserie traiesc rezonabil, iar plus nu au stresul administrarii unei afaceri, responsabilitatea unui medic sau o meserie destul de anosta ca un contabil.

In plus, daca se hotaraste deodata ca vrea sa fie manager, nu prea il opreste nimeni, fabrici si birouri de proiectare s-or tot face, pentru ca decalajul salarial fata de Europa de Vest inca e unul care ne favorizeaza. Pe zonele care sunt relevante ca specialitate de nisa, se fac bani buni stand in Romania, iar industralizarea va continua, din cauza faptului ca nu toate se pot fabrica in China. Electronice da, dar alte minunatii cu volum sau greutate mai mare nu vor migra in totalitate.

Ce sa spun, nu vor muri de foame nici meseriile clasice in care se castiga bani de obicei (avocati, cei din vanzari, cativa medici care au cabinete), dar cea mai facila cale spre o viata echilibrata pare a fi destinata inginerilor in urmatorii 20 de ani.

 Ca nu se arunca prea multi spre inginerie, mai ales ca nu invata pentru a deveni competitivi pe o piata globala, e unul din motivele pentru care nu avanseaza major societatea. Dar cei care o fac, au o sansa buna la o cariera faina si la mai putin stres legat de job.

Si ultimul motiv: de-acum incolo nu se poate fara calculator. Macar in urmatorii 50 de ani. Nici fara energie sau alimente. Succes!
Read More...

joi, 10 ianuarie 2013

Si au trait fericiti pana la adanci batraneti

Leave a Comment
Oare?

Am o gluma favorita, mai ales cu cei care tocmai au terminat facultatea.
 - Salut!
- Salut!
- Am o surpriza pentru tine!
- Care?
- Mai ai circa 40 de ani pana la pensie!

De obicei, ultima replica smulge un oftat sau un zambet fortat. Nu cred ca foarte multi dintre voi sunteti pregatiti sa gestionati o activitate profesionala de circa 40 de ani. Bunicul meu a lucrat vreo 38, de la 17 ani pana la 55, dar a fost un caz mai atipic in ultima vreme. Am un unchi care a depasit cu putin 23 de ani de munca. Maica-mea bate totusi, mai mult de plicitiseala acasa, spre 41 de ani.

Ce te faci cu cei 40-45 de ani, in masura in care activitatea fizica nu te lasa sa prestezi aceleasi activitati ca la 25-30 de ani. Nu ma refer la constructii, dar nu va vad pe multi dintre voi sa fiti agenti de vanzari la 55 de ani, cu aceeasi fervoare si energie ca la 30. Sau sa vindeti haine in mall cu acelasi zambet serafic cum o faceati la 27, cand veneau unii domni sa va viziteze doar de dragul gropitelor din obraji.

Ce-i de facut? O fi bine, o fi rau?

In primul rand, impartiti-va viata in 4 perioade, care sa fie un fel de borne orientative. Nu e putin, nu e nevoie sa fiti nestatornici, dar aveti o indicatie asupra progresului.

Mai apoi, incercati sa aflati daca ati facut vreun progres, catre un alt fel de job, mai potrivit provocarilor varstei. Nu uitati de pasiunile voastre, de visuri, dar fiti informati asupra oportunitatilor. Sa fiti informati nu inseamna sa va aruncati spre ultima moda in joburi, dar nici sa nu va culcati pe o ureche, ca sunteti infailibili. Ce dracu', doar am 14 ani de experienta?!

Ce vreau sa spun despre adaptarea la nevoile varstei: daca faceti o munca cu un consum fizic major, fiti atenti ca asta are o influenta nociva asupra sanatatii si nu veti putea face asta la nesfarsit. Nu e nevoie sa schimbati domeniul, dar orice maistru are un ucenic, orice munca are parti mai calificate sau mai putin calificate.

Din moment ce cititi blogul asta, banuiesc ca va descurcati cu alfabetizarea. Joburile voastre s-ar putea sa nu fie la fel de solicitante fizic, dar nu cred ca va imaginati in postura de a face acelasi lucru, la fel, vreo 40 de ani. O sa iau din nou exemplul mamei mele, care a fost invatatoare pentru vreo 10 generatii. Nu si-a schimbat meseria, dar a schimbat mult in felul in care a facut-o. In ultimii 15 ani a facut o multime de cursuri, se descurca bine pe calculator, are cont de facebook, cu care s-a conectat cu diversi elevi si colege, a progresat si a invatat mult. Chiar daca nu are o diploma de facultate, are mai multe cunostinte decat colege absolvente de stiinte ale educatiei.  Invatati, invatati si iar invatati! a spus tovarasul Lenin si banuia ceva. Nu prea e posibil sa castigati niste parale faine fara a avea cunostinte.

De ce am mai spus despre 4 perioade, pentru a intui progresul. Pentru ca odata la 10 ani se schimba situatia personala a fiecaruia dintre noi. De obicei, la 25 de ani nu ai multe obligatii, ai multa energie si putine nevoi. La 35, majoritatea au ceva familie, copii dupa gust(ca sarea in bucate), sigur au rate si dorinta de a dovedi ca sunt membri de nadejde ai patriei. La 45, bineinteles, copii care merg la facultate, una bucata amanta (domnii) care se cere intretinuta, una bucata amant (doamnele) pentru care se cere intretinere, ceva regrete care trebuie compensate, o familie fericita care e scumpa de intretinut, in fine, dupa caz. La 55, criza varstei a  doua, menopauza sau diverse afectiuni, mai scad din entuziasm si maresc numarul de privitori platitori ai vietii.  In fine, atingem cu entuziasm si varsta de 65 de ani, cand, dupa posibilitati, ne mancam pensia si nervii. Cui are, i se va mai da. Celorlati, le recomand Antena3.

Daca cititi cele de mai sus, sper ca gasiti destule motive sa nu va fericiti cu jobul actual de vanzator la mall, distribuitor autorizat etc. si sa va puneti problema cum sa ma descurc mai bine cand apar altele in  viata mea. Daca sunteti in IT, ca si mine, bateti-va capul sa mai invatati cate ceva. Daca sunteti in marketing, cu regret va informez ca digital marketing e necesar.  De profesori, nu mai povestesc, la fiecare 3-4 ani se schimba strategia, iar cei din banci sunt deja loviti de tsunami, dupa minunatele zile din 2006-2007.

Deci, cine traieste fericit pana la adanci batraneti?
Read More...

marți, 8 ianuarie 2013

Organizarea statului in slujba cetateanului (clientului)

Leave a Comment
Statul roman isi urmeaza o transformare curioasa, indepartandu-se din ce in ce mai mult de misiunea sa: a se pune in slujba cetateanului.
Daca acum 20 de ani exista scuza unei perioade in care comunismul a preluat complet toate parghiile, iar statul se identifica cu partidul - proprietarul tarii, acum ar fi trebuit sa se schimbe cate ceva. Cred ca nu s-a schimbat in directia care trebuia. E un truism ceea ce spun, dar modernizarea statului nu s-a intamplat. Ideologia in numele careia a fost preluat statul s-a schimbat, dar metodele sunt aceleasi ca in in 1960, 1981, 1988 si asa mai departe.
imagine preluata de la Mediafax (Catalina Filip )

Ce se intampla:
A. primariile nu actioneaza decat arareori in interesul comunitatilor locale. De multe ori, primarul unei comune isi doreste functia de primar pentru ca nu are un serviciu mai bun. Ba, mai mult, propune ca localitatea sa treaca la o forma superioara de administrare: orasul. Aparent, toata lumea vrea sa devina orasean. De fapt, ca primar de oras salariul e mai mare. Ca si impozitele pe care le plateste cine plateste impozite. Sa aruncam o privire scurta la sursele de venit pentru o asemenea primarie: impozitele pe terenuri, 10-15 magazine care preiau banii pensionarilor din zona, 3-4 societati care fac agricultura si de obicei ies pe pierdere sau pe zero. Mai punem peste si alocarile bugetare pentru nevoiasi sau scoli, dar tot nu iese mare lucru.
Daca ajungem la orase, sunt cativa bagatori in seama care isi doresc sa faca politica, dar nu prea pricep ce inseamna administrare. Daca ne uitam la ce studii au unii dintre ei si cum si-au obtinut diplomele, aia care au diploma de licenta, incepe sa se aprinda un beculet legat de menirea universitatilor private. Sa ne gandim cine e pus sa administreze bugete de cel putin 100k EUR in companii. Sigur nu sunt baietii aia care au absolvit Facultatea de drept de la Universitatea Gh. Zane. Sau alte specializari similare. Majoritatea primarilor nu au cunostinte elementare de project management, managementul organizatiilor si a oamenilor, dar nici macar nu isi permit sa isi plateasca vreun consilier pentru a ii invata.

Prin urmare, fondurile europene sunt tot mai greu accesibile in comunitatile sarace, care nu au lideri capabili de a intelege restrictiile si birocratia unor asemenea raportari. Proiectele sunt preluate, de fapt, de firme specializate, dar asta e un caz fericiti.

B. Politicienii nu stiu sa faca un anume ceva.
Adăugaţi o legendă
Sa trecem putin mai departe, la consilii judetene si ministere, ca sa nu mai povestim despre parlament. In timpul campaniei electorale am citit cateva CV-uri de politicieni. Ce m-a uimit in multe cazuri a fost evolutia fulminanta a unor persoane cu educatie obscura, dar cu activitate sustinuta in organizatiile locale. Evolutia lor a fost sincrona cu cresterea influentei binefacatorilor, dar ce m-a deranjat cel mai multa fost faptul ca au fost numiti direct la conducerea unor societati cu bugetele de milioane de euro, fara a fi avut anterior aproape nici o alta experienta de conducere. Sa facem o paralela cu zona privata, unde competentele sunt esentiale pentru  a aduce profit. Numirile respective nu se realizeaza...

Sa mai luam putin in discutie si motivatiile oamenilor care intra in politica. Jumatate dintre ei nu au o cariera solida, care sa ii fereasca de dependenta fata de veniturile si avantajele de politician. O alta parte au afaceri ce pot profita de inrudirea cu structurile de conducere a agentiilor de stat. Si mai raman cativa care pot face politica ceva mai relaxati. Nu i-am vazut foarte des in fata, iar cand sunt dintre cei foarte bogati, se indreapta rapid catre categoria celor care isi favorizeaza afacerile personale in detrimentul intereselor statului.

E clar ca exista o motivatie financiara importanta in actul politic, dar interesele cetatenilor sunt rareori servite cu folos. O explicatie pe care mi-o dau singur este ca nu a existat inca un grup de politicieni care sa propuna un proiect de societate care sa mobilizeze un numar suficient de simpatizanti/alegatori/sustinatori pentru a trece peste starea actuala de fapt.

Imagine preluata de pe jurnalul.ro
C. Politicienii nu au viziune. Nici macar Iliescu, Nastase sau Basescu, marile nume de politicieni din ultimii 20 de ani.
Viziunea unui stat puternic nu a fost articulata public, iar cei care ar putea sa o faca sunt ocupati sa lucreze in companii private, in multinationale sau sa isi continue cariera undeva in lumea larga, unde primesc si remuneratia corespunzatoare. Sa traiesti cu circa 1500 EUR pe luna nu e rau in Romania, dar sigur nu te protejeaza de tentatii. Daca ne uitam la ce s-a intamplat in justitie, e clar un pas inainte, odata cu sistemul rezonabil de salarizare implementat in ultimii 6-7 ani. Sigur, nu e mult, dar asigura un venit care ii alunga pe micii spagari si le fac viata mai grea marilor spagari.

Daca as fi Victor Ponta sau Liviu Dragnea, as incepe o schimbare graduala a administratiei in scopul organizarii ei ca o companie. Ai carei clienti sunt cetatenii. As impune ca valori fundamentale ale acestei companii numite statul roman cinstea, initiativa si prietenia. Despre cinste, nu trebuie sa mai vorbesc.

As vorbi, in schimb, despre initiativa si prietenie. Initiativa e necesara. Si e o masura in a identifica ideile valoroase acolo unde se nasc. Citeam cu un an in urma despre principiile managementului radical, enuntate de Stephen Denning. Scopul unei asemenea organizatii este sa serveasca clientul si sa il incante. Asta prin activarea echipelor care se auto-organizeaza. O anumita libertate se necesara la orice nivel de executie. Si mai ales, e important ca functionarilor sa nu le fie frica sa propuna imbunatatiri. Aud in ultima vreme de la multe persoane din sistemul bugetar ca le e frica sa nu isi piarda serviciul. Consecinta acestei stari de fapt este ca acesti oameni muncesc pentru a il multumi pe sef, nu pe cetatean. Am avut contact anul acesta cu cateva servicii sociale ale statului (pentru alocatii, pentru indemnizatia de crestere). Daca ar fi cuantizata cantitatea de birocratie, cate hartii trebuie plimbate si cat de putin sunt interconectate aceste servicii, cred ca am ajunge la economii de miliarde de lei.
Ca sa nu pomenesc de lipsa de prietenie si compasiune pe care o transmit acesti functionari. Multe dintre interactiunile pe care le-am avut cu functionari ai statului au avut o constanta: "nu ma intereseaza ce ai tu nevoie, eu sunt aici si trebuie sa urmez un set de proceduri pe care nu le inteleg". E frustrant sa nu primesti nici o explicatie, sa fii tratat mai prost daca ai fi de la tara sau ai avea bani mai putini. Intamplator, sunt un contributor mai mare decat media la bugetul de stat, dar nu imi inchipui cum ar putea sa fie organizat astazi un sistem bazat pe vot cenzitar. Prin urmare, orice cetatean este un client pentru stat, prin faptul ca plateste dari si asteapta servicii. Iar aceste servicii mi le doresc livrate cu prietenie.

De asemenea, sunt necesari oameni constanti in sistem, care sa poata sustine politicile, fara a conta cine e la guvernare. Implementarea deciziilor e la fel de importanta ca luarea lor, deci schimbare tutoror tehnocratilor odata cu regimul politic e nociva. Inspectorii scolari, cei de la finante, directorii de spitale, rectorii de universitati si CSM-ul nu trebuie sa depinda de cine e deputat sau sef la consiliul judetean.

In rezumat, statul e o companie ca oricare alta. Trebuie implementata meritocratia, sa existe valori care sa fie urmate (eu propun cinstea, initiativa si prietenia), iar functiile care nu au directa legatura cu cele alese trebuie sa nu depinda de culoarea politica.



Read More...

miercuri, 2 ianuarie 2013

Ce se va intampla in 2013 pe piata IT din Iasi

Leave a Comment

Previziunile CarteNoua pentru piata IT din Iasi pentru 2013



1. Va continua trendul de a fi deschise noi firme ca filiale ale unor firme din afara Iasului (din strainatate sau ale unor firme din Cluj, oras care este astazi cel de-al doilea pol de putere a industriei IT romanesti dupa Bucuresti).
2. Firmele mari deja prezente vor continua angajarile. In ce masura vor avea strategii agresive sau mai normale, va fi influentat de starea economiei in zona euro.
3. Vor fi 3-4 companii din zona de outsourcing care vor creste agresiv si care vor oferi, pe alocuri, salarii foarte bune pentru echipa de baza pe care o vor forma.
4. Salariile nu vor avansa foarte mult, dar cei care performeaza vor avea de unde sa primeasca pe masura efortului.
5. Sunt cateva initiative de coagulare a industriei IT intr-o comunitate, initiative ce vor atinge masa critica in 2013 si vor produce efecte pentru cei care lucreaza in companiile iesene in perioada 2013-2015.
6. Fenomenul de emigratie in afara Iasului nu se va opri, dar va fi mai mic decat in 2012.
7. E posibil ca 1-2 companii foarte importante sa tatoneze piata locala in 2013 si daca totul merge bine sa infiinteze centre de R&D.
8. Companiile mici, care au dezvoltare de produs, vor avea un an greu in 2013 din pricina concurentei cu cei din outsourcing. Vor fi favorizate companiile care dezvolta aplicatii mobile.
9. Infiintarea unor curse aeriene directe spre Paris, Londra, Munchen, Roma vor oferi mai multe oportunitati de business. In masura in care traficul atinge o masa critica precum a fost cursa spre Roma, aceste curse vor debloca ceva business care acum nu poate creste.
10. Voi urmari cu interes miscarile celor de la Lear, care deschid o fabrica de banchete in zona Coca-Cola. Sunt foarte curios daca vor aduce si o locatie de R&D, care sa compenseze locatiile din Bangalore si din preajma Barcelonei.


mai completeaza cineva?
Read More...