miercuri, 2 ianuarie 2013

Ce se va intampla in 2013 pe piata IT din Iasi

Leave a Comment

Previziunile CarteNoua pentru piata IT din Iasi pentru 2013



1. Va continua trendul de a fi deschise noi firme ca filiale ale unor firme din afara Iasului (din strainatate sau ale unor firme din Cluj, oras care este astazi cel de-al doilea pol de putere a industriei IT romanesti dupa Bucuresti).
2. Firmele mari deja prezente vor continua angajarile. In ce masura vor avea strategii agresive sau mai normale, va fi influentat de starea economiei in zona euro.
3. Vor fi 3-4 companii din zona de outsourcing care vor creste agresiv si care vor oferi, pe alocuri, salarii foarte bune pentru echipa de baza pe care o vor forma.
4. Salariile nu vor avansa foarte mult, dar cei care performeaza vor avea de unde sa primeasca pe masura efortului.
5. Sunt cateva initiative de coagulare a industriei IT intr-o comunitate, initiative ce vor atinge masa critica in 2013 si vor produce efecte pentru cei care lucreaza in companiile iesene in perioada 2013-2015.
6. Fenomenul de emigratie in afara Iasului nu se va opri, dar va fi mai mic decat in 2012.
7. E posibil ca 1-2 companii foarte importante sa tatoneze piata locala in 2013 si daca totul merge bine sa infiinteze centre de R&D.
8. Companiile mici, care au dezvoltare de produs, vor avea un an greu in 2013 din pricina concurentei cu cei din outsourcing. Vor fi favorizate companiile care dezvolta aplicatii mobile.
9. Infiintarea unor curse aeriene directe spre Paris, Londra, Munchen, Roma vor oferi mai multe oportunitati de business. In masura in care traficul atinge o masa critica precum a fost cursa spre Roma, aceste curse vor debloca ceva business care acum nu poate creste.
10. Voi urmari cu interes miscarile celor de la Lear, care deschid o fabrica de banchete in zona Coca-Cola. Sunt foarte curios daca vor aduce si o locatie de R&D, care sa compenseze locatiile din Bangalore si din preajma Barcelonei.


mai completeaza cineva?

0 comentarii: