duminică, 30 iunie 2013

Turma cum laude

1 comment
Toata lumea plange cand ia odrasla 4 si toti se bucura cand ia 10. Nimeni nu se mai uita daca are legatura cu realitatea, important e sa mearga domnul Goe la un liceu bun (ce-o mai insemna si asta?!), sa aiba diploma de facultate, sa se simta parintele implinit.
Toate astea pana progenitura izbuteste sa fie vanzatoare intr-un mall, sofer pe o masina de distributie cu titulatura de director de vanzari ori mai bine functionar la stat. Atunci, sa te tii plans si jale, critica sistemului si porcaiala celor din invatamant. (Am uitat intre timp ca nenea profesorul si-a luat cateva suturi in cur de la director, inspector, colegi pe motiv ca e prea sever si a decis sa nu mai lupte cu idiotii).
In sfarsit, daca te uiti mai bine, poate ajunge progenitura parlamentar, de la 600 pot ajunge si 135231 de parlamentari. Plus 50000 de primari de comuna, cu consilierii lor cu tot. E plin parlamentul de sefi de promotie la sectia lacatusi, strungari si frizeri care mai apoi au reusit sa absolve Colegiul National de Aparare.

Nu am vazut, mai mult ca in ultima vreme, un efort mai mare de uniformizare a elevilor, contrar felului de acum 30 de ani cand intr-un comunism feroce, cand toti sfarseau cu maxim o Dacie si un apartament, scoala departaja printr-o meritocratie destul de evidenta.

O sa fie in continuare o natie de pizde de televizor, baietzashi de Italia sau Spania cu Audi second hand, folbalisti si mincinosi, care isi izvorasc mandria din rezultatele de la olimpiadele de matematica, cei care lucreaza la Microsoft si Google ori mai stiu eu care laborator de cercetare si sportivii care aduc titluri mondiale sau europene. Toate izvoare de mandrie fara nici o legatura cu realitatea inconjuratoare, accidente care confirma regula : sa absolvim toti TURMA CUM LAUDE.

Daca sunteti curiosi de ce sunt asa nervos, aruncati un ochi pe rezultatele de la capacitate. Toti sunt extraordinari de destepti pe niste subiecte de toata jena.

Si nu uitati sa il cititi pe Tolo, care m-a inspirat sa scriu cele de mai sus
Read More...

miercuri, 26 iunie 2013

11 motive la care sa te gandesti cand nu reusesti sa fii angajat

Leave a Comment
Mark O'Toole este savuros in felul in care explica de ce nu trec absolventii de filtrele primei angajari.

Eu am tinut minte ca un CV care e mai lung decat al unui care se pregateste de pensie, greselile elementare de gramatica si lipsa unei motivatii corespunzatoare pentru acel job.
Si am uitat de partea cu lipsa conturilor de social media. Omul vine din publicitate si la el e obligatoriu.



Read More...

duminică, 9 iunie 2013

Tehnica carligului agatat de client [la Raiffeisen]

Leave a Comment
Anul trecut mi-am facut card la Raiffeisen, din ala cu care poti cumpara in rate multe fara dobanda. Teapa comerciantului, care ascunde dobanda respectiva in costul final de la raft. Si mai naspa e de aia care iau fara rate, ca platesc oricum costul respectiv.
In fine, plimb niste bani prin cardul respectiv (stiti faza ca puteti folosi niste bani fara costuri daca ii inapoiati in maxim 30 -45 de zile), deci a fost convenabil. De fapt, toate platile cu cardul le-am rutat pe acolo, plus niste rate la un televizor din asta destept. Impresionant probabil pentru cei care urmaresc statisticile clientilor, drept pentru care primesc un sir de telefoane prin care imi propun cardul Gold. Hopa hent, ce se intampla? Cu ce e mai deosebit cardul Gold? Cu nimic, in afara ca imi extindeau fantastic linia de credit fata de cea existenta. Si imi dadeau o asigurare de calatorie in Europa, gratuit.
Bun, imi zic. Daca nu costa nimic in plus, scrie Gold, imi da si asigurarea de care nu prea am nevoie, n-o fi foc. Totul la telefon, am glasuit de vreo trei ori parola in relatie cu banca si CNP-ul, plus ceva intrebari de securitate. Foc n-a fost, dar am fost mai relaxat la cumparaturi si am facut ceva cheltuieli care nu erau musai, doar erau rate fara dobanda.
Cand a trebuit sa mai reduc din suma aia pe care o contractasem, cu precizarea clara ca se poate micsora oricand suma, nu mai fost de ajuns un telefon. Mergeti dumneavoastra la agentie, completati formularul 431, sa  vedem, daca se aproba. Sa vedem daca vrea muschii nostri sa lasam un client sa plece.
Pana la urma tot plec eu, iar cu baietii de la Raiffeisen o sa am grija sa nu ma incurc la credite din alea pe o mie de ani, pentru casa. Ca nu se stie daca nu imi vand si sufletul catre ei, fara sa imi dau seama, iar urmasii urmasilor mei vor completa formulare de inchidere pana se vad trece totul in format video.

Totusi, am invatat o tehnica buna. Clientului trebuie sa ii fie usor, foarte usor, sa intre in credite scumpe si extrem de greu sa iasa.

Read More...

luni, 3 iunie 2013

Leader versus challenger

Leave a Comment

Barcelona si Real Madrid nu sunt totul in fotbal

La fel ca si in fotbal, unde nu joaca nici 0, 01% din fotbalisti la  Barca si Real, si in celelalte industrii, grosul angajatilor este dus de industria care nu e pe locul 1.
Google, facebook, Microsoft, Intel isi permit sa angajeze ce e mai bun si sa investeasca suplimentar in educatia celor pe care i-au angajat. Ca intotdeauna, firmele cele mai puternice din industrie au avantajul major ca atrag prin tehnologii, salarii, conditii de lucru, cei mai talentati oameni de pe piata.
 [Imi place sa tot fac comparatii cu fotbalul, mai ales cu Barca si Real, acestea fiind cele doua modele de succes in fotbal din ultima vreme.]

Aparent, nu exista multe sanse de a avea succes in asemenea conditii sau de a zdruncina status quo-ul din industrie. Nici macar sa ajungi de la pozitia 10.000 la pozitia 1322.

Mi-a placut intotdeauna sa ma uit la locul 1 si sa imi inchipui ca uneori as putea ajunge acolo. Dar am invatat ca e foarte important sa constientizezi unde te afli si mai ales ce poti sa faci pentru a ajunge numarul 1 in zona in care activezi. De fapt, sa constientizezi cine este concurenta si cum poti sa fii mai bun decat ei.

Ce am aflat este ca in business, la fel ca si in fotbal, este vorba despre calitatea echipei pe care o poti forma si cum este mentinuta aceasta calitate. In 2013, mai mult ca in 2003, vedem inovatiile zguduind clasamentele de business. Nokia este in cadere libera (am mai scris despre asta aici), iar Samsung si Apple fac legea in piata. Exista diversi challengeri care incearca sa puna mana pe o bucata de piata, planul nefiind sa atinga numarul 1, ci o bucata zdravana din piata. Jolla, un spin-off de la Nokia, incearca sa atraga succesul pe piata finlandeza, dar mai ales pe piata chinezeasca, cea mai mare piata pentu smartphone. Ar fi un rezultat foarte bun sa prinda ceva pana in 10% din piata chineza.

De ce spun ca e necesara identificarea reala a concurentei? Pentru ca resursele nu sunt nelimitate, iar tu nu poti sa concurezi cu toata lumea. Multe carti de marketing povestesc despre identificarea punctelor tari si a punctelor slabe ale concurentei, despre imbunatatirea executiei, despre o mai buna exploatare a cererii de pe piata respectiva. Altele spun ca nu e relevanta neaparat concurenta, ci pot fi create piete si produse noi, unde  concurenta nu e relevanta in toate aspectele, ci e relevanta nevoia consumatorului.

Sa facem povestea mai scurta. Pietele nu sunt fixe, in unele dintre ele e nevoie de mai multe resurse pentru a reusi, in altele e nevoie de entuziasm, cateva idei bune si o echipa care sa creada in obiectivul propus. Personal, ma simt bine in postura de challenger, in cursa de urmarire pentru a atinge locul 1. Si am observat ca e mai usor sa atingi o data locul 1 decat sa ramai acolo pentru mai multa vreme.  De ce am spus ca ma simt bine in postura de challenger? Pentru ca viteza de crestere in timpul unei asemenea tentative de a ajunge pe locul 1 intr-o anumita nisa este cea mai mare din sectorul respectiv. Iar mai apoi, e necesar sa definesti urmatorul loc 1 pe care sa il urmaresti.
Aceasta este povestea pietricelei albastre, dupa care e bine sa alergi toata viata. Cand te opresti, cand nu te mai misca ceva inainte, esti mai usor de ajuns.

Nu degeaba se spune ca o echipa buna face mai mult decat o suma de oameni foarte buni. Belbin, un profesor de liceu din Statele Unite, a observat ca cele mai bune echipe sunt formate din personalitati complementare. Moneyball, blockbuster-ul despre baseball, urmareste aceeasi metafora, a unei echipe formate din personalitati complementare, care au in suma cei mai buni indicatori de performanta.

Una peste alta, o echipa poate substitui un star, prin motivare, dorinta de succes, colaborare stransa si constientizarea propriei valori. Adica, sa se bazeze pe ce poate face foarte bine si sa ocoleasca lucrurile la care nu performeaza. Prin urmare, adaptarea la piata pe care o adresezi, cu indicatorii de performanta relavanti, este esentiala pentru success.
Ultimul, dar nu cel din urma lucru, care face diferenta intre succes intamplator si succes pe termen lung este  schimbarea focusului de la o cultura de crestere la o cultura de sustinere a perfromantei la momentul oportun. Unul din sefii mei, venit dupa o perioada de extindere sustinuta, a venit cu mesajul ca el vrea sa ne invete sa schimbam unghiul de a privi de la 50 de grade la 15 grade. Progresul inseamna sa te asiguri ca nu vei pierde ce ai avut si cu siguranta inseamna sa nu ai oscilatii ca dealurile din Miorita.

Numarul 1 e intamplator poate, cu siguranta nu e definitiv, dar calatoria in cautarea fericirii ii misca pe toti inainte.

Read More...