Imagine preluata de la 303network.blogspot.comn |
1. Cat timp vreau sa stau la jobul respectiv?
Daca ati raspuns la prima intrebarea cu "Sub 18 luni", nu prea conteaza unde aplici. In principiu, minim 2-3 dureaza pana devii cat de cat bun pe pozitia ta, chiar si mai mult daca jobul e mai complex. Dupa 1 an, esti chiar pe treaba ta si incepi sa faci cate ceva. Iar cand ti-e lumea mai draga, ti-ai programat sa pleci. In consecinta nu conteaza ce raspunzi la urmatoarele intrebari.
2. E un job temporar pentru a acumula experienta ori pentru a castiga bine?
Daca zici ca te duci "pentru a acumula experienta", cauta orice firma care investeste in training (cu diploma sau fara). E bine sa urmaresti oportunitati recunoscute, despre care stie toata lumea. Desigur, bataia e mai mare, dar si recompensa pe masura. Am auzit despre arhitecti mari care platesc execrabil, dar care ofera o scoala practica deosebita. Nu ratati daca sunteti tineri sau faceti o schimbare in cariera. Verifica si optiunea b) de la intrebarea 3.
Dimpotriva, daca va uitati dupa un job in care conteaza plata, verificati daca pe langa salariu mai e ceva. Ori daca mai creste vreodata salariul de intrare. Ori daca nu lucrati de luni pana vineri, pana sambata si duminica. De fapt, verificati tot pachetul. Daca e chiar asa de bun ori s-au mutat toate cheltuielile posibile ca beneficii in salariu. Verifica totusi si optiunea a) de la intrebarea 3. Poate vi se ia dupa o vreme sa inghitit **cat cu lingurita.
3. E un job care indeplineste pasiunea sau care ofera oportunitati?
Nu conteaza ce ati raspuns la 1 si la 2, daca ati ajuns pana aici, dar luati in considerare ca pasiunea aduce banuti, dar nu cei mai multi. Iar daca urmariti o cariera, faceti ca la sah. Considerati 2-3 mutari inainte si verificati daca sunt si alte oportunitati in continuarea celei pentru care aplicati la jobul respectiv.
4. Daca totusi imi schimb jobul curent, ce obtin mai mult?
E o intrebare la care raspunsul nu e doar financiar. Poate fi un sef mai misto, o comunitate mai interesanta la lucru, un birou mai aproape de casa ori mai putine ore de munca. Ori altceva ce nu mi-a trecut prin minte acum. Intotdeauna sa urmaresti un progres. Macar la o mutare ulterioara.
5. Si ultimul. Stiu ceva despre compania respectiva?
Toata lumea a auzit de "Pe afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul". Cautati cateva referinte, informatii despre ce inseamna sa lucrezi acolo. Daca nu cumva sunt beton la recrutare si mai putin beton la politicile de retentie. Vezi si bancul de mai jos, preluat de pe Hotnews.ro
Intr-o zi, o directoare de succes de la resurse umane a fost calcata de un autobuz in timp ce se plimba si a murit. Sufletul ei a fost intampinat la portzile Raiului de catre Sf. Petru in persoana.
- Bine ai venit in Rai. Dar inainte sa te instalezi se pare ca avem o problema. Vezi tu, n-am mai avut niciodata un director de la resurse umane care sa ajunga pana aici si nu suntem prea siguri ce sa facem cu tine.
- Nici o problema, doar lasati-ma inauntru.
- As vrea eu, dar am ordine de sus. Vei petrece o zi in Iad si una in Rai si apoi vei alege in care din ele vei vrea sa-ti petreci eternitatea.
- De fapt eu m-am decis. Prefer sa raman in Rai.
- Imi pare rau, regulile sunt reguli.
Si astfel Sf. Petru o pune intr-un lift si s-a dus direct in Iad. Usile s-au deschis si ea s-a gasit calcand pe iarba verde a unui teren de golf minunat. Mai departe era un local si in fata ei erau toti prietenii ei - directori cu care lucrase si toti o aclamau. Au alergat toti spre ea, au sarutat-o pe ambii obraji si au discutat despre vremurile trecute.
Au jucat o runda excelenta de golf apoi, seara s-au duc in local unde a mancat o cina excelenta formata din friptura si homar. A facut cunostinta si cu Diavolul, care era de fapt un tip de treaba (chiar dragut) si s-a distrat de minune spunand bancuri si dansand. Toti au dat mana cu ea si si-au luat ramas bun in timp ce se urca in lift.
Urmatoarele 24 de ore si le-a petrecut in Rai odihnindu-se pe nori si cantand la harpa. S-a distrat de minune, si cele 24 de ore au trecut
au trecut fara sa-si dea seama.
Sf.Petru a venit si a luat-o.
- Deci, ai petrecut o zi in Iad si una in Rai. Acum alegeti eternitatea.
- Nu credeam c-am sa spun asta, adica, in Rai a fost beton, dar cred ca m-am simtit mai bine in Iad.
Asa ca Sf.Petru a escortat-o la lift, care s-a reintors in Iad. Cand usile s-au deschis, i-a gasit stand intr-un peisaj dezolant, pustiu, acoperit cu gunoi si mizerie. Prietenii ei erau imbracatzi in zdrente si colectau gunoiul in saci. Diavolul a venit si el si si-a pus bratul in jurul ei.
- Nu inteleg, spuse femeia tremurand, ieri cand am fost aici era un teren de golf si un local unde am mancat homar, am dansat si m-am simtzit bine. Acum nu mai e decat pustiu si gunoi,iar prietenii mei sunt toti mizerabili.
Diavolul s-a uitat la ea si a zambit.
- Ieri te recrutam. Azi esti angajata...
3 comentarii:
This is very clear and structured information + extremely useful.
Outstanding job!
2-3 ani sa devii bun pe pozitia ta? 1 an sa incepi sa produci?
Presupun ca angajati doar proaspeti absolventi...
Dar ce parere aveti de joburile cu adevarat competitive, in mare voga in afara dar extrem de nepopulare la noi, project-based.
Performanta din prima zi, te acomodezi in timpul tau liber nu pe banii angajatorului.
Intrebarea mea este care specialist ar sta mai mult de 18 luni pe o pozitie? Unul care nu stie sa se vanda ...
In Romania nu sunt populare joburile project based pentru ca nu se cer. Si nu se cer pentru ca nu exista productie de produse, ci mai mult servicii.
Orice specialist sta mai mult de 18 luni daca e o pozitie corecta pentru competentele lui. Daca e antreprenor, isi asuma asta.
Aia cu performanta din prima zi e un bullshit scris de americani. Nu ai cum sa stii procesele, metodele dintr-o companie. Nu te obisnuiesti cu echipele din ziua 1. Nu poti sa lucrezi doar singur.
Fluctuatia la google sau facebook nu e prea mare. Deci aia cu vinzarea e un pic de curvasarie, ca nu pot sa ai loialitate.
Trimiteți un comentariu