sâmbătă, 2 februarie 2013

Cum sa ingrasi porcul in ajun - Mic tratat de superficialitate

Leave a Comment
Sunt cateva proverbe romanesti de mare efect. Unul dintre ele se refera la ingrasatul porcului in ajun, cu scopul declarat al unui castig financiar suplimentar. Asa s-ar fi exprimat ziarul Scanteia. In ultima vreme am tot observat ca toti porcii se ingrasa in ajun. Studentul nu invata nimic in timpul semestrului, dar baga material in ultimele 48 de ore de dinainte de examen. Proiectele se fac in saptamana de dinaintea predarii. Pentru bac se invata in semestrul doi din clasa a doispea, pentru interviu se pregatesc in ziua de dinainte. A aparut unu nou super erou: Omul Student. In fine, comenzile nu se pregatesc niciodata cu cateva zile inainte, chiar daca fluiera vantul prin firma, Noul erou : omul student, care invata intr-o noapte cat nu a invatat in 3 luni.

Totusi, pedagogia afirma ca sunt 3 stagii ale invatarii: predare, consolidare, verificare. Asta presupune a face lucrurile asezat, pentru a avea un beneficiu in timp. Totusi, la ce bun sa inveti? In momentul in care examenele de admitere in liceu si facultatea s-au masluit ani la rand, cand notele din scoala generala si liceu au fost folosite ca medie de intrare mai departe, cu toate ca metrul de masurat avea un numar variabil de centimetri, nu prea are mare sens sa inveti, dar mai ales nu are sens sa studiezi. Modelul rapid de obtinut rezultate e compilarea unui eseu din alte 10 eseuri de pe net, nu are rost sa mai citesti decat pe diagonala si sa generezi cele 3 pagini cerute de profesori. Diploma e cheia avansarii in cariera, iar universitatile particulare si mai nou cele de stat, au raspuns acestei cereri prin modele simplificate de obtinerea a diplomelor de drept, economie si asistenta sociala.
Aruncati o privire asupra ofertei educationale ale universitatilor private si veti observa ca au specializari ce se adreseaza destul de mult posturilor din sistemul de stat. Nu genereaza ingineri, nu genereaza arhitecti sau alte meserii care se adreseaza direct pietei de munca. Nici nu vor introduce, pentru ca baza principala de clienti sunt cei care au nevoie de hartie pentru a da o spaga si a se angaja la stat.

Intrebarea principala ramane: cum pot sa obtin mai rpd o diploma?
Cunostintele nu prea conteaza, pot sa ma plang mai apoi ca nu m-a invatat nimic facultatea, ca profesorii sunt incompetenti, chiar daca nu am pus o intrebare de-a lungul facultatii.

Deci, unde e porcul ala? Ca maine am examen.

Daca mai vreti, pe tema va recomand si o carte: Superficialii. o gasiti la Publica.

0 comentarii: