miercuri, 25 decembrie 2013

Cat s-a potrivit din previziunile Carte Noua 2013

Leave a Comment
Am evaluat mai jos cele 10 predictii pe 2013, cu verde pe cele care s-au potrivit, cu orange cele care sunt la mijloc si cu rosu alea care au fost pe langa. Nu au fost total eronate. Un pic mai bun decat horoscopul lui Netty Sandu, de la ProTV.
imagine preluata de pe jurnalul.ro

1. Va continua trendul de a fi deschise noi firme ca filiale ale unor firme din afara Iasului (din strainatate sau ale unor firme din Cluj, oras care este astazi cel de-al doilea pol de putere a industriei IT romanesti dupa Bucuresti).
S-a verificat pozitiv. Au venit in Iasi Mios, Young Culture, Yonder cu numere mai mari.
2. Firmele mari deja prezente vor continua angajarile. In ce masura vor avea strategii agresive sau mai normale, va fi influentat de starea economiei in zona euro.
Se pare ca a mers bine cu contractele. Au crescut in continuare Continental, Endava, Amazon, surprinzator Synygy (re-branded Optymize). Centric a dat lovitura in Iasi, cu reorganizare si focuri de artificii la petrecerea de relansare. Mind are o dezvoltare moderata. Webfusion se extinde la peste 100 de angajati. Nu am mai auzit multe despre Softvision, Premium Softwares sunt chiar in regula si mai angajeaza. Comodo nu a murit si a continuat cu ceva angajari moderate. Ness-ul continua planurile de extindere, fara atat tam-tam ca anul trecut, dar cu angajari in numere solide.
3. Vor fi 3-4 companii din zona de outsourcing care vor creste agresiv si care vor oferi, pe alocuri, salarii foarte bune pentru echipa de baza pe care o vor forma.
Se pare ca da. Cei care v-ati schimbat jobul de curand stiti care sunt firmele care au impins salariile puternic in sus pentru a obtine numarul de angajati
4. Salariile nu vor avansa foarte mult, dar cei care performeaza vor avea de unde sa primeasca pe masura efortului.
Aici nu am destule informatii pentru a realiza o concluzie. Ziarul Financiar, in 24 decembrie 2013, arata ca maririle salariale incetinesc in 2014. Risca cineva un comentariu? Informatiile mele din piata arata ca exista potential de crestere mai ales pentru cei in zona de 1-4 ani de experienta. Exista destule firme care incep cu salarii
5. Sunt cateva initiative de coagulare a industriei IT intr-o comunitate, initiative ce vor atinge masa critica in 2013 si vor produce efecte pentru cei care lucreaza in companiile iesene in perioada 2013-2015.
S-a creionat clusterul IT. Am mai scris despre asta in octombrie si cred ca e o chestie buna. Detaliile se pot discuta intotdeauna.
Exista Code Camp, Test camp, JUG, grupul agilistilor, comunitatea de business analyst, comunitatea managerilor din IT. Arata destul de bine si arata o industrie in crestere intr-un oras care nu poate sustine productia de bunuri in aceeasi masura cu vestul tarii din motivul unei lipse cronice de infrastructura.

6. Fenomenul de emigratie in afara Iasului nu se va opri, dar va fi mai mic decat in 2012.
Se pare ca se pleaca in continuare in vest. O evaluare de tip stomach feeling spune ca e mai mic fenomenul decat in Timisoara. Ce ma ingrijoreaza este ca motivul pe care il aud tot mai des pentru a emigra este situatia social-politica, lipsa de servicii sociale si sanitare, sistemul educational deficitar.
7. E posibil ca 1-2 companii foarte importante sa tatoneze piata locala in 2013 si daca totul merge bine sa infiinteze centre de R&D.
Asta nu s-a intamplat. Nu am aflat de ce.
8. Companiile mici, care au dezvoltare de produs, vor avea un an greu in 2013 din pricina concurentei cu cei din outsourcing. Vor fi favorizate companiile care dezvolta aplicatii mobile.
Cateva firme mici care au produse in dezvoltare au supravietuit, chiar daca unii au . Cu ceva pierderi, cu multa inovatie pe partea de achizitie a talentelor. Bravo!
9. Infiintarea unor curse aeriene directe spre Paris, Londra, Munchen, Roma vor oferi mai multe oportunitati de business. In masura in care traficul atinge o masa critica precum a fost cursa spre Roma, aceste curse vor debloca ceva business care acum nu poate creste.
Merge doar Roma si Londra. Vor urma, poate, in 2014 si alti operatori, in masura in care cei 1800 de metri de pista suplimentari vor fi gata in august. Eu sper sa apara o cursa directa in Germania. Bine macar ca sunt fonduri, deocamdata, sa fie finalizata pista. Se discuta si despre un terminal cargo.
10. Voi urmari cu interes miscarile celor de la Lear, care deschid o fabrica de banchete in zona Coca-Cola. Sunt foarte curios daca vor aduce si o locatie de R&D, care sa compenseze locatiile din Bangalore si din preajma Barcelonei.
Nu se aude nimic de pe banchetele celor de la Lear. Au venit pentru competentele industriei textile locale si din  cauza neintelegerilor cu vamesii moldoveni.

Ramaneti pe aproape pentru ceea ce va fi 2014.

0 comentarii: