marți, 7 ianuarie 2014

Inspirational sau stiintific

Leave a Comment
Vacanta ce tocmai a trecut am citit Efectul de halou, al lui Phil Rosenzweig. O carte interesanta, in care autorul pune sub semnul intrebarii eficacitatea teoriilor enuntate in diverse best-selleruri. O parte dintre ele le-am citit ori rasfoit, am auzit de ideile enuntate in cartile respective si am rezonat cu dilema lui Rosenzweig: la ce folosesc cartile respective, ideile respective? Cine dracu da atatia bani, pierde timp, calatoreste pentru a-i citi si asculta pe oamenii respectivi.
Ceva studii citate in carte au aratat ca performanta unei companii este influentata numai cu circa 4% daca managerul din fruntea ei are o performanta ridicata. De asemenea, un procent sub 10% din performanta este influenta de aplicarea bunelor practici din respectiva industrie si din management.
WTF?

Care e pana la urma rostul speakerilor motivationali,, a scriitorilor si care e rostul studiilor stiintifice? Asta e intrebarea, cum ar spune Othello.

Iar raspunsul meu pentru mine, pe care nu ma pot abtine sa nu il impartasesc pe blog este urmatorul.
Cand aveti nevoie de cineva care sa va urneasca de pe loc, care sa va motiveze, sa va dea de gandit, cititi o carte de acest gen, intrati pe un blog (blogul meu, blogul meu!!!), mergeti la o conferinta ori schimbati idei cu careva care le tine la purtator. Bineinteles ca e foarte emotionant sa il auzi pe Bill Clinton ori pe Tim Robbins, chiar daca nu va dau o reteta. Robin Sharma emana energie si pasiune si, chiar atunci cand nu prea ma intereseaza ce spune, felul in care o spune ma energizeaza. Mai mult, sunt idei care puse in contextul in care traiti va vor duce mai departe, va vor scoate dintr-un blocaj ori va vor face mai eficienti. Sigur nu veti putea aplica mot-a-mot ceea ce auziti, dar, cum spuneam, pentru asta exista oamenii de stiinta, trainerii sii profesorii universitari. Sunt studii serioase, cu metode care va pot da informatii, metode si bune practici, mai rar certitudini absolute. Iar aceste studii sunt fundamentul executiei voastre in meserie. Cititi carti serioase, chiar si cand nu se citesc cu sufletul la gura, ca o carte politista. Studiati, indoiti-va si apoi ajungeti la concluzii personale. Invatati retete (a se citi bune practici), treceti-le prin filtrul personal, condimentati-le cu experienta personala si intelegerea proprie si apoi veti avea o metoda de lucru.

Deci, scriitorii, oamenii cu idei - pentru motivare, exersarea sufletului si a ideilor.
Oamenii de stiinta - pentru rigoare, metode si bune practici.

imagine preluata de pe www.succesdublu.ro

0 comentarii: