... azi o vedem, dar nu e.
Ati citit, nu ati citit, e grozav de multa literatura despre echilibrul dintre munca si viata de dupa munca, despre cum sa te opresti cand e prea mult si cum sa tragi de tine ca sa ai succes. Duminica trecuta, ca in fiecare a 26-a duminica dupa Rusalii, a fost randul pildei bogatului caruia i-a rodit tarina
A zis Domnul pilda aceasta: “Unui om bogat i-a rodit din belsug tarina. Si el cugeta in sine, zicand: Ce voi face, ca n-am unde sa adun roadele mele? Si a zis: Aceasta voi face: Strica-voi jitnitele mele si mai mari le voi zidi si voi strange acolo tot graul si bunatatile mele; si voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunatati strinse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea, veseleste-te. Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! In aceasta noapte voi cere de la tine sufletul tau. Si cele ce ai pregatit ale cui vor fi? Asa se intampla cu cei ce-si aduna comori siesi si nu se imbogatesc in Dumnezeu” (Luca 12, 16-21).
Nu v-ati gandit probabil ca aceasta este prima mentiune despre echilibrul dintre munca si viata. Nu e intamplatoare nici formularea ca munca nu e toata viata. Ca exista viata dupa munca, iar bogatia acumulata ca si rezultat al muncii nu e totul. Sunteti sau nu sunteti credinciosi, cu siguranta ca nu puteti munci 24 de ore pe zi. Iar cei care spun ca atunci cand ai pasiune si faci ceea ce iti place, nu vei mai munci nici o zi din viata, sa isi imagineze viata lor in perioada in care energia va scadea, iar satisfactiile nu sunt doar din ceea ce fac din pasiune.
Sunt joburi bune, sunt joburi chiar naspa, care sunt facute de nevoie. Dar multe joburi sunt ok si cu putina dedicatie pot fi schimbate in joburi pe care sa le iubesti. Care sa iti permita satisfactii personale, libertate de actiune si implicare, dar sa nu iti ia viata cu totul. Americanii au un cuvant folosit pentru cei nascuti intre 1980 si 2000. Voi sunteti cei care ma cititi. Millenials. Acestia sunt cei care pretuiesc mai mult viata privata si au inceput sa caute joburi sau ocupatii flexibile care sa le permita sa se ocupe atat de viata privata, cat si de cariera. Inchipuiti-va o familie cu doi copii de 4 si 7 ani, care isi doreste sa ii educe cat mai bine. Puteti lesne sa va inchipuiti un program de circa 55 de ore pe saptamana pentru un copil, dintre care 20-25 cer prezenta in apropiere a unuia dintre parinti. Deci, 50 de ore peste cele 2 x 40 de ore de munca, 2 x 10-20 de ore de naveta spre serviciu, 2x56 de ore de somn si ceva timp pentru a manca si a te spala. Nu prea mai iese nimic pentru pasiune, ore suplimentare, continous life learning.
Daca aveti rabdare, cititi cele 3 linkuri si ganditi-va de ce Biblia este cea mai inteleapta carte si este cea mai distribuita din lume.
Our Favorite Management Tips of 2024
-
Ten picks from one of HBR’s most popular newsletters.
Acum 4 ore
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu