sâmbătă, 23 august 2014

Bucovina in august

Leave a Comment
Bucovina, plai cu flori,
unde sunt ai tai feciori?
Au fost dusi in alta tara,
Dar se intorc la primavara.

Nu, se intorc in iulie, dar mai ales in august. Bucovina e plina de masini cu numere de Italia si mai nou de Anglia. Nu stiu sigur ce fac cei care sunt plecati in Spania, dar cu masina nu prea vin. Asta e bine, ca e foarte aglomerat in zona, mai ales in jur de 15 august.
Turisti peste turisti, emigranti intorsi acasa, localnicii care nu pleaca, se aduna ceva. Nu e ca pe Valea Prahovei, dar se simte ceva miscare.

Imi aduc aminte de cum era treaba acum 20 de ani, cand tocmai incepusem liceul. Peisajele frumoase erau la locul lor. La fel si vacile care pasteau pe dealuri si pe munti. Parca un pic mai multe. Muntii de la Prisaca Dornei aveau mai multi copaci, cum si eu aveam mai mult par in cap. Sper sa nu continue proportia, ca mie parul nu mi se indeseste.
Gura Humorului era un oras prafuit, cu un parc cu trei copaci si restaurantul Arinis, care era frecventat de sucevenii care mergeau sa faca baie in Moldova. Voronetul, Manastirea Humorului si imprejurimile nu aveau spatii de cazare, iar drumurile erau aproximative.

Acum, investitiile in turism sunt uriase. In fiecare sat aproape ca gasesti o pensiune sau poate chiar 50 in Sucevita sau Voronet. Sunt pentru toate gusturile, de la pensiuni si hoteluri de 4 stele pana la cazare in gazda. Mancarea e excelenta peste tot, iar oamenii sunt vrednici.
Cei care sunt acasa, ca e plina lumea de bucovineni si satele sunt pline de casele ridicate de ei din banii castigati pe unde s-au dus. Veti fi uimiti, trecand prin Sucevita, Marginea, Moldovita, Varful Cimpului, Horodnic sau mai stiu eu ce sat din Bucovina, sa vedeti case noi, frumoase, cu apa curenta si buda din fundul curtii adusa in toaleta din casa, la care obligatoriu se trage apa:)
Oamenii se inteleg intre ei, chiar daca e un melanj foarte complex de nationalitati si confesiuni. Veti gasi multe nationalitati: ucrainieni la greu, in zona Radautiului, polonezi la Cacica, nemti in toata Bucovina, rusi lipoveni in jurul Sucevei (la Prelipca). Tigani sunt peste tot, dar par a-si fi gasit locul in comunitate, facand in continuare diverse cazane. Stiti cu totii caldararii...
Stiti si ca sunt o multime de manastiri si biserici ortodoxe in Bucovina, iar la Putna se afla unul dintre cele mai influente asezaminte monahale ortodoxe din tara. La Cacica, e o catedrala catolica impresionanta, unde, la fiecare Sf. Marie Mare se intampla un pelerinaj foarte mare. La Voivodeasa, la 10 km de Manastirea Sucevita, se afla o uriasa cruce ridicata pe un varf de deal, de o familie de confesiune catolica. Bucovina e plina de baptisti, penticostali, evanghelisti si chiar adventisti de ziua a saptea.
Toti convietuiesc in buna intelegere si impartasesc felul de a fi mai gospodaresc, asa. Vecina mea, fie-i tarana usoara, era nemtoaica nascuta la Siret. Toata viata ei a fost asistenta medicala, iar primul job s-a nimerit sa fie in nordul judetului Botosani, unde oamenii cultivau cereale. Cand se faceau, apareau bucovinenii, cu carute de lemne, pe care le schimbau pe cereale. Niciodata nu se intampla invers, sa plece cerealele spre munte si sa le schimbe pe scanduri sau lemne de foc. Doamna Heidi a intrebat: "De ce nu mergeti si voi la munte, sa va iasa mai mult?". "Pai, e greu, doamna!".
Ei, in Bucovina, oamenii nu prea considera ca e greu. E important sa ai o casa aratoasa, acareturi si o gospodarie bine inchegata. Mai degraba veti putea vedea modelele irlandez si italian in functiune. Stiti ca la New York sunt aproape tot atatia irlandezi cat in toata Irlanda. Si exista o conexiune foarte puternica si acum cu tara mama. La fel, orasul cu cei mai multi italieni nu e in Italia, ci e tot New York. In Italia si Anglia, bucovinenii se aduc unii pe altii si comunitatile sunt puternice.
In general, e un sentiment de prosperitate. Prosperitate generata de turism, afaceri si ceva contrabanda. O fi si oleaca de evaziune fiscala, dar una peste alta, oamenii traiesc mai bine decat in alte parti si isi iau destinele in propriile maini. Daca nu vine guvernul sa le faca poduri, si le fac singuri, sunt intreprinzatori si nu se dau in laturi de la munca.

Deci, au fost dusi in alta tara si trimit bani la primavara...
Pasul Palma

Inainte de Sadova

Interior de la casa rustica a Hilde's Residence

Moara Dracului,la Cimpulung Moldovenesc
Liceul Militar de la Campulung Moldovenesc


0 comentarii: