sâmbătă, 28 ianuarie 2012

IT-ul creste in continuare in Romania

2 comments
Update 1: Un alt set de statistici arata ca IT-ul a creat circa 7000 de locuri de munca, cu un salariu mediu net mult peste media din industria romanaeasca.
Update 2: Focusul noilor programe universitare ar trebui sa fie pe orice zona industriala care genereaza locuri de munca, nu doar pe IT. Exista un decalaj intre educatia formala si necesitatile industriei care poate fi redus prin colaborare.

Articol:
Ziarul financiar publica statistici referitoare la cresterea numarului de angajati si a salariului mediu in industria de IT. Media salariala e de circa 2.5 ori mai mare decat salariul mediu pe economie, asta doar din datele adunate de stat.
Ar fi foarte interesant daca statul ar investi in universitatile care formeaza aceste tipuri de angajati si daca ar exista o strategie de alocare a fondurilor pentru facultati bazate pe nevoile companiilor.
In Germania, exista un sistem de educatie duala care are la baza faptul ca universitatea are un parteneriat cu firme si studentii lucreaza 6 luni, iar 6 luni fac cursuri. Mai multe detalii pe site-ul universitatii respective, din landul Baden Wurtenberg.
Ce parere aveti? In Romania ar trebui infiintat asa ceva?

2 comentarii:

Stefan, Galati spunea...

IT-ul romanesc ar putea creste mult mai mult. Dar cine sa faca o strategie serioasa de dezvoltare?
Politicul, desi nu ne place, ne are in ghiara lui si face ce vrea cu noi.
Mai mult, nici companiile nu se unesc sa faca o strategie de dezvoltare privata comuna. Poate nici nu ar trebui sa faca asta.
Adesea cred ca poate noi, comunitatea, am trebui sa facem ceva. Dar ce si cum?

Gigi de la Scularie spunea...

@Stefan: am raspuns comentariului tau printr-un nou post :
http://www.cartenoua.com/2012/02/cine-investeste-in-educatie-castiga.html