duminică, 12 august 2012

Pentru Iasi. Sa contribuim la revitalizarea urbana!

Leave a Comment
Imagine preluata de la www.sorging.ro
Aud de multe ori pareri cum ca Timisoara, Clujul au comunitati mult mai bine dezvoltate, se intampla mai multe lucruri si asa mai departe.
Aud ca in Ardeal si in Banat, la fel ca si in Bucuresti, sunt mai multi oameni cu initiativa si exista un parfum pe care nu il vom gasi in Iasi.

Nu sunt de acord cu asta. Desigur, Timisoara are un aer cosmopolit si e mai aproape de alte 5 capitale europene decat de Bucuresti. Clujul, cu molcomul aer ardelenesc si aplecarea catre cultura germana si maghiara arata mai european si mai curat decat Iasii, mai ales cu investitiile din ultimii 10 ani.

Totusi, in 1850, Iasul era cu mult inaintea Bucurestiului. Si era pe harta europeana culturala, cu primele actiuni culturale din spatiul romanesc, Academia Mihaileana, teatre, universitate. Nu a fost putin lucru, iar aceste lucruri s-au datorat initiativelor unor oameni deosebiti, care au crezut in visele lor.

Fundatia Comunitara Iasi este una dintre initiativele locale, pornita din inima comunitatii si a voluntarilor. Ce isi propune Fundatia, in general?
  1. Reabilitarea și punerea în valoare a clădirilor cu valoare de patrimoniu.
  2. Burse de studiu pentru încurajarea performanței școlare a tinerilor.
  3. Finanțarea inițiativelor de antreprenoriat social pentru a crea locuri de muncă pentru persoane defavorizate.
  4. Încurajarea și susținerea sportului de masă, finanțarea proiectelor care promovează un stil de viață sănătos pentru membrii comunității.
  5. Încurajarea proiectelor culturale și a manifestărilor artistice care să promoveze și să poziționeze Iașul și regiunea Moldovei la nivel național și internațional.
  6. Sprijinirea inițiativelor de implicare civică pentru rezolvarea unor probleme din comunitate.
  7. Susținerea inițiativelor de antreprenoriat în domeniul IT datorită potențialului ridicat de a deveni o industrie bine dezvoltată în Iași.
De curand, a fost lansat un program nou: Fondul de dezvoltare urbana. Programul isi propune sa contribuie la revitalizarea unor zone urbane, mai mici sau mai mari, care sa imbunatateasca experienta de viata a locuitorilor Iasilor. Nu vreau sa ma pronunt asupra initiativelor primariei, imi doresc doar ca prin implicarea membrilor comunitatii sa facem un mic pas inainte in zona de antreprenoriat social.


Va incurajez, daca aveti idei in directia asta, sa aplicati la Programul de Revitalizare Urbana. Nu e nevoie sa schimbati lumea, un pas inainte e de ajuns. E vorba de voluntariat, care sta la baza unei societati sanatoase.

De ce sa faceti asta, daca nu sunteti de obicei voluntari?
Va dau 2-3 idei, care va pot ajuta si in planul vostru de cariera:
  • veti avea ocazia sa vedeti ce inseamna organizarea unui eveniment. O experienta grozava, daca nu lucrati deja in domeniu
  • veti cunoaste oameni deosebiti. Eu i-am cunoscut deja :-) si nu mi-a parut rau
  • veti observa cum este interactiunea cu organismele statului (primarie, alte autoritati). E o experienta excelenta pentru orice CV, dar mai ales pentru voi personal, daca veti avea orice job care are contact cu statul roman.     
Cateva detalii despre conditii:



  • Nu sunt eligibile costuri pentru salariile membrilor echipei/organizatiei.
  • Nu sunt eligibile costuri pentru telefonie, internet.
  •  
    Sunt eligibile pentru finanţare:
    • Organizaţiile neguvernamentale din municipiul Iaşi ;
    • Grupuri de iniţiativă formate din minimum 3 membri, care ulterior vor identifica o organizaţie
    gazdă din municipiul Iaşi, ce va asigura suportul financiar-contabil pentru implementarea
    proiectului finantat;
    • Asociaţii de proprietari din oraşul Iaşi.
    • Propuneri de proiecte ce vizează activităţi pe raza municipiului Iaşi

    Pentru mai multe detalii, intrati pe site-ul Fundatiei. (Felicitari designerului, arata super!)
      

    0 comentarii: