miercuri, 16 iulie 2014

Efectul camerelor de filmat asupra bacalaureatului si a pietei muncii

Leave a Comment
[Ce efect are interactiunea cu colegii in timpul facultatii]

Sa tot fie mai mult de un an de cand un coleg, nu-i spui numele, ma trage deoparte si imi zice
- Il stii pe Gigel Gigescu? L-am vazut ieri la interviu...
- Trebuie sa verific, nu tin minte numele... [Intre noi fie vorba, imi aduceam aminte numele, dar habar nu aveam despre ce era vorba cu omul]
- Vreau sa spun ca intreaga facultate a copiat toate temele de la laboratoare de la mine, de asemenea a copiat la orice lucrare, examen... 
- Nu e tocmai incurajator...
- Eu doar voiam sa iti spun...
- Asa, si nici muncitor nu este...

Nu trebuie sa mai spun ca Gigel Gigescu nu lucreaza in echipa de care sunt responsabil. Orice om cu scaun la cap verifica de doua ori un asemenea candidat.
Cel mai interesant lucru este perceptia colegilor care vor trebui sa puna osul in viitor, dar nu la examane, ci la livrari. La munca pe bune, care daca nu este facuta de cine trebuie, trebuie compensata de altcineva. Si la ce altceva sa te astepti de la un viitor coleg care a copiat pe rupte in facultate? Ca va sta peste program sa termine ce are de facut? Ca va invata noptile sa ajunga competent in ceea ce are de facut? Ori ca va dezintegra teava de net in paralel cu o cafeluta buna si un sandvis, sa nu il ia emotiile?
Toata lumea s-a cacat pe Funeriu cand a pus camere de filmat la bacalaureat. A plecat Funeriu, a venit alt ministru, nu promoveaza mai multi bacul. Toata problema apare acum la universitatile particulare, facatoare de diplome si tocatoare de banii parinitilor, care nu mai au material de educat. Nu am vazut situatia financiara de la Spiru Haret, dar am auzit, de exemplu, ca au inchis mega-filiala de la Suceava si i-au mutat pe toti studentii la Brasov, pentru terminarea studiilor. Iar Universitatea Apollonia (Iasi), merge vorba in oras, se va inchide curand. Probabil inainte de finalizarea fuziunii Universitatii M. Kogalniceanu cu orice alta universitate interesata de patrimoniul imobiliar. Care nu e inca pe persoana fizica, cum ar zice Becali.
Efectul camerelor de filmat se va inregistra peste 3-4 ani, cand piata muncii va absorbi o parte dintre cei care au terminat cu bac ori fara bac. Totusi, colegii sunt pregatiti sa joace rolul anticorpilor pentru asemenea cazuri de o rara harnicie.
Imagine preluata de pe colordesign.ro

PS:  povestea e reala, numele nu sunt, iar la speculatii va invit mai jos ori pe facebook.

0 comentarii: