sâmbătă, 29 decembrie 2012

Vrabia din mana si cioara de pe gard [Scurt tratat despre schimbarea jobului]

Leave a Comment

Ce sa iei in considerare cand vrei sa schimbi jobul

E inceput de an si sunt la moda planurile de viitor si obiectivele anuale. De multe ori, asta include si schimbarea jobului. Ei bine, nu intotdeauna e potrivit sa schimbi jobul doar de dragul de a bifa inca un obiectiv. De-a lungul anilor, am trait pe pielea mea sau am observat in vietile prietenilor apropiati diverse situatii in care o schimbare de job a adus mai putin bine decat era prevazut in planurile personale ale victimelor. Sa vedem deci,

A. Cand sa nu iti schimbi jobul

Sa le luam pe rand. Se prea poate sa ai o pozitie buna in compania in care lucrezi, chiar daca nu e extrem de bine platita. De exemplu, esti promovat pe o pozitie in care mai ai de avansat inca cel putin 3-4 pasi si banii pot aparea impreuna cu pasii respectivi. Mai ales, tineti cont de oportunitatile de training pe care pozitia voastra vi le ofera. Daca nu ma inseala datele de analiza de la Facebook si Google Analytics, cei care care cititi blogul meu nu au mai mult de 35-40 de ani. In consecinta, va dau o veste trista: inca 25-35 de ani de munca sunt inaintea voastra.

Mai e si situatia financiara. Daca nu sunteti in pozitia de a face neaparat o miscare in afara companiei (cititi mai jos), e bine sa faceti o analiza asupra cum va schimba viata oferta financiara pe care o primiti. Cateva ponturi despre cum sa faceti analiza:
a. care e politica financiara a firmei in care va mutati (au mariri anuale, bi-anuale?, care sunt in procente maririle pe care le ofera?, ce sanse de promovare/marire de salariu am in urmatorii 3-4 ani?),
b. care sunt diferentele fata de compania actuala?
c. faceti un grafic in care sa simulati cresterile pe care le prevedeti la actualul loc de munca fata de cresterile pe care le prevedeti la viitorul loc de munca. E un pic de aritmetica de clasa a 7-a, calculul ariei unui poligon neregulat.

Nu uitati despre relatiile pe care le aveti cu actualul sef, respectiv cine va fi viitorul sef. In momentul in care diferenta financiara nu e semnificativa, iar relatia cu actualul sef e una buna, sfatul meu este sa va ganditi de doua ori inainte sa acceptati oferta pentru noua pozitie. Daca treaba cu seful e ok, iar colegii sunt si prieteni sau va intelegeti bine cu ei, ganditi-va din nou daca e momentul sa faceti o schimbare.

Faceti o mica investigatie despre cine e manager in compania la care va duceti si cum face el lucrurile de obicei. Nu se poate sa nu aflati ceva despre firma respectiva, daca aveti macar 2-3 ani de experienta in domeniu. Si internetul e o resursa utila, un search pe google va aduce rapid profilul de LinkedIn sau Facebook la suprafata.

Astea sunt cateva ponturi de luat in considerare. Dar se intampla, cateodata, ca banii sa fie muuuult mai multi decat ce ai acum. Deci,

B. la ce sa fii atent cand primesti o oferta grozava din punct de vedere financiar.

Care e motivul pentru care o alta companie e dispusa sa iti dea, deodata, mult mai multi bani decat inainte? Iti soptesc eu cateva: tocmai s-a asezat in orasul tau si are nevoie sa formeze o echipa initiala tare, firma la care lucrezi tu plateste mult sub piata, in orasul in care ar trebui sa te muti se plateste peste ceea ce primesti acum, esti un tip cu adevarat tare si seful tau nu s-a prins inca sa te plateasca la valoarea ta. Sau: e nevoie ca cineva sa isi faca planul de headcount si are buget nelimitat; mai vezi dupa aia ce se intampla. Tocmai ce au plecat la greu oameni din firma aia si daca nu angajeaza pe cineva imediat, firma o ia in jos definitiv. Sau tipul care angajeaza nu intelege ce se intampla in piata. Vedeti voi care se potriveste, dar va sfatuiesc sa nu va aruncati din prima dupa gologoiul ala de bani, fara sa fiti constienti ce riscuri poate ascunde.
De exemplu, daca e o firma care tocmai a prins un contract gras, poate sa fie grozav. Dar poate sa nu mai prinda nimic in urmatorii 2-3 ani. Ori, daca e un contract de outsourcing (se poarta asta), ce fel de munca va trebui sa faceti, cat de mult merge cu piata tipul de activitati pe care il veti face.
Imagine preluata de la .webdesignerdepot.com

Nu uitati sa verificati care sunt planurile de crestere sau de transfer din alte locatii, cat si criticalitatea activitatii pentru firma respectiva. Daca sunteti platiti foarte bine, dar activitatile sunt marginale, exista oricand riscul sa deveniti dispensabil. Bineinteles, puteti refuza, sau puteti sa va pregatiti o strategie de a accesa activitatile critice.

Deci. am mai aflat cate ceva. Nu e intotdeauna nasol sa iti schimbi jobul. Sa vedem,

C. Cand e o idee buna sa iti schimbi jobul

In primul rand, cand sunt cel putin doua sau trei din conditiile de mai jos indeplinite.
a. Nu va place deloc ce faceti si nu exista perspective de a schimba mai devreme de 2-3 ani.
b. Banii pe care ii primiti sunt mai jos decat media pietei. Nu va luati rapid dupa un zvon ca Gigel a primit o oferta cu 150% mai mult decat primiti voi. E o intamplare sau Gigel e un geniu. Verificati care e media pietei. In general, orice companie compenseaza diferentele in 2-3 ani.
c. Aveti un plan de schimbare de cariera. Adica se intampla sa stiti foarte concret ce vreti si primiti oferta corecta.
d. Nu va intelegeti cu  boul ala de sef. Da' deloc, si va calca pe nervi in fiecare zi. Chiar si asa, mai puneti un  motiv alaturi. Nu ajunge sa fie asta singurul motiv. S-ar putea sa dati in continuare peste vita aia incaltata care habar nu are, idiotul ala care e acolo din totdeauna sau, mai rau, peste  un prost ca noaptea care e prieten cu patronul. In plus, ar fi bine sa obtineti o marire de salariu cu ocazia unei schimbari de job, ori macar perspectiva unui job mai fain.
e. Cand jobul de fata e singurul care l-ati putut obtine cu ceva vreme in urma, iar acum sunteti mai luminat si mai competent. Totusi, nu in masura oglindita de bancul de mai jos.
”-Salut Gigele ! Vai, de cand nu ne-am mai vazut ! Ai terminat Dreptul ?
-Da, sunt licentiat !
-Si-am auzit c-ai facut si jurnalistica ?
-Da, ma gandesc sa fac si masteratul !
-Bravo, tine-o tot asa ! Da-mi si mie un Big Mac mare...”
(Merci, Valy Greavu, pentru postarea reprodusa pe Facebook).

Sunt si momente in care nu e nevoie sa iti dai demisia, dar poti incerca o miscare laterala, in  aceeasi companie. Bineinteles. e greu sa o faci daca firma are 10-15 angajati, dar tot merita sa vorbesti cu seful tau. Poate ideea ta si nevoile firmei pun de un post bun.

D. Ce poti face daca nu vrei sa parasesti compania in care lucrezi de mai multa vreme

In primul rand, sa spui ce vrei, clar si raspicat. Asta atata vreme cat cererile sunt rezonabile. Daca firmei ii merge bine, iar voi puteti beneficia de asta, cu atat mai bine. 
Daca nu va place ce faceti si nu erati constient la ce va bagati, iarasi e bine sa spuneti. Unii n-or sa fie bucurosi sa auda, dar macar stiti cu cine aveti de a face.
Cand lucrati la companii mai mari, intotdeauna mai apar joburi la alte departamente, in alte echipe. Cateodata se schimba si natura muncii, alteori nu, dar se schimba unul dintre motivele de stres. Totusi, e pe jumatate o schimbare de job, pentru ca echipa, seful, activitatile zilnice se vor schimba.
De asemenea, fiti atenti la imaginea voastra in plan intern, daca planuiti o schimbare. Referintele interne sunt mai usor de obtinut, dar mai ales sunt de obicei informale. Nimeni nu isi va lua o pacoste pe cap.

In consecinta, va sfatuiesc sa scrieti pe hartie macar 2 motive pentru care va schimbati jobul. Oricare ar fi situatia in care v-ati afla, scrieti cele doua motive si recititi-le peste macar 24 de ore. Daca sunteti in continuare de acord cu ele, asa cum le-ati formulat, aveti macar ocazia sa le consultati ori de cate ori se va intampla la jobul urmator sa va para rau de alegerea facuta.



Read More...

joi, 20 decembrie 2012

Motivarea (biciul si zaharelul nu functioneaza tot timpul)

Leave a Comment
Dan Pink a vorbit in cadrul unei conferinte TED despre motivare. 
Iata mai jos o versiune animata de cei de la theRSA.


Aceasta e varianta extinsa a conferintei, fara animatie


Iar daca vreti mai multe animatii pe teme serioase. RSA Animate

Read More...

duminică, 16 decembrie 2012

Senzational! O batranica este trecuta strada, din prea multa bunavointa

Leave a Comment


Ernesto Sirolli vorbeste despre cum civilizatia occidentala obliga la comportamente inutile sau contrar vointei celui ajutat, la fel cum copiii primesc alegerile direct de la parinti. Deci, ascultati oleaca mai mult si lasati-l si pe celalalt sa spuna cate ceva, inainte sa il ajutati fortat sa treaca strada
Read More...

luni, 10 decembrie 2012

Si daca plata nu mai conteaza, ce faci?

Leave a Comment
Alan Watts are un clip foarte puternic despre ce altceva ne poate motiva, atunci cand banii nu mai exista.


@Laurentiu: merci pentru pont!
Read More...

duminică, 9 decembrie 2012

De alegeri. Ce-o fi, o fi, ca la Scufita Rosie

Leave a Comment
[Postare ar fi trebuit sa se numeasca "Inainte de alegeri", dar m-am luat cu altele si nu am reusit sa brodez un articol pana duminica, de dimineata.]
Imagine preluata de la qmagazine.ro

Cu alegerile astea, imi vine in minte un banc porcos cu Scufita Rosie. Internetul suporta multe, asa ca il reproduc partial, ca la un matinal de radio unde pot asculta copiii. Scufita Rosie mergea prin padure, spre bunica ei. La un moment dat, ajunge intr-o poiana cu ciupercute si se apuca de cules. Lupul, o pandea de dupa un copac. Cat a cules ce-a cules, pe Scufita au trecut-o ceva nevoi fiziologice, drept pentru care a luat pozitia regulamentara. Lupul, cat ai zice "alegeri", s-a pozitionat cu ciupercuta in sus. Scufita a simtit ceva si a zis "Ce-o fi?". La care lupul, zambitor, a zis: "Ce o fi, o fi" si a pornit cu incredere in regularea normelor si regulamentelor Scufitei.

Cam asa e si cu electoratul roman, astazi. Ce-o fi? Sunt, de fapt, 3 optiuni, dintre care e limpede ca cei din USL vor castiga. Totusi, cu perspectiva unui viol in fata, din partea celor care se cheama "clasa politica", ma intreb cum voi scapa din povestea asta cu onoarea "reperata".

Pentru mine, e limpede ca "politica e o curva" si se fac multe compromisuri pentru a desfasura activitatea politica. O fi adevarat, dar e doar o scuza. Toate cele 3 optiuni politice, USL, ARD, PPDD, nu ofera garantii majore ca se vor intampla lucruri. Ce imi lipseste este viziunea de ansamblu, ce se va schimba in bine daca oricare dintre cele trei parti ar intra la guvernare. Si oameni care sa inteleaga ce se intampla in economie, in invatamant, in sanatate, in justitie, atunci cand fac propuneri legislative si se gandesc la diverse programe.

Sunt si unii care stiu despre ce vorbesc. Am luat cunostinta de curand despre activitatea lui Varujan Pambuccian, reprezentantul minoritatii armene din Romania. E mai mult decat asta, dupa parerea mea este reprezentantul minoritatii IT in Romania. Ce mi-a placut a fost continuitatea unor idei care au sustinut o industrie ce genereaza multa valoare adaugata si aduce multi bani in tara. Am mai scris aici despre pericolul care pandeste industria de IT, dar pana acolo e cale lunga si deocamdata suntem considerati una dintre cele mai puternice tari din regiune in IT. Dat fiind numarul relativ redus de angajati, cred ca nu pare inca important din punct de vedere politic.

Nu acelasi lucru l-as putea spune despre multi alti politicieni aterizati in parlament. Oamenii au o anvergura redusa, fosti sefi de birou prin ceva primarii, propulsati in fata de sponsori puternici, lideri studentesti care se viseaza ministri, juristi de la facultati obscure care au ajuns directori la companii de stat. In general, foarte multi oameni dependenti de sistemul de stat, de avantajele si banii pe care ii pot obtine numai prin sistemul PCR (pile-cunostinte-relatii). Nu ii cunosc pe toti bine, dar am regasit pe liste un fost coleg de liceu, dintr-un alt an, care banuiesc ca s-a remarcat prin implicarea rapida in politica si mai putin prin concentrarea unor competente. Totusi, a ajuns secretar de stat si candideaza la parlament. Mai apoi, un tip cu moralitate indoielnica, ce a facut vreo 10 ani facultate si era jupan la cazari, e deja parlamentar, abonat la Realitatea si candidat la primarie si deputatie.
Mai sunt si persoane aparute de curand pe harta politica, cum e tipul de la Iasisting, Blajut, ce si-a platit intrarea in politica prin inmormantarea tuturor cadavrelor de la morga din Iasi. Mai sunt probabil ca el si la celelalte partide, dar nu prea vad multi oameni care sa intre in politica din alt motiv decat pentru avantaje materiale.
Ponderea industriei de IT&C este de circa 10% dn PIB. Doar ca presedintele comisiei de IT&C este un inginer mecanic, ce a facut afaceri cu terenuri si case. Habar nu am cat de priceput este, dar mi se pare ciudat sa nu gaseasca pe cineva cu mai multa pricepere in zona. In fine, ingrijorarea mea este legata de cine va desena politicile sectoriale, pentru diverse zone industriale si cine va face legatura cu invatamantul. Este aproape o obsesie, de acum, pentru mine, cum va fi legata strategia de dezvoltare a invatamantului cu cea a dezvoltarii industriale. Eu vad doua directii de dezvoltare a invatamantului: una care sa genereze competente necesare in industrie, administratie si comert, iar cealalta care sa stimuleze cercetarea si inovarea. Nu cred ca academicul poate fi independent de industrie si admnistratie, dupa cum nu cred ar trebui sa genereze doar competentele cerute direct de industrie. Cum va face politicul pentru a integra aceste doua componente, nu stiu. Dar pana acum, sunt prea multe directii abordate si schimbate la cativa ani. Si credibilitatea scade, cu fiecare plagiat discutat.
Azi, universitatile sunt o mare fabrica de diplome si doctorate. Pericolul este in directia faptului ca nu vom mai distinge care sunt facultati bune si care nu, in care diplome sa ne incredem, dar mai alespoate scadea dramatic motivatia celor care inca nu au absolvit pentru dobandirea unei educatii bune. Nu stiu sa spun daca sunt mai multe diplome fara acoperire in cunostinte decat cele cu acoperire, dar ajunge o bata la un car de oale. Ce-i de facut din punct de vedere politic pentru a imbunatati invatamantul? Cine este persoana care sa isi asume rolul de reformator pana la capat, cum o face Raed Arafat in medicina?
Si ultimul subiect pe agenda zilei, fondurile europene. Toata lumea stie despre modelul polonez, cei care absorb aproape toti banii care sunt alocati. Noi suntem anti-modelul, apriori, toti politicienii considera banii europeni ca si productia CAP-urilor de dinainte de 1989. Sa furam, ca nu furam de la cineva anume. Daca adaugam si o birocratie stufoasa, vedem si dimensiunile esecului. Bani sunt foarte multi de absorbit, dar se poate fura relativ putin comparativ cu fondurile guvernamentale. Deci, e multa treaba de facut, oameni care sa genereze raporturi, dar se pot face lucruri interesante. Pe partea de POS DRU, unde pot aplica persoane fizice si juridice, deci nu numai statul, interesul a crescut mult si nu mai poate accesa chiar orice. In schimb, nu am observat mecanisme de sustinere a proiectelor din punct de vedere financiar. Polonezii au implementat un fel de fond de transfer care sa finanteze proiectele pana la efectuarea platilor din fonduri europene.

Sunt foarte curios cum va arata viitorul guvern si ce va implementa el in urmatoarele 3 directii.
1. Cum vor trata in continuare industria IT?
2. Care va fi strategia de dezvoltare a invatamantului in Romania?
3. Care este strategia de imbunatatire a absorbtiei fondurilor europene?

Saptamana viitoare voi posta un articol despre cum vad eu urmatoarele idei: ce inseamna lider, ce inseamna conducator, ce inseamna politician, ce inseamna negustor de voturi.

Pana atunci, va recomand articolul lui Miron Damian, din Kamikaze (il gasiti doar la chioscuri articolul), care spune asa "Votez dintr-un calcul rece si detasat". Deci, nu va lasati incantati de televiziuni si sloganuri, ganditi-va cum va poate reprezenta interesele politicienii respectivi. O varianta mai lunga si enervanta a ideii lui Miron, pe contributors.ro.

Read More...

marți, 4 decembrie 2012

Mesaj Electoral pentru IT-isti

Leave a Comment
Nu stiu daca sunteti impotriva citirii unor asemenea anunturi, dar e un loc unde nu ma feresc sa imi manifest opiniile.
Eu am fost multumit de activitatea lui Varujan Pambuccian. Cred ca este un sprijin pentru industria IT si il voi vota, pentru ca imi reprezinta interesele mai bine decat multi altii.

varujan_edeputat_banner728x90_3.gif
Read More...

miercuri, 28 noiembrie 2012

Pentru voi. De la voi

Leave a Comment
A fost o luna noiembrie foarte interesanta. Care mi-a dat ocazia sa fac unele lucruri la care nici cu gandul nu gandeam cand m-am intors in Iasi, acum 5 ani.
Si ma refer la numarul impresionant de oameni pe care i-am intalnit si cu care am interactionat. Am discutat de fiecare data despre cariera, despre optiuni. Intr-o forma sau alta, am avut de invatat foarte multe din fiecare eveniment.

Va avertizez ca aveti nevoie de timp sa parcurgeti postul acesta, deci folositi Evernote sau bookmarks daca nu aveti timp. Ori subscrieti la update-uri prin email. E o casuta in dreapta.

De la Codecamp, am invatat ca entuziasmul si pasiunea pot tine loc de bani. Un eveniment independent ca acesta, initiat si dus departe de Florin, Dan si Gabriel, nu e usor de facut si mai ales de adus la nivelul participare de 400 de oameni. Probabil ca ar fi posibil sa fie si mai multi, dar nu exista un loc in Iasi care sa permita organizarea unui asemenea eveniment, la costuri rezonabile.

Am mai vazut la Codecamp ca exista mult entuziasm si interes in comunitatea de IT din Iasi. Exista o comunitate si genereaza diferite initiative. Am auzit de Java User Group (JUG Iasi), de BA Lounge. Saptamana viitoare se va desfasura un eveniment care va aduce doi speakeri de la Microsoft si Amazon care vor prezenta diverse abordari pentru a dezvolta produse bazate pe Cloud ori cum sa vinzi SaaS. Pana si managerii se intalnesc si incearca sa conlucreze, chiar daca se anunta un 2013 cu o concurenta acerba pentru developeri. Exista un moment bun sa va implicati in comunitate, atata vreme cat industria de IT din Iasi isi are punctul ei de crestere in 2013, prin care se va remarca ca un  oras destinatie pentru noi business-uri. Voi reveni inainte de Anul Nou cu ceva informatii despre miscarile ce se pregatesc in oras pentru 2013 si ce oportunitati ati ratat deja.

La Codecamp am vorbit despre hartile carierei, anume caror decizii sunteti expusi pe parcursul carierei si care sunt cateva lucruri de luat in considerare cand faceti alegeri. Mai jos, aruncati un ochi pe prezentare. E un prezi care va poate da rau de mare, dar tineti-va tari.


Mai departe, am intalnit la o saptamana distanta o multime de oameni faini care se ocupa de echipe de software in echipele din Iasi. Am regasit acelasi entuziasm de la Codecamp, idei grozave si oameni destepti. Despre aceasta nu voi spune prea multe deocamdata, mai tarziu cand lucrurile se vor coace ceva mai bine.

Iar pe 23 noiembrie a fost prima editie a evenimentelor CarteNoua. Cu amabilitatea Carturesti, care ne-a oferit locul si timpul, am fost ceva mai mult de 15 prieteni intr-un cadru intim, discutand despre acelasi lucru: hartile carierei.

Ziceam despre invatare, am invatat cateva lucruri de baza despre evenimente: cat de mult conteaza promovarea, ca Facebook este un indicator relativ al prezentei, cum sa ma adaptez de la un format bazat pe computer la unul cu cateva foi lipite pe o usa, ca exista o nevoie de consiliere pentru cariera, dar nu este inteleasa, cu atat mai putin exprimata.
Am avut si emotii, chiar daca au fost cei mai putini oameni din toate evenimentele la care am participat pana acum, lucru justificat de faptul ca toti au venit la invitatia mea si nu la un set de evenimente.

Si nu in ultimul rand, am invatat ce se intampla cand apari si la tv. Dupa 19 ani, am aparut din nou pe sticla. Acum 19 ani eram prezentat ca un tip cu rezultate la olimpiade, categoria celor cu care poporul se faleste prin reprezentanti. Astazi, cu 50 de kile si ceva mai multa minte, am cautat sa raspund la intrebari despre cariera. Cea mai puternica remarca a fost ca nu am iertat multa lume si ca e de retinut ca nu vrei sa fii un prost cu diploma atunci cand termini facultatea. Ii multumesc Dianei Mihalcea de la Digi24 Iasi pentru un dialog placut si aplicat. Va invit si pe voi sa urmariti cele 25 de minute de conversatie.

Source: digi24.ro via Gabi on Pinterest
digi24.ro | Recrutat în Iași din 26 noiembrie 2012. Siguranța financiară sau cariera?

Pentru anul asta am terminat cu evenimentele, ne vedem la anul, cel mai probabil intr-o locatie Carturesti, daca vor fi la fel de amabili.
Stati pe aproape, voi reveni cu o retrospectiva a anului si inca doua articole din seria celor 21 de idei pentru cariera.
Read More...

duminică, 18 noiembrie 2012

Prima seara Carte Noua - la Carturesti, in Iulius Mall

Leave a Comment
Vineri, 23 noiembrie, voi fi pentru prima data in situatia de a vorbi in public fara a avea un eveniment care sa sustina audienta.
E o provocare pentru mine, sa verific daca acele concepte pe care mi le imaginez drept utile si cateodata surprinzatoare au, de fapt, aderenta pe care o astept.
Cum va spuneam, in urmatoarela 12-18 luni, voi pilota in astfel de exercitii, conceptele pe care mai apoi le voi transforma in servicii cu plata. Bineinteles, cu conditia sa fie si corecte, validate si acceptate.

Despre ce e vorba de fapt? In destule cazuri aud ca oamenii nu stiu exact ce vor de la un job. Mai mult, nu numai cei care sunt in pozitia sa aplice pentru un job sunt nemultumiti de acest lucru, dar si potentialii angajatori. Situatia persista de ceva timp si se pare ca nu exista prea multi recruteri care sa reprezinte interesul celor care isi cauta jobul potrivit. In companii mai mari, exista in departamentul de resurse umane consultanti care pot sa ajute in clarificarea prioritatilor si definirea viselor. Dar la nivel statistic, aceste cazuri sunt rare si, de obicei, oportunitatea nu este folosita la maxim de cei care lucreaza acolo.
Sa vedem daca discutia de vineri va ajuta cu ceva. Posterul evenimentului il gasiti mai jos.
In plus, va invit sa confirmati participarea prin Facebook. Exista acolo o pagina a evenimentului.


Read More...

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Dupa Code Camp

5 comments
Azi am prezentat la CodeCamp. Iasi. Hotel Ramada. Sala Tokyo.
Aia in care incap de obicei 20 de persoane. La prezentarea Oanei Feidi au fost probabil 60. Eu cred ca am avut vreo 45-50. Destul incat sa nu fie aer si sa iasa o atmosfera incendiara...

Am vorbit despre cum sa ingrijesti o cariera pentru a creste mare si frumoasa.
Aici puteti vedea prezentarea in format prezi.


>
Hint: folositi  full screen (butonul din dreapta jos) pentru a vizualiza corect informatiile.

La inceputul celor 30 de minute, am inteles ca a fost nevoie sa fie o informatie utila, dar si o prezentare memorabila. Ei, a fost?

Read More...

marți, 6 noiembrie 2012

Networking, my love [cu premii]

3 comments
Am observat, atunci cand eram mic si programul la televizor incepea cu "Trei culori cunosc pe lume", ca cei care aveau relatii se descurcau mai repede si mai bine. Intre timp, termenul s-a demonetizat, ba chiar s-a demonizat si a aparut intr-o noua forma, cosmopolita si in acelasi timp total acceptabila pentru toata lumea: networking.

Exista intalniri in care se face networking, exista la orice eveniment mai cu staif o sesiune special dedicata, poti sa faci networking la serviciu, la restaurant, in parc - cand iesi cu copiii-, la sedinta cu parintii sau la coada la hypermarket. Daca ma gandesc la ce s-a schimbat fata de 1988, cand tata avea ceva relatii la alimentara si prin urmare aveam si portocale si banane, macar de 4-5 ori pe an, acum pot spune ca sistemul de relatii este un pic mai transparent si organizat. Ce merge la fel in continuare este elementul de baza in orice sistem de networking: oamenii pe care ii cunosti, pot sa te ajute in momentele critice, iar tu, ca parte a unei retele, vei ajunge in momentul in care sa ii ajuti pe ei.
Image courtesy of relenet.com

Saptamana aceasta, Andy Szekely vorbeste, in cadrul serilor AS, despre puterea networkingului. Andy seamana destul de mult in stilul lui declamativ cu Zig Ziglar si cei din scoala americana. Are putin dintr-un pastor protestant si vorbeste cu pasiune. Mie imi place mai mult sa il citesc decat sa il ascult, dar rezonez foarte bine cu cele explicate de el. In aceeasi sesiune, Marius Stefan va povesti, pe baza intrebarilor lui Andy, despre importanta networkingului si despre felul in care networkingul ii ajuta businessul. Marius este o contrapondere foarte interesanta la stilul lui Andy, fiind o persoana mai degraba rezervata initial, care are de povestit lucruri deosebite si o face cu pasiune, atunci cand ajunge la subiecte dragi lui. Mi-am facut aceasta impresie la Business Days Iasi, cand l-am urmarit pe parcursul evenimentului. Marius este CEO al Autonom Rent-a-Car, unul dintre businessurile in continua crestere pe o piata care te-ai fi asteptat sa fie dominata de Hertz sau Sixt. Totusi, asa cum Dedeman este cel mai mare jucator in bricolaj, Autonom da tonul in inchirierile de masini.


Saptamana asta, la Iasi, va fi o sesiune pe 9 noiembrie, la care vreau sa va ofer un tichet gratuit de participare. Voi alege unul dintre raspunsurile pe care as vrea sa le dati la intrebarea:

De ce faceti networking?

Vineri dimineata voi anunta pe pagina de facebook cine este castigatorul. Raspunsurile pot fie pe Facebook, fie aici, ca si comentarii.
Read More...

How much matters the payment?

2 comments
[This is a special post for Rene. a translation of the article published a few weeks ago]

The success is based on the passion. I like to think so. After I've changed many jobs, I started to wonder if the next job I will go will be for more money or more passion. Meanwhile, the salary has grown nicely, but I was going home really tensioned and nervous. I tried at that moment a little introspection and at one point I came to the question

You can work one day without being paid?

You have another reason to work than to receive a payment?I guess you do not work for revenge or because you are getting bored at home and you want to meet some cool guys.

Personally, I prefer to work on topics that I’m passionate about. Of course,there are always other things to do than ones that excites you most, but at least once a week I’m working on something that brings me joy.
The last trends in human resource management includes "engagement officers"(a kind of officers responsible with the mood and motivation of employers), methods and procedures of retention,benefits and compensation plans. All based on two directions: Talent that you are born with. And passion,that you need to arouse every day. Or, at least once or twice a month.
And if the things you’re passionate about you can not do them without payment, then it's even harder to be motivated, to get over the frustrations inherent of any job, to get up after a failure or to enjoy after a success. All matters less,everything costs more.

Take a look at the photo below and think win what area do you think you are

Everything is relative,and for me it's important to do for others what I would do for myself. The way that passion is stimulated in a team depends of the manager, as well as the team. People are different and they have a different way of being motivated. Still, at the basis of everything is the fascinating, essential topic of communication.
Read More...

duminică, 4 noiembrie 2012

There is no such thing as a free lunch

2 comments
Imagine preluata de la www.yourdemocracy.net.au/
Asta am aflat in anii de cand sunt platit.
Si inainte era la fel, doar ca nu imi dadeam eu seama.

Cum am ajuns la postarea de azi. De vreun an si ceva imi inchipui un business legat de mijlocirea contactelor intre angajabili si angajatori, pentru o potrivire cat mai buna. Nu am reusit sa desenez business-ul in asa fel incat sa aduca si bani, si multumire celor 3 parti implicate, drept pentru care am lasat deoparte partea pecuniara a conceptului si am decis ca va ramane in urmatorii 2-3 ani la nivel de testare de produs si concept. O sa auzit ca ajung prin diverse prezentari, medii de lucru si arat idei, concepte, tooluri. Fara sa cer bani pentru asta, ba mai mult, o sa continui sa mai cheltui pentru a fi acolo.
Pana de curand, nu mi se parea important sa explic de ce unele lucruri sunt gratis. Am avut parte de o discutie scurta, dar intensa, care mi-a atras atentia ca nu toti oamenii sunt dispusi sa accepte lucruri gratis. 

Bineinteles, nimic nu e gratis. De la evenimentele gratuite care aduc potentiali clienti intr-o prima discutie, la fonduri europene care pot fi cheltuite si aduc un oarecare beneficiu, pana la a testa anumite produse in faza de pre-lansare sau in primele zile de la lansare.

Fiecare are motivatia lui in spate, de multe ori cu intentii bune, dar nu total transparente. Unul dintre programele pe care le-am inteles a fost cel de la Romtelecom : Online Business School. Au creat un suport de cursuri online pentru antreprenori, cel mai probabil finantat majoritar din POSDRU, in ton cu sloganul si viziunea lor de a sustine businessul romanesc. Mi se pare coerent sa folosesti puterea unei companii pentru a oferi oportunitati de dezvoltare clientilor care pot aduce baza businessului. In final, clientii au acces la un training gratuit, online, iar Romtelecom are o imagine de bunic iubitor care da si celorlalti. Am mai scris aici despre cine si ce castiga din trainingurile cu fonduri europene.

Mai sunt si oameni cu inima mare, care doresc sa dea comunitatii ceva si se implica cu resursele proprii pentru a crea evenimente gratuite. Oameni din online au creat Online Career Day, Florin Cardasim, Dan Nicola si alti cativa pe care nu ii cunosc prea bine au creat CodeCamp.

Deci, tineti minte, la orice eveniment veti oferi ceva in schimb, chiar daca nu sunt banii. Datele de contact, parerea voastra, probabilitatea unei achizitii viitoare, probabilitatea de a recomanda respectivul produs.

Drept pentru care eu va recomand sa consultati curand pagina de evenimente Carte Noua, sa vedeti ce mai urmeaza. La sfarsitul lui noiembrie, planuiesc la libraria Carturesti doua discutii despre harta carierei. Detalii in curand, imediat dupa CodeCamp.
Read More...

duminică, 28 octombrie 2012

Code Camp in 10 noiembrie

Leave a Comment
Am mai scris despre Code Camp pe unde am apucat si recunosc ca mi se pare un eveniment deosebit. Cei cativa entuziasti care stau in spatele organizarii nu mai au nevoie de publicitate, asa ca nu ii voi aminti aici.
Anul acesta, evenimentul ia o amploare frumoasa, daca ma gandesc la faptul ca vor fi 4 prezentari in paralel, pe 4 clustere de subiecte diferite, dar complementare.
iasi.codecamp.ro
Mi se pare interesant numarul mare de sponsori, 11 de toti. Care acopera cheltuielile de inchiriere ale unui asemenea spatiu cum este hotel Ramada, unde vor fi ocupat 4 sali de conferinte, o zi intreaga, plus ca vor fi si premii distribuite in fiecare dintre prezentarile sustinute (nu va spun mai multe, sunt gadgeturi mici, carti, chestii bune pentru voi ce veti participa).

Anul acesta, exista un focus puternic pe tehnologii mobile (HTML5, introduce in iPhone development si Android, Windows Phone, Qt for Mobile), dar si pe metode de dezvoltare de tip Agile (Kanban, rolul testerului in proiecte Agile) sau Continous Delivery.
Track-ul de Web e bine reprezentat, cu subiecte legate de aplicatii web, ceva tehnologii noi de Java si o zona de enterprise.
In fine, puteti sa va uitati si singuri pe agenda. O sa ma gasiti si pe mine, pe track-ul care nu e strict legat de programare. De data asta voi vorbi despre harta de cariera si deciziile pe care trebuie sa le ia un profesionist. Fie el programator, business analyst, project manager sau manager de echipa.

Nu va dezvalui decat un screen shot din Prezi-ul meu, pe care il voi face, bineinteles, public deindata ce evenimentul ia sfarsit. V-am obisnuit cu postari live, asa ca in 2 saptamani veti vedea pe pagina de facebook (www.facebook.com/carte.noua) si pe blog impresii si concluzii, inclusiv un scurt rezumat al celor 30 de minute ale prezentarii. Ma bazez pe smartphone mai mult decat la Open Agile. :)
Cu un click, se face lizibila.

Sa nu uit, INREGISTRATI-va inainte. Aici.  Nu mai e cazul. S-au inchis deja inscrierile.

Stati pe aproape, revin cu un scurt rezumat si comentarii pe marginea evenimentelor cu IT-isti din toamna asta. Si cu ce misca pe piata locala in materie de angajari, ca urmare a miscarilor de trupe ;-)




Read More...

luni, 22 octombrie 2012

Principles of communicating vessels in labor market

Leave a Comment
You know, there are many things that you can learn from physics and other sciences when speaking about social interactions, humans and markets.

Courtesy to http://www.spiraxsarco.com
Two years ago, I had a very interesting discussion with a good friend of mine that told me that the theory of systems works very fine when dealing with teams. According to Ziegler–Nichols method, a system can be characterized (that is to determine its parameters), by applying a step input. It is a long story about what this means, but to make it easier comprehensible, L. said that you can see how a team behaves when a significant event happens: the boss is replaced, there is a high fluctuation ongoing, a new project has to be tackled soon.   Basically, under stress, all behaviors are exacerbated and small thing you would not care usually become a big deal.

Courtesy to http://www.overclock.net/
Than, I noticed that other laws of physics can be applied in the management of human resources. The best one that depicts a free market is the principle of communicating vessels. According to Wikipedia, the principle has been used starting with ancient Rome for indoor pluming, as follows: Water will reach the same level in all parts of the system, which acts as communicating vessels, regardless of what the lowest point is of the pipes – although in practical terms the lowest point of the system depends on the ability of the plumbing to withstand the pressure of the liquid.

What does it actually mean in a free labour market : the offer (need of jobs) and the demand (number of existing workers) are working in the same way like the air and water. Let's take some examples:
A small company is winning a very competitive contact with a company located in a different market. The competitive advantage is the cost of work on the local market, which seems to be at most one third of the cost from the remote market. As a consequence, the pressure from this company to the local market will increase and will generate some movement from one company to another. If the pressure is kept on short term, than only a few workers, the people on the move, will be affected by the situation, while the companies are not affected to much. This is a natural situation and actually it is sometimes healthy for the market. Take, for instance, the examples with rivers and lakes. If the water in lakes is not refreshed from time to time, it's smelling bad and is not oxygenated well enough to foster enough the life. In the same time, the rivers have more interesting forms of life and the water should be cleaner. So, to say it loud and clear, there is no labor market without a little fluctuation, which can become healthy, when we speak about low numbers.
What happens when the pressure is high? Usually, there can be two approaches:
On one hand, the other companies on the market start to develop counter-measures on the pressure from the market, to decrease the attraction to the new positions. These counter measures can include, but are not restricted to, salary increase, new benefits, new HR policies to make jobs more flexible and attractive. Actually, there is no sure recipe, it strongly depends from where the company affected by fluctuation starts and who is the competitor.
On the other hand, the competitor is so strong, that cannot be implemented any reasonable measure. Or so weak, that to implement new rules simply makes no sense. It is just a matter of time to let the market cool down. In the first situation, it helps a lot to have a great contingency plan. In the second situation, it is great to  have patience and a great business intelligence. Intelligence like agent 007. Being well connected in the market, you can easily learn what is the actual threat and react with calm.

There is a matter of time until the demand is somehow equalized by the offer. And I have bad news for IT industry. When a market cannot meet the demand on longterm by increasing the offer, the demand will move to another local market. It is obvious for any of you, that when you dont find the needed groceries nearby and with the expected cost, you move a little bit away from your area, even going to hypermarket.

Actually, the little drawing from the beginning of the article is much more complex and actually there is no local market anymore. Of course, the vessels communicate through thicker pipelines and it takes a while to feel the pressure from one vessel to another. Yet, the vessels are surely connected, especially when speaking about highly sophisticated jobs like medical doctors, IT, telecom, scientists. In these cases, we speak about a global market, whereas the carpenters, plumbers or sales men are more localized.

In the end, everything is influenced by everything and all the vessels communicate with all the vessels.
Keep calm and enjoy your job...
courtesy of http://www.lisasonora.com

Read More...

duminică, 21 octombrie 2012

Principiul vaselor comunicante

Leave a Comment

Influenta concurentei in piata muncii : politici salariale, de retentie si de dezvoltare a personalului

Diseara, un articol pe aceasta tema.


Read More...

joi, 4 octombrie 2012

Business Days - day 2

Leave a Comment
Am ajuns acasa cu putin inainte sa se termine Business Days la Iasi. Au fost doua zile intense, iar bateriile mele s-au terminat putin inainte de a se termina si evenimentul.

Sa revenim la cronicuta, pentru cine e interesat de ce s-a intamplat la Business Days.
De dimineata, au fost doua conferinte foarte interesante, despre atitudine si despre succes. Iar apoi, o suma de antreprenori si manageri in companii importante au vorbit despre cum se trece de la o idee la succes.
Dupa pranz am participat la o masa rotunda unde s-a discutat despre finantarea start-up-urilor si a afacerilor antreprenoriale. Iar apoi s-a intamplat. Si am plecat.

Sa le luam dar pe rand. De la 9, hai 9 si 5, a inceput Florin Barhalescu cu povestea lui despre atitudine. Interesant, cu pasiune, cert peste Dan Berinde care a avut un discurs dezlanat, in timp ce in spate plimba niste slide-uri cu noul lui business. Problema a fost ca nu prea aveau legatura slide-urile cu discursul. Dar a avut o parte buna, exercitiul de 10 secunde de gandire. La fel ca si in workshopul de ziua trecuta, unde a aplicat o strategie similara. In fine, nepotrivire de idei cu ale mele, sa trecem peste asta. Diana Vitan a spus o poveste frumoasa despre broscuta surda, o metafora despre cum incapatanarea de a crede in succes ne duce acolo. In vanzari, care sunt 80% emotionale dupa parerea Dianei, e foarte importanta relatia cu clientii. Si nu vrei sa ai de a face cu un kefless. Asta a fost cuvantul nou al celor doua zile, inventat de Bogdan Grosu. In speech-ul din ziua anterioara, Bogdan a explicat ca un kefless e acela care nu are chef niciodata de nimic, toate i se intampla numai lui si asa mai departe. E un termen inventat de Arhi.

Mi-a placut de la Bogdan Comanescu un alt cuvant inventat: decisivitate. Este unul din cele 7 cuvinte care conduc la succes. Ganditi-va si voi
Elasticitate-cuvantul 1
Flexibilitate - cuvantul 2
Creativitate - cuvantul 3
Decisivitate - cuvantul 4

Concentrare - cuvantul 5
Constructivism - cuvant 6
Disciplina - cuvantul 7.



Andy Szekely a fost fermecator, doar ca in maniera lui Zig Ziglar, pentru cine apreciaza genul. Eu il gust cu moderatie, dar am retinut ca liderii au obiceiul de a se educa oleaca mai mult decat ceilalti, in fiecare zi, in mod constant. Si ca daca ai mai mult de trei obiective pe zi, probabil nu ai niciunul.

De la Angela Achitei, antreprenor social, am aflat ca ceea ce gandim si proiectam in viitor, aia vom reusi sa facem. Eu am inteles ca limitarile pe care ni le punem singuri sunt cele mai mari.

Lorand Soares Szasz a fost cuceritor, ca de obicei. Va recomand o concluzie stiintifica pe care am aflat-o de la el: in maxim 5 secunde se pot gasi scuze pentru orice. Prin urmare, Qui  s'escuse, s'accuse.

Conferinta a fost incheiata de Petrus Stuparu. Pur si si simplu savuros in exprimare: Performanta este o alegere personala.

Dupa pauza, au urmat speach-urile antreprenorilor si a managerilor de companii care au sponsorizat. Desi cu cifre, discursurile celor de la Unicredit si Raiffeisen nu au emotionat mai deloc. In schimb, am fost impresionat de Marius Stefan, directorul general de la Autonom Rent-a-car. O viziune articulata despre succes, rezumata in 2 idei generatoare de succes pentru care Rockefeller a platit circa 1 milion de dolari la valoarea actuala. 
1. In fiecare dimineata fa o lista cu lucrurile importante pe care le ai de facut in ziua respectiva.
2 FA-LE !!!
Mi-a mai adus aminte ca e o mare arta sa taci din gura, iar sa fii persistent in ceea ce faci e una dintre metodele importante sa ai succes in business. Asta alaturi de un networking sanatos. Inca unul care imi impartaseste ideile despre networking, semn ca marile spirite se intalnesc. [Rasete din sala si de pe internet]
Mi-a mai placut Florentin Banu, cu o energie extraordinara. Degaja o forta omul acesta si este de o sinceritate uluitoare. 
Bineinteles, am o slabiciune aparte pentru Gabriel Biris, care ne-a spus povestea lui si a facut si cateva referiri la politica, invitandu-ne sa ne implicam in viata politica. Si Marius Ghenea, care a vorbit inspirat si a pomenit de noul lui program educational BusinessDrive. Am scris despre BusinessDrive aici.

Cam atat despre momentele memorabile de impartasit cu voi. Un eveniment foarte tare pentru Iasi, care a adus o multime de oameni impreuna cu un scop nobil, acela de a induce o cultura de a face afaceri din ce in ce mai buna si a stimula gustul pentru antreprenoriat. 
Doua zile pline, poate oleaca prea pline pentru a participa la toate evenimentele si o ocazie de a capta idei (food for thought) ce vor putea genera afaceri de succes sau atitudine care sa ne duca ceva mai sus in vietile noastre.

Felicitari lui Laszlo Pacso si ADESCO pentru initiativa si lui Dan Zaharia care a facut lobby ca acest eveniment sa fie adus la Iasi.

Read More...

miercuri, 3 octombrie 2012

Business Days Iasi - Day 1

Leave a Comment
Dupa cum v-am povestit, astazi am fost la prima zi de Business Days.
Impresiile sunt diverse, impartite, pozitive si constructive, dar sentimentul general este ca se intampla un lucru bun. Obiectivul evenimentului, asa cum il defineste Lazslo Pacso, este sa gadile antreprenorii si sa imbunatateasca felul in care se face business la acest nivel.

Cum am simtit eu astazi a fost in felul urmator:
- media de varsta a participantilor a fost de circa 28-30 de ani, cu cateva notabile exceptii. Imi da speranta privind implicare si ma face putin sceptic in ceea ce priveste actiunile imediat urmatoare.
- speakerii au fost de tot felul, adica mai obisnuiti sa vorbeasca ori mai putin obisnuiti. Toti aveau o activitate importanta in spate, in domeniile in care activau.
- mi-au placut in mod deosebit astazi Bogdan Grosu, TMI Romania (un discurs captivant, amuzant, la obiect, aerisit), Mihai Stanescu, RoCoach (asculta in timpul acestor eveniment si ofera replici taioase si utile), Marius Lupu, Continental (o prezentare aerisita despre ambivalenta leadero-managerului. E colegul meu, e si sef, dar a fost o prezentare buna.) si Florin Cimpeanu, Renton&Straton (un discurs savuros, cu pigmenti, despre leaderomanager).
- l-am auzit pe primarul Iasului, Gheorghe Nichita, facand o gluma neinspirata: "din fericire pentru mine si nefericire pentru dumneavoastra, sunt primarul Iasului", in urma afirmatiei ca are destula treaba. Din fericire, a surprins un adevar discutabil in opinia mea, eu nefiind un mare suporter al administratorului Gigi Nichita. Se poate si mai bine, dar anul acesta, cum spuneau unii participanti, numai Piticul Porno nu ar fi fost votat daca ar fi candidat din partea USL.
- m-a surprins Razvan Tudor, prezentat drept specialist in Risk Management, care a avut o prezentare colorata, punctata cu povestea despre ciorba de bolovani, ca metafora a leadershipului in societate.
- m-a dezamagit putin masa rotunda despre Talent & Passion Management, care a venit foarte putin in concret si extrem de mult a ramas in concept si nepalpabil. Sper sa fie mai bine tura urmatoare.
- mi-a placut Nicu Zegheanu, cu conceptul lui de a construi o relatie cu clientii inaintea realizarii unei vanzari. Venind din training, conceptele lui arata ca o vanzare se poate intinde pe multe luni, dar poate fi una importanta. Si in plus, daca te grabesti, poti alunga un potential client.

Maine voi face un alt rezumat, iar in urmatoarele doua saptamani vor mai aparea cateva articole inspirate de discutiile din zilele acestea de business.

Read More...

marți, 2 octombrie 2012

Business days - live coverage

Leave a Comment
Maine si poimaine voi participa la Business Days.
Ce mi se va parea interesant, voi incerca sa sumarizez pe parcursul zilelor urmatoare, dar mai ales inainte de culcare.
Toata saptamana vor urma impresii si idei colectate. Stati pe aproape si dati cate un refresh daca sunteti interesati.

Read More...

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Despre Business Drive (by Dragos Popescu si Marius Ghenea)

Leave a Comment
[Updatat pe 4 octombrie]

Urmaresc de cateva saptamani campania de promovare pe care cei de la Business Drive o desfasoara pentru programul lor. Programul se recomanda ca un mini-MBA, urmarind, pe parcursul a 34 de ore de predare si activitati practice, lucrurile importante in activitatea unui manager de succes: management financiar, marketing strategic, vanzari, management operational.

Structura de predare mi se pare foarte coerenta, dar motivul pentru care scriu articolul acum este ca in fiecare zi de predare se foloseste o simulare de business, care e un exercitiu grozav de punere in practica.

Personal, am avut ocazia sa particip la un program de training bazat pe o simulare de business. Programul cred ca este binecunoscut, se numeste iPlan si am mai scris despre el aici si aici. Eusediu Margasoiu si echipa lui de la The Network l-au pus pe picioare bazat pe fonduri europene si folosesc Markstrat ca baza a simularii de business. Pentru mine a fost o experienta extraordinara, pentru ca au fost puse la un loc diverse faze ale dezvoltarii unui produs, am avut ocazia sa aplic cateva concepte de marketing strategic, de exemplu, si sa vad rezultatele. Rezultatele nu sunt simulate doar pe baza miscarilor echipei respective, ci sunt luate in considerare si cele ale concurentei.

Un alt aspect interesant al programului pe care Dragos Popescu si Marius Ghenea il propun este lucrul in echipa. Lucrez de cativa ani in echipa cu alti colegi care sunt de asemenea manageri. Am remarcat ca e mai greu de atins consensul si de implementat miscari strategice rapide in asemenea constelatii. Exercitiul este mama invataturii, asa ca si lucrul in echipa este o directie de invatare, cumva indirecta, in cazul acestui curs. Am experimentat sentimentul lucrului in echipa in cadrul unor asemenea simulari de business si marturisesc ca se aseamana destul de bine cu realitatea.
Folosind Markstrat (un program dezvoltat de INSEAD), am aplicat diverse mixuri de marketing. Eu sunt inginer ca formatie si am driblat cu succes cursurile de economie din facultate. Asa ca a fost aproape o epifanie cursul respectiv. Astept in anul urmator sa particip la un program de training in-house care va folosi Celemi Tango si Celemi Cayenne, simulari de business care se orienteaza spre project management si dezvoltare de business. Voi reveni cu impresii.

Programul BusinessDrive foloseste o simulare de business care nu este explicata, dar care se concretizeaza, probabil, intr-un joc de tip round-based. Pentru cei care au jucat Heroes3, e similar, dar nu trebuie sa cuceresti un castel, ci o piata, folosind strategii de marketing si vanzari, mangement financiar pentru optimizarea rezultatelor si a management operational pentru cresterea rezultatelor imediate.
[Update 4 oct 2012] Engine-ul este unul nou, nu are foarte multe elemente de gaming in el si isi propune sa ofere o simulare cat mai reala a deciziei, deci nu va completa automat o multime de calcule si decizii de business, ci le va transfera catre cursant.


Sa ne intoarcem la oile noastre, cum ar spune francezul. Programul in sine este interesant din punct de vedere al agendei si este sustinut de doua persoane carismatice si experimentate. Dragos Popescu are o lunga experienta in vanzari si management si a organizat trainingul prin firma sa, Diagma. Il urmaresc pe Dragos pe blogul sau, unde scrie amuzant, cu nerv si cu miez despre multe, dar mai ales despre recrutare si managementul resurselor umane din organizatie. Despre Marius Ghenea, cei mai multi dintre voi au aflat de la televizor, e nelipsit de la Arena Leilor. In afara de asta, preda despre business si antreprenoriat la EMBA-ul organizat de Maastricht School of Management EMBA program si in cadrul www.schoolforstartups.ro. In viata de toate zilele, pe langa participarea la conferinte se ocupa de afacerile pe care le-a dezvoltat ca antreprenor in serie, asa cum e recomandat in jumatate din prezentarile pe care le are pe net. 

Deci, daca sunteti interesati, cereti mai multe informatii pe site-ul Diagma despre unul dintre primele programe de educatie ce includ simulare de business in Romania, mai ales ca e un design local. Daca vreti sa puneti intrebari, indrazniti si participati la Business Days din Iasi, unde cei doi vor oferi un preview la programul lor, in ton cu tendintele globale de training prin metode experientiale.

Si, ultima chestie, sa ramaneti pe aproape. Pregatesc un interviu cu Marius Ghenea, pe subiectul intraprenoriat vs. antreprenoriat. Tineti cartea la indemana...

Read More...

joi, 27 septembrie 2012

Cat de mult conteaza plata?

Leave a Comment
Succesul se bazeaza pe pasiune. Asa imi place mie sa cred.

Dupa ce am schimbat mai multe joburi, am inceput sa ma intreb daca urmatorul job il urmaresc pentru mai multi bani sau pentru mai multa pasiune. Salariul crescuse frumusel intre timp, dar eu ma duceam acasa un pachet de nervi. Am incercat o mica introspectie si la un moment dat am ajuns la intrebarea

Poti lucra o zi fara sa fii platit?

Ai si alt motiv sa lucrezi decat ca primesti o plata? Banuiesc ca nu lucrati sa va razbunati si nici pentru ca va plictisiti acasa si vrei sa va intalniti cu niste oameni.

Eu, personal, prefer sa lucrez la subiecte de care sunt pasionat. Sigur ca da, sunt intotdeauna si alte lucruri de facut decat cele pasionante, dar macar o data pe saptamana lucrez la ceva care imi aduce bucurie.
Ultimele tendinte in managementul resurselor umane includ "engagement officers" (un fel de ofiteri responsabili cu buna dispozitie si motivarea angajatilor), metode si proceduri de retentie, beneficii si avantaje.  Toate bazate pe doua directii. Talentul, cu care te nasti. Si pasiunea, pe care trebuie sa o starnesti in fiecare zi. Macar o data sau de doua ori pe luna.

Iar daca lucrurile de care esti pasionat nu le poti face fara plata, atunci e cu atat mai greu sa fii motivat, sa treci peste frustrarile inerente oricarui job, sa te ridici dupa un esec sau sa te bucuri dupa un succes. Toate conteaza mai putin, totul costa mai mult.

Aruncati o privire pe fotografia de mai jos si ganditi-va in care zona va aflati.

Totul e relativ, iar pentru mine e important sa fac pentru altii ceea ce mi-as dori sa se faca pentru mine. Felul in care pasiunea este stimulata intr-o echipa depinde de manager in egala masura cu cei care nu sunt manageri. Iar pentru a afla care este subiectul pasionant, comunicarea este esentiala.

Saptamana viitoare, pe 3 octombrie, sunt foarte curios despre ce voi afla despre acest subiect la Iasi Business Days, in workshopul 
Leadership si motivarea echipei. Pe doi dintre vorbitori ii cunosc personal (Simona Haivas si Marius Lupu), despre Mihai Stanescu doresc sa aflu, iar pe Ivan Patzaichin doresc sa il ascult.
Read More...

luni, 24 septembrie 2012

Talentat. Lacom. Se plictiseste usor. Risc multiplu de boli profesionale?

Leave a Comment
Recunoasteti ca v-am facut atenti? Macar putin. Dupa cum stiti, am o mica obsesie despre similitudinile dintre managementul talentelor si a echipelor in sport si a echipelor de proiect. Ducu Hincu a scris in Kamikaze de curand despre cheia succesului in cazul lui Lampard, un tip ce are o gena de fotbalist in familie (taica-sau, un var si un unchi au fost mari fotbalisti), dar care s-a antrenat mult pentru a deveni ceea ce este azi. A fost odata locul doi in clasamentul Balonului de Aur (Hagi a fost odata pe 4), dar nu este un talent iesit din comun. A aparut pe firmament inainte ca o echipa obscura din Rusia sa arunce 20 milioane de dolari pe an pentru Samuel Eto'o. In fine, Lampard, alaturi de Scholes, Giggs, sunt niste tipi care sunt in masura sa faca performanta la varste inaintate (peste 34 de ani), dar si sa influenteze pozitiv echipele din care fac parte. Care o fi secretul lor? Hincu spune - si eu il sustin - ca cei de mai sus s-au format intr-o perioada in care salariile din fotbal nu cresteau pana la a primi intr-un an, ca jucator mediu in campionatul englez, suma pe care parintii tai ar fi primit-o intr-o viata de munca (circa 40 de ani).
Nu sunt putine cazurile de fotbalisti care au fost ametiti de succesul initial si nu au fost capabili sa isi gestioneze coerent cariera. Nici macar nu au mai continuat performantele care i-au adus in atentie atunci cand isi terminau junioratul. Sa mai dau un exemplu. Ati auzit de Mitea ?(tipul ala care la 19 ani era titular la Ajax, iar acum, la 27 de ani, e titular in parc si nu mai prinde nici un contract). Cert este ca in fotbal, salariile au explodat in ultimii 10-15 ani, ajungandu-se la situatii in care unii "prieteni ai fotbalistilor" sa castige sume uluitoare pentru a aparea in acest mare circ care se numeste fotbal.

Daca ma intorc in lumea noastra, a muritorilor de rand, putem intui situatii similare, unde, pe baza cresterii economice din anii 2000 au fost acordate cresteri salariale sau de venituri mult peste diferenta de crestere a productivitatii. Asta a fost un lucru bun, companiile isi marcau rezultate financiare deosebite, oamenii incasau sume frumoase si le directionau spre consum. Toate bune si frumoase, daca erai functionar in banca ori daca lucrai in vanzari. Nu mai vorbesc despre cei care lucreaza in IT. Nimic nu putea opri visul frumos de a ajunge sa traiesti ca in Occident.
Totusi, nemiloasa criza si-a bagat codita si economia nu mai duduie. Cei care asteptau cresteri de venituri anuale care sa fie formate din procente marcate cu cel putin 2 cifre au avut de infruntat plafonari de salariu, feedback constructiv, au fost nevoiti sa se confrunte cu oglinda si sa vada ce e de imbunatatit. Tipi altfel talentati au luat contact pentru prima data cu diagnosticul lor. Ce au de facut pentru a se imbunatati, unde au beneficiat de rezultate pentru care nu au facut nimic in mod special, cum sa avansezi in cariera in situatii in care nu mai ai in spate un vant de 70km/h...

In aceste situatii in care rezultatele nu au mai fost aduse de simpla prezenta in piata, firmele care au avansat ori nu au pierdut cota de piata sau profit au fost cele care au folosit talentele pe care le achizitionasera deja ori le-au achizitionat in perioada de criza. Motivarea celor prezenti si a celor proaspat achizionati cade in sarcina managerilor din functie, ca un dintre cele cateva directii de responsabilitate.
In opinia mea, managerii, de multe ori in colaborare cu departamentul de resurse umane, trebuie sa-i ajute pe cei talentati sa isi gestioneze succesul, pentru a depasi pragul pe care il ating prin folosirea resurselor native. Ca orice antrenor, trebuie sa ia in considerare dezvoltarea zonelor sensibile, folosirea pe posturi pe care da randament maxim, dar nu trebuie uitat ca fiecare angajat, chiar in cea mai prolifica perioada a vietii, trebuie ajutat sa raspunda la cateva intrebari:

  • Cum ma descurc cu succesul?
  • Cum ma raportez la cresterea veniturilor? O plafonare temporara ma tine motivat?
  • Cat de utila este o schimbare de job (intern sau extern)?
  • Ce poate sa faca angajatorul pentru mine si ce pot sa fac eu pentru companie?
Nu e foarte confortabil sa poti raspunde la asemenea intrebari, dar sunt importante pentru o motivare sanatoasa a celor talentati, cei care sunt de obicei cheia de bolta in succesul unei afaceri.

Daca ma intorc la titlu, imi aduc aminte de cateva cazuri de baieti talentati, cu un start frumos, care au fost marcati de obezitate profesionala. Au luat volum, dar nu e sustinut de muschi profesionali si nu au o cariera sanatoasa. Ori, la fel cum taica-meu fumeaza 2 pachete de tigari pe zi, au obiceiuri nesanatoase pentru cariera lor.

Si, fiindca obisnuiesc sa fac si cate o recomandare la sfarsitul articolelor, va recomand sa participati la workshopurile de la iasi.businessdays.roWorkshop 02 - Leadership si motivarea echipei si 
Managementul conflictelor. Pe 3 si 4 octombrie, la Iasi.
Read More...

joi, 20 septembrie 2012

Cat manager si cat lider?

Leave a Comment
Leaderii. De dragul filosofiei, liderii sunt diferiti de manageri, iar peste toti pluteste spectrul sefului. Despre sefi, "numai de bine". Sa consideram ca e un concept de-acum apus. Sa il portretizam drept intruchiparea raului, sa avem cui atribui toate defectele.

Manager. Leader. Astea sunt cuvinte noi, destepte. Se folosesc in corporatii, in discutiile dintre antreprenori si, de asemenea, la televizor. Am mai scris si eu ceva vreme in urma, inspirat de Seth Godin. Tipul ala care povesteste despre triburile din ziua de azi.
De curand, am avut un training interesant in care am discutat despre teoriile leadership-ului, de care feluri este, cata psihologie se foloseste, daca se invata sau trebuie sa fii nascut. In fine, sunt multe lucruri de povestit aici, nu e locul sa scriu atat de multe, poate mai degraba intr-o carte.
Despre management, ce sa spun, este chiar mai dificil. Exista facultati, master, MBA, care te ajuta sa fii un manager mai bun. Iarasi, greu de dat o definitie exhaustiva.

O sa incerc si eu sa sumarizez ce am inteles. [ Dupa ce am citit cateva carti despre coaching, am inteles ca mai greu sa dai solutii, dar e util sa iti sumarizezi intelegerea dupa anumite faze ale discutiei. ]

Liderul sumarizeaza in concept cele legate de valori, cultura. Lucruri mai putin tangibile, cu indicatori de performanta mai putin evidenti, dar care reusesc sa miste un numar de oameni intr-o directie. Ca este buna sau rea, depinde tot de lider, de viziunea lui. Incotro si de ce spune el. Sa dea un sens muncii - e necesar un lider.

Cum si cand?, ce? - raspunde la fel de bine managerul.
Managerul este orientat mai mult operational. E mecanicul care e maiastru in a face trenul sa ajunga la fix in gara. E cel care organizeaza. Cel care optimizeaza.

Un lider nu e pus acolo, isi castiga in diverse moduri autoritatea. Un manager poate fi numit. Exista doar lideri informali, din punctul meu de vedere. Ceilalti sunt pur manageri, ori chiar mai rau, sefi. De fapt, nu exista un concept pur si exista adaptari situationale. Eu prefer sa fiu manager cand e necesar sa rezolv ceva urgent, cum ar fi o livrare. Sa incerc sa fiu lider atunci cand pregatesc o strategie, cand lucrez la dezvoltarea oamenilor din echipele din care fac parte. Si sa fac pe-a seful putin cand ma calca unii pe nervi. Totusi, "nimeni nu-i asa perfect ca sefu'", zice Alexandru Andries.



Am facut exercitiul acesta de separare a conceptelor, doar pentru a incerca un preview la una dintre conferintele de la "Iasi Business Days" : Leadership vs Management. Va rog sa fiti indulgenti cu entuziasmul meu si sa vedeti daca teoriile se verifica, fie in organizatiile voastre, fie in campania electorala ori in organizatiile statului. Dati-mi feedback, mergeti la conferinta daca vi se pare interesant.

Peste toate, e nevoie tot timpul de leaderi, unii lideri nu sunt manageri, iar manageri grozavi fara olecuta de  leadership in ei nu sunt multi despre care sa se vorbeasca, iar acum exista o nevoie acuta de lideri in Romania.
Read More...

duminică, 16 septembrie 2012

De ce?

Leave a Comment

Leadership prin raspunsuri ori prin retete?

De ce? e intrebarea pe care o pun la nesfarsit copii la varsta de 4-5 ani. E aceeasi intrebare pe care ne-o punem la nesfarsit, pana la adanci batraneti, doar ca mai in soapta sau in sinea noastra. E inlocuita sau acompaniata de intrebarea Incotro? Sunt doua intrebari simple, la care orice lider trebuie sa raspunda. Am folosit trebuie pentru ca a fi lider inseamna a avea o parghie si asupra celor pe care nu ii supraveghezi in mod continuu. Cei cu care poti sa stabilesti o directie si un punct de intalnire. Iar apoi sa vezi cati ajung la punctul de intalnire la momentul stabilit. Cei care au primit indicatii detaliate, e posibil sa ajunga. Cei care au inteles de ce si incotro, vor ajunge cu o mai mare siguranta.

De curand, am vazut unul dintre videoclipurile celebre de pe TED.com, cel al lui Simon Sinek vorbind despre cum marii lideri inspira la actiune. Modelul este relativ simplu, desenat pe o foaie de flipchart. 3 cercuri concentrice si sumarizeaza ordinea importantei intrebarilor pentru a declansa actiuni.


La acestea trei, am adaugat Incontro?, care completeaza fericit cateodata pe celelalte. O abordare sistemica porneste dinlauntru, de la De ce?, iar o abordare superficiala de la Ce?

Daca aveti pofta, dati play si urmariti cele 18 minute de speach.



Business Days la Iasi

In ultimii doi ani, am devenit preocupat de teme de leadership si incerc sa particip la diverse evenimente publice sau private care sa ma ajute sa invat cum sa raspund la intrebarile de baza pentru mine De ce? si Incontro?. De curand am prins de veste ca se organizeaza Business Days la Iasi, pe 3 si 4 octombrie,cu o participare interesanta. Nu stiam care e viziunea din spatele conferintei, dar citind prezentarea mi s-a parut ca merge in aceeasi directie cu ideile mele. Cei care participa nu vor spune prea multe despre CUM sa faci, CE sa faci in cele cateva zeci de minute. Isi propun sa inspire, sa ajute sa isi raspunda fiecare la intrebarile De Ce si Incontro. Se concentreaza pe atitutidine, pe crearea unei viziuni pozitive.

E un eveniment complex, de 2 zile, in care se desfasoara conferinte, workshopuri, mese rotunde moderate de Laszlo Pacso (initiatorul evenimentelor), sesiuni de business networking si chiar lansarea cartii lui Gabriel Biris. Uitandu-ma pe program, am remarcat conferintele despre:

  •  Conferinta Leadership vs. Management, de pe 3 octombrie, unde sunt curios sa il urmaresc pe Dragos Popescu (are un blog si un stil interesant, pe care l-am vizitat de mai multe ori) si pe Mihai Stanescu (RoCoach), coachingul fiind unul din domeniile conexe leadership-ului pe care urmaresc
  • Conferinta De la o simpla idee la succes pe termen lung, de pe 4 octombrie, unde ii urmaresc in mod special pe Marius Ghenea (il cunoasteti de la Arena Leilor), pe Gabriel Biris (avocatul specializat in fiscalitate, care a devenit si activ politic in ultima vreme) si pe Marius Stefan (cel care conduce Autonom-Rent-a-Car, cel mai mare jucator autohton pe piata de inchirieri de masini). Sunt interesat despre antreprenoriat, dar mai ales despre intraprenoriat si sper sa aflu lucruri noi despre asta.
  • Workshop pe teme de leadership (motivarea si managementul echipelor), unde va participa unul dintre cei cu care am lucrat impreuna - Marius Lupu, managerul locatiei Continental Automotive din Iasi. 
  • Nu in ultimul rand, intentionez sa particip la Seara de coaching, gazduita de Mihai Stanescu


Va recomand sa va rupeti din timpul vostru si ceva din buget pentru a participa la eveniment. Pare a fi evenimentul anului in materie de business in zona Moldovei, prin anvergura si calitatea speakerilor. Stati pe aproape si puteti citi si altele despre eveniment pe www.cartenoua.com!
Read More...

joi, 13 septembrie 2012

Valoarea experientei

Leave a Comment

[Casa Humor vs. Hotel Sofia din Sucevita]


Am vizitat, de curand, doua hoteluri peste media celor obisnuite, din zona Bucovinei. In ambele am ajuns in interes de serviciu si cu grupuri mai mari decat o familie. Una dintre locatii se afla in Gura Humorului (Casa Humor), iar cealalta in zona Sucevitei (Hotel Sofia). Cum spuneam, locatii bune, aranjate cu gust, bazate pe investitii destul de serioase, dar care m-au convins in mod diferit de avantajele lor.
Bineinteles, toata povestea va avea si o morala. dar pentru asta trebuie sa aveti rabdare si sa suportati o intreaga descriere de vreo 15 fraze.

Voi incepe cu avantajele si dezavantajele celor doua hoteluri, asa cum le-am simtit dupa doua nopti de cazare acolo.

Casa Humor are o locatie foarte usor accesibila, la vreo 200 de metri de drumul european ce leaga Suceava de Cluj, tocmai inainte de intersectia care duce la Voronet. Deci foarte convenabil daca nu vreti sa folositi GPS si sa ajungeti usor cu masina acolo. Toata lumea lauda mancarea de acolo, sunt si eu de aceeasi parere si cred ca nu gresiti cu nimic daca va propuneti sa nu va bateti capul cu alte locatii pentru masa. Eu nu am avut feluri de mancare spectaculoase, dar sunt gatite cu un pic de ceva care le da un gust deosebit. Nu stiu ce e, dar mi-a adus aminte de copilarie, de priceperea bunicii in a gati natural. In plus, micul dejun il consider drept unul dintre cele mai bune pe care le-am servit in Romania, fara kaiserul si carnaciorii de la Aldis atat de prezente in majoritatea hotelurilor, mai ales din zonele cu turism traditional.
Exista trei zone de foisor, executate in spiritul locului, cu lemn masiv si fara fasoane moderne, care permit relaxarea in aer liber, precum si locuri de joaca pentru copii. La anul ar trebui sa fie si un teren de tenis.
Se pare ca focusul este pe clientii cu familii, care vin fara grupuri mari si carora li se ofera diverse activitati. Exista o piscina cu acces inclus in pretul camerei,sauna si jacuzzi plus o masa de tenis, care pot oferi destula ocupatie pentru cateva zile.  Se pare ca e singurul hotel sau dintre putinele din zona care au piscina. Arhitectura e corect desenata, mai ales corpul construit de curand, unde exista o mobila luminoasa, cu somiere foarte practice, deosebite de paturile traditionale, cu tablie, de culoare inchisa, pe care o gasim de obicei in zona. Poate fi o chestie de gust, dar si finisajele sunt bine realizate, iar materialele folosite destul de bune.

Restaurantul este mic si nu va puteti gandi la paranghelii mari, nunti, botezuri, ci mai degraba la o petrecere cu prietenii. E intim si cred ca e un avantaj pentru turisti ca nu s-au concentrat asupra nuntilor si sunt recunoscuti pentru mancarea de acolo. De asemenea, sala de conferinte e destul de mica (am intelec ca ar mai fi una, ceva mai mare, dar nu am vazut-o) si are doi stalpi care ingradesc folosirea ei la maxim. Totusi, e bine dotata si destul de izolata la ultimul etaj, daca aveti ceva de lucrat. Un alt minus este mirosul de clor care vine de la piscina, in corpul nou. Depinde de asemenea de gust.. Privelistea devine interesanta doar din foisorul aflat in capatul de sus al proprietatii, unde puteti experimenta o seara campeneasca cu confortul unui gratar zidit si a unor mese confortabile facute din busteni.

La Hotel Sofia, e o senzatie diferita. E plasat in padure, pe un drum de tara de circa 700 metri, care e conectat cu soseaua ce trece prin Sucevita. Inca de la inceput,arhitectura si locatia fac o trimitere la o locatie exclusivista, cel putin in intentie. Arhitectul a intregrat foarte placut cele doua poduri peste paraul ce traverseaza proprietatea, iar unul dintre ele este transformat intr-o terasa deosebita. Camerele sunt mari, cu balcoane generoase, iar unele camere au chiar doua niveluri, unul pentru dormit, iar celelalt ca un fel de living. Wireless peste tot, piscina si sauna pentru clientii hotelului, la fel ca si o zona din hotel care are o masa de biliard si una de ping pong. Destul de placut, una peste alta. Multe locuri de felul acesta nu au o oferta similara. Nci o priveliste panoramica, doar ca te simti intr-o poiana si senzatia este placuta atunci cand stai afara, mai ales pe terasa. O sala de conferinte destul de mare, dar prost intretinuta pe din afara. Cam acestea despre impresiile pozitive.
Despre minusuri, nu sunt multe de spus. Un restaurant mare, care iti da o senzatie de singuratate atunci cand mananci seara acolo. La pranz nu se simte o apasare prea mare. Chelnerii sunt ok, chiar daca incearca sa iti vinda direct sticla de vin de 150 RON. Nu am simtit nicio pasiune, nimic care ii face mandri. In plus, in fiecare dimineata, personalul se aduna undeva pe o canapea la intrare la o barfa si o tigara. Nu sunt in uniforme, dar nici nu par a fi turisti. Micul dejun ar fi decent daca ar fi la un hotel cu o stea mai putin, iar cafeaua ar fi naturala, nu de la o masina cu cafea instant. In fine, probabil e o chestie de gust. Mancarea buna, fara nici o nota speciala. Am mancat un desert bun, peste media calitatii celorlate.
Una peste alta, nici o emotie si senzatia ca locul este planuit pentru nunti si evenimente si mai putin pentru interactiunea individuala cu turistul.

Intr-unul dintre locuri m-am simtit chiar bine si cu gand sa revin cu familia - Casa Humor, iar in celalalt doar ca nu am fost nemultumit.  Nici o chestie care sa ma dea pe spate, desi Hotel Sofia ar trebui sa fie mai bun. Cu siguranta este mai scump. M-am gandit ce a determinat diferenta de genul fierbinte versus caldut. Si am concluzionat pentru mine ca cel mai important factor a fost pasiunea. La Casa Humor, unul dintre proprietari conduce hotelul si asta se simte in fiecare serviciu. Chiar daca nu se vede fizic, energia antreprenorului se simte, iar micile negocieri pe care le-am facut au mers rapid si foarte ok din perspectiva mea. Calitatea serviciilor e clar crescuta in felul acesta.
Al doilea aspect, si cel mai important, este zona de expertiza din fiecare caz. In cazul hotelului Sofia, mana arhitectului se simte peste tot. Desen excelent. Detaliile nu sunt realizate la nivelul propunerii din desenul arhitectului, dar asta e o lipsa, cel mai probabil, a celui care a supravegheat santierul ori a celui care nu a gasit materialele. Sunt zone care nu arata prea bine dupa doar 5-6 ani de la deschidere, sala de conferinte arata jalnic pe afara, iar in camere inca mai gasesti un bec de pe care nu s-a sters varul.

Casa Humor are un aspect placut, unitar, dar nimic deosebit. Arata putin ca o pensiune tiroleza, cu multe flori si aspect marcat de lemnul innegrit. Sunt doua corpuri de cladire, construite la o distanta de cativa ani unul dupa altul, corect asezate, dar fara a putea sustine doar prin aspect afacerea. Unde apare avantajul competitiv al unei experiente plasate corect este zona serviciilor. Se pare ca cei care conduc afacerea au lucrat mai multi ani in hotelarie, in companii mari din strainatate, unde au invatat care sunt serviciile esentiale pentru un sejur placut. Restaurantul este renumit in Humor pentru calitatea preparatelor, iar ceea ce am simtit eu a fost un gust autentic, puternic, dar care nu e ajutata de potentiatori de gust. Un alt lucru care arata dorinta de a invata a fost felul in care am fost serviti (intreg grupul de 30 de persoane). Cu ceva saptamani inainte, un grup similar a propus semnalizarea meniurilor prin culori.  In mai putin de 20 de minute, toti cei de la masa au primit felul potrivit, fara nici o discutie de genul "Dar dumneavoastra ce ati comandat?".

In interiorul celui de al doilea corp este plasata zona de SPA. E mult spus SPA, dar are piscina, sauna si jacuzzi, plus ca se poate programa un masaj in timpul zilei. Si aici se vede o mica strategie in spate, aceea de a oferi oportunitati de petrecere a timpului in acelasi loc cu cel de cazare.

Serviciile de la Hotel Sofia le-am simtit fade, fara o grija fata de client. Relativ corecte, dar cateodata focusate doar pe a bifa actiunea respectiva. Intr-una din zile, rezervorul de la dozatorul de apa (!!! apa de la munte nu e ok?!) s-a golit si a necesitat inlocuire. Chelnerula a tot pocnit vreo 3 minute la schimbare, cu toate ca in grup aveam un discurs care trebuia ascultat cu atentie. Ce sa faci...

Ce am inteles eu din toata povestea de mai sus este ca e necesara expertiza mai ales in zona de servicii, iar cineva care insufla pasiune este esential pentru a da viata unei mici companii. Daca se aduce o metoda verificata intr-un start-up, cei 2-3 ani de cautare a a unei metode sunt scurtati. Adaugati la asta putina inovatie si poate fi o reteta castigatoare.


Imagine de la kgplegal.com


Read More...