miercuri, 24 decembrie 2014

Cum s-au materializat previziunile Carte Noua in 2014

Leave a Comment
Ca de obicei, am verificat predictiile de acum un an. Nu au fost complet eronate. Pe 31 decembrie le public si pe cele de pe 2015. Stati pe aproape.

Joburi
1. Cele mai hot joburi pentru cei care nu au o pregatire grozava vor fi in Norvegia si Suedia. Anglia este doar taramul celor care vor sa devina chelneri, dar nu pentru asta s-a murit la revolutie si s-a intrat in UE, cum spunea Sorin Pislariu in ZF. Norvegia si Suedia nu sunt inca invadate de tigani, iar joburile prost platite pentru norvegieni sau suedeze sunt excelente pentru romani.
Nu stiu. Nu am date care sa sustina sau sa infirme subiectul. Am intalnit, complet intamplator, un tip care sta de 7 ani in Norvegia, lucreaza, nu pune bani prea multi deoparte, dar este multumit de calitatea vietii. Ca un termen de comparatie, o pizza in oras in Norvegia cu consoarta/consortul la care se adauga una bautura va poate ajunge circa 100 EUR.

2. Cele mai multe joburi nou create vor fi in IT si in call-centere. Cat timp rata orara este competitiva cu India si Polonia (in opinia mea, cei doi mari concurenti pentru Romania in zona aceasta), vor aparea joburi noi, iar dezvoltatorii imobiliari isi vor vinde birourile. 
Corect. Au fost tone de oferte de joburi, iar evenimentele din Ucraina au accentuat tendinta de a infiinta joburi noi.
3. Vor aparea putini sau deloc investitori majori. Zvonurile despre BMW si Daimler nu cred ca se vor concretiza in 2014, chiar daca Frau Merkel a impins un anunt al Daimler despre fabrica de la Cugir de componente. Inca se va castiga bine in energie, dar investitiile se vor opri pe fondul inflatiei de centrale eoliene.
Corect. Nu a fost nimic de luat in seama in 2014. Sa vedem 2015.

4. Va continua fenomenul de emigratie al celor cu studii superioare. Din pacate, cu toate ca ne situam in josul clasamentelor la numarul de absolventi de studii superioare, acestia nu sunt competitivi pe piata muncii din Europa, multi dintre ei lucrand cu mainile, nu cu capul. Conform Capital, 18.5% dintre emigrantii romani au studii superioare, spre deosebire de 5% media europeana.
 Corect. Migratia celor cu studii superioare nu s-a oprit. S-au implicat masiv si la alegeri.

5. In Romania, joburile in productie vor continua sa apara. Nu e intamplator excedentul de cont curent din trimestrul 3, care arata ca Romania exporta si apar tot mai multe facilitati de productie, chiar si in orase din estul tarii, cum e Iasiul. Lear da drumul unei fabrici de scaune auto, cu toate ca nu se intrevede nicio autostrada curand spre Iasi.
Partial corect. Nimic spectaculos la Iasi. In general, fabricile au continuat sa se extinda in Romania, chiar daca nu platesc grozav. Problema e in infrastructura.

Industria IT
1. Anii urmatori vor aduce o crestere de administratori de sistem, mai ales a competentelor legate interactiunea cu cloud si procesele de office legate.
Neconfirmat. Inca
2. Salariile in IT vor creste moderat. Se pare ca angajatorii au injumatatit predictiile de crestere fata de anii trecuti in ceea ce priveste bugetele de salarii. Ziarul Financiar publica un articol in care citeaza Accace Romania, o firma de consultanta fiscala si de payroll. Are sens sa se mai imblinzeasca panta de crestere, luand in considerare ca la o medie estimata de circa 28-30 ani, salariul mediu in industrie este de 3.629 RON, cu praguri maximale de circa 3000 EUR, praguri cu care se ajunge la un nivel similar cu Germania si Anglia pentru un programator. Sigur, sunt foarte rare cazurile in care se fac asemenea plati, iar informatiile nu arata cine plateste chiar acesti bani in Romania.
Corect. Nu am auzit de o presiune foarte mare pe salarii, dar cresterile moderate au continuat.

3. Majoritatea joburilor vor fi tot in outsourcing. Firmele mici nu pot face fata concurentei salariale impuse de firme de outsourcing, care trebuie sa angajeze numere mari in timp scurt. Asta e paradoxul care va limita cresterile de salarii intr-un orizont mediu, driverul principal pentru a aduce taskuri in Romania fiind costul pe ora si nu anumite competente.

Corect. Exista si o tendinta pentru realizarea unor deal-uri interesante cu start-up-uri din Romania. A se studia LiveRail achizitionat de Facebook sau ofensiva publicitara Bitdefender, care are 500 milioane de utilizatori globali.


4. Numarul de angajati in IT va creste, pe fondul trendului impus dupa 2008. Se pare ca deja exista mai mult de 40000 de angajati in joburi de programare.

Corect, De exemplu. Mind Software se extinde la Suceava, dupa ce in anii 2000 au fost primii care au infiintat un sediu serios in Iasi.
5. Scutirea de impozit va ramane si in 2014. La o evaluare foarte simplista, nu vorbim de mai mult de 50 milioane de euro pe an lipsa la buget ca si contributie bazata pe impozit, in contextul in care o suma de aproape patru ori mai mare intra in bugetul de pensii si asigurari de sanatate, care sunt deficitare. Mai adaugati putin lobby extern si avem o combinatie castigatoare pentru a mentine scutirea de impozit.
Corect. A ramas.

Iasi
1. La sfarsitul anului vor fi lansate destinatii aeriene noi din Iasi, dupa ce pista nou va fi data in folosinta. Ramane de vazut daca Lufthansa poate fi convinsa sa vina la Iasi, dar acum, la sfarsitul lui 2013 am vazut o reclama bine concertata pentru aeroportul Iasi, in toata Moldova, cu bannere outdoor si indoor, mentionand destinatiile internationale din Iasi. Astept cu interes curse directe la Paris, Munchen si Frankfurt. Asa merge vorba...
Corect. Wizzair a lansat deja prima cursa din Iasi. Catre Venetia. Astept cu interes conexiunea cu Germania, de preferinta inainte de a iesi la pensie.

2. Primarul Nechita va anunta in cursul lui 2014 ca se vor planta din nou teii in centrul Iasului. Uniti, salvam!
Corect! Se vor planta 10 mii de tei, mama lor de treaba.
3. La Antibiotice vor iesi mai multi oameni la pensie, ramane de vazut daca vor fi si angajari. Daca lucrurile evolueaza ca in ultimii ani, eu cred ca da.
Nu am informatii
4. Iasul ramane o destinatie atractiva pentu IT (vor mai veni si alte firme mai mici sau mai mari)
Corect. Ultima chestie majora anuntata, Oracle. Se pare ca si Moldova Mall va fi un sediu bun si central pentru Oracle. Firmele prezente se extind in continuare.
5. Cresterea majora in IT se va termina in Iasi in jur de 2017-2018 (vor fi probleme cu concurenta, spatiile de birouri) - pararea mea ;)
Partial corect. Palas deja isi extinde spatiile de birouri cu inca un turn. Moldova Mall se transforma. S-a dat in folosinta Centrul Tehnologic Regional, Flux isi face cladire de birouri in Tatarasi.

6. Se va inregistra un boost cand vor creste zborurile tarom catre capitale europene. Poate Paris, 
poate ceva in Germania (Frankfurt, Munchen)
Incorect. Nici un zbor suplimentar deocamdata
7. Palas-ul va fi plin pana la sfarsitul lui 2014 si se vor incepe planuri pentru una-doua cladiri de birouri noi, fie ale unor firme de IT, fie pentru firme de BPO (Business Process Outsourcing). Cei care vor incepe planurile nu cred ca sunt de la Iulius Group.
Partial corect. Palas e plin, Iulius a cumparat teren peste drum si i-a dat drumul constructiei.

Sper sa avem un 2014 rodnic, fructuos si putin afectat de alegeri.
A fost afectat, dar acum imi pun sperantele in 2015.



Read More...

duminică, 16 noiembrie 2014

Pana unde se intinde Romania mea?

Leave a Comment
La ora la care scriu aceste randuri (duminica 16 noiembrie, putin dupa 14.30), cel mai fierbinte subiect este sansa celor din strainatate de a vota. Se invrajbesc familii, se cearta tatal si fiul (mi s-a intamplat si mie), se priveste in tacere la televizor ori se evita elegant subiectele politice.

Faptul ca exista o asemenea mobilizare in diaspora este, pentru mine, imbucurator. Am votat azi, ca de obicei, cu stampila pe partea dreapta. (Daca m-o cerceta Parchetul, raspund bucuros) Dar sa faci  sute de kilometri, cu noaptea in cap, cu copiii in brate sau cu bicicleta, trenul si autobuzul pentru a sta in ploaie cateva ori, inseamna ca Romania nu se intinde de la Siret pina la Giurgiu, ori de la Iasi pana la Arad. Romania e si la Chisinau, si la Madrid, Paris ori Munchen. Asta ar putea fi cea mai tare chestie care s-a intamplat in ultimii 15 ani. Cei care au emigrat, care lucreaza in Europa sau in State, in Chisinau sau in Singapore, sa contribuie, din nou, la corectarea drumului Romaniei. Nu intamplator, cred eu, cei care sunt educati, care castiga bine si care nu depind de favoruri si pomeni, ar trebui sa influenteze decizia politica. Bineinteles, cu un vot, la fel cu cei care depind de ce scrie varful pixului primarului.

Cand primesc SMS-uri cum e cel de mai jos, ma buseste rasul. Dar imi aduc aminte ca politica se face cu implicare. Cu implicarea primariei, care suna antreprenorii sa le aminteasca despre faptul ca sprijina antreprenorii si ii asteapta la vot.
Ei, asta sper sa se schimbe, chiar daca nu iese cine vreau eu azi. Cei care sunt la putere sa fie trasi de atentie, din Romania sau de aiurea, de oamenii care nu depind de ei. Iar pentru asta e nevoie de bunastare. Ca nevoile primare sa fie indeplinite, iar educatia sa fie una cat se poate de buna, pentru a nu fi prostiti pe fata.
Deci, Romania mea se intinde in toata lumea. Cand eram mic, aveam rude in Brasov, in Suceava. Prietenii erau din Suceava toti. Acum am rude in Toronto, in Paris, Portsmouth, Valenciennes, prieteni in Dallas, Regensburg, Sidney, Londra, Southampton, Paris, Lyon, Munchen, Stuttgart, Singapore, Chisinau, Budapesta, Viena, Boston. Asta e Romania mea acum, toti au dreptul sa voteze, poate s-or mai intoarce aici, poate au familii care depind de ei si ei de familiile lor. Sunt cetateni romani, trimit fonduri importante in tara, chiar daca nu platesc taxe si impozite, sunt motivul pentru care nu a dat Romania faliment. Nu au cerut ajutoare sociale, facilitati fiscale sau mai stiu eu ce, si-au luat inima in dinti si au plecat in lume sa se descurce, sa nu mai fie o povara fiscala. Acum, doresc sa isi dea cu parerea.

PS: Stiu ca nu e comod sa accepti ca a pune efortul de comunicare pe aglomeratia si haosul de la sectiile de votare e strategia de a il creste pe Klaus Iohannis. Dar azi a fost singurul mod in care dreapta putea avea o sansa in confruntarea electorala. Deja, fata de 2009, au vota 65000 de oameni in plus. Sper ca in turul doi vor fi mult mai multi, cel putin 100.000 in plus.

Read More...

duminică, 26 octombrie 2014

Presedintele. Oare nu ar putea fi de genul feminin?

Leave a Comment
Stiti ca din cand in cand fac si politica.
Am mai scris de ce sa mergeti la vot. Acum scriu despre optiunile mele politice, in materie de candidati la functia de presedinte.
Stiti ca nu imi place de Ponta. Ca e mandru ca e roman, ca e atat de obsedat de imagine ca nu pricepe ce e ala emteou' (MTO), ca e posesor de 6 case (a ramas Nastase mic copil cu porecla lui Nastase Patru Case) la 40 si un pic de ani (sa mor daca inteleg de unde, ca la aritmetica mea nu iese), ca e nesimtit cu fimeile, dar umbla pe apa ca Iisus, cu ajutorul pompierilor care il plimba cu barca, in fine, e clar ca nu il voi vota.
Mi-a placut pret de vreo luna-doua de Iohannis, pana m-am plictisit de lipsa de vocalitate, de verb si idei. Probabil ca nu voi avea altceva de ales pe 17 noiembrie si ne imprietenim. Mai ales eu cu el, ca el cu mine - kein problem.
Mi-a placut si de Udrea, ca e oleaca de milfa, dar buna de presedinte nu o vad. Buna e, stie toata lumea, divortata da, eu nu. Deci ramane cum am stabilit, nu votam, in familie.
Cu Tariceanu nu as vota nici daca ar ramane in turul doi cu Udrea, ca mai curva politica nu am pe lista.
Mie mi-a ramas Monica pentru primul tur. Oameni OK voteaza Macovei. Sunt si eu oleaca de creativ, umpic de inteligent, neatarnat si autonom, ca toti cei care se logheaza des pe Facebook, Whatsapp si Linkedin, mi se pare esential sa vada lumea ca sunt mai multi din astia pe care ii intereseaza politica si nu depind de politica sa se intretina si le place sa fie justitie. Stiu ca trebuie sa ii multumim licuriciului cel mai pentru realizarile DNA, dar sunt si vreo cativa romani care isi fac damblaua de a imparti dreptate fara comision, iar unul dintre cei care a ajutat asa ajugem aici e Monica. Deci eu voi vota Monica Macovei, pentru primul tur. Stiu ca sunt milioane de pensionari care isi doresc altceva, dar nu ma opreste inca nimeni sa ma duc sa votez, cu speranta ca votul meu va conta pentru viata mea.
Read More...

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Oglinda

Leave a Comment
Va uitati in oglinda? Des?
Daca va uitati, vedeti si ce nu va place?
Cand nu va place ce vedeti, faceti ceva?
Cand faceti ceva, masurati rezultatele?
Cand masurati rezultatele, va place sa va distrati cu metrul sau va propuneti un obiectiv?

O multime de intrebari. Cate raspunsuri sunt necesare? Poate unul singur, Cel la ultima intrebare:
Cat de bine va cunoasteti?

Autocunoasterea e cel mai bun instrument pentru progres. Personal si profesional.
Daca nu aveti norocul sa fiti daruiti din nastere cu aceasta capabilitate, se poate invata. Cu multa practica si aplicarea modelelor de tip feedback 360.

have fun,
G
Read More...

duminică, 14 septembrie 2014

Cu scoala legata de gard

Leave a Comment
Maine, 15 septembrie 2014, incepe scoala din nou. De data asta pica fix luni, fix la data traditionala.
Totusi, ma doare capul cand ma gandesc incotro se indreapta scoala asta a noastra romaneasca, de care suntem asa de mandri cand se difuzeaza reportaje cu olimpici. Mama e invatatoare, sotia mea e profesoara, am o tona de rude si prieteni sau cunoscuti care lucreaza in invatamant si isi fac treaba cu constiinta profesionala si dedicare. Si le cer scuze, daca ii voi ofensa cu rationamentul meu.

Traditia invatamantului romanesc are mai putin de 200 de ani, de cand cu Spiru Haret si pasoptistii educati in Franta. Nu e un invatamant rau, are o baza de stiinte tehnice foarte buna, care a fost intarita in perioada comunismului. Datorita profesorului Grigore Moisil exista o tona de licee de informatica si curge cu firme straine care vor sa cumpere forta de munca inteligenta, bine pregatita si competitiva din punct de verdere al costurilor. Dar sistematic, duce lipsa de o minte clara, ce sa sistematizeze probleme in care se scalda.
De unde ne vin problemele?
Putem sa o luam de la mai multe capete, De azi, de cum 25 de ani, de acum 75 de ani. Ori, chiar sa aducem geografia si istoria la masa. Geografia, care ne arata ca suntem plasati in zona sud-estica a Europei, mai aproape de Atena antica decat de Londra. Si ca Romania are un lant muntos care dezbina mai mult decat uneste.
Nu conteaza de unde, dar pentru moment, cel mai important moment pe care l-am ratat a fost 1990-1995. Toata Romania era saraca, profesorii asemenea, iar elevii derutati complet de schimbari. Foarte multe minti stralucite au ales, mai mult decat dupa aceea, sa plece din tara, incurajati de simulacrul de schimbare politica si de greutatile vremurilor. Sistemul de invatamant orientat spre a produce muncitori, profesori si ingineri a carmit usor spre a produce avocati si economisti. Totusi, nu s-a schimbat felul in care se preda, bazat pe reproducerea de informatii si nici nu s-a creat un sistem analitic-predictiv pentru a defini numarul de locuri la licee si universitati.
Al doilea moment critic in istoria recenta a fost umflarea numarului de angajati bugetari, rapid si in dorinta de aduce mai multe voturi in zona. In '90 erau 800.000 de bugetari, iar in 2010 circa 1.2 milioane, 505 in plus, in 20 de ani, in conditiile unei scaderi de circa 3 milioane (aproape 12%) a populatiei Romaniei. Posturile au fost ocupate de cei care erau in piata muncii, dupa care s-a adus o noua regula: era necesar sa ai o diploma de studii universitare. Cererea s-a intalnit cu oferta si au aparut puzderie de universitati particulare. Cine preda? Profesorii de la universitatile de stat, ca doar nu puteam inventa profesori peste noapte. Cate ore aveau ei? Cine le mai numara...S-a creat impresia ca o diploma universitara se poate obtine usor, ca nu are mare valoare (asa s-a dovedit a fi), dar esti mai prejos daca nu o ai. Ce competente s-au format in universitatile particulare? Teoretic: economie, drept, asistenta sociala. Cercetati si veti vedea ca nu exista mai nicio specializare care sa adauge valoare proceselor de productie sau de antreprenoriat. Au fost cateva zone de universitati particulare care au pregatit medici si s-au instalat de curand in faliment, iar majoritatea au avut o oferta educationala de toata cacaua. Drept pentru care, acum nu au cereri de inscriere si se ocupa cu preponderenta locurile cu taxa de la universitatile de stat.
Totusi, prostului ii trebuie tichie de margaritar. Eu am facut 4 clase inainte de '89. Invatam 3 ore sambata si cate 4 in fiecare din celelalte 4 zile. Astazi, fiul meu incepe clasa I si presupun ca va avea circa 22-24 de ore pe saptamana. Iar in clasa a IV-a, din cate am vazut in planificarea mamei mele, sunt, cu sigurant 24 de ore pe saptamana. Ce inseamna asta? S-au adaugat si tot adaugat materii si informatii in programa scolara, dar au ramas toate cele de dinainte. Se studiaza mult si fara rost, cu accent pe reproducerea informatiei. In clasele primare se organizeaza puzderie de concursuri si competitii, cu plata si fara plata. Hiper competitivitate, putine cazuri in care elevii sa isi dezvolte capacitatea de a lucra impreuna. Cantitatea de informatii pare a fi superioara celei din sistemele vest-europene, drept pentru care parintii romani emigranti sunt mandri nevoie mare de capacitatea de reproducere a informatiei de care dau dovada odraslele. Competentele de a folosi matematica, limba romana, fizica sau chimia, biologia ori geografia in afara examenelor nu sunt in focusul procesului educational. Maica-mea a predat in clasa a treia un optional de educatie antreprenoriala si toata lumea se uita uimita de ce si-a batut capul la pensie cu un obiect cu care nu era obisnuita. Acolo au aparut ideile interesante ale unor copii care nu erau primii la invatatura, dar aveau idei proaspete si entuziasm antreprenorial. Sa vanda martisioare sau turta dulce, sa manufactureze ceva rapid si interesant.
Obiectivul major este sa invete copilul pentru examen. Prin urmare, in clasele a patra, a opta si a doispea, se invata pentru examene. Daca esti, de exemplu, profesor de istorie la profilul matematica-informatica (mate-fizica e desuet), iti gasesti ceva de lucru si nu ii bati la cap pe tinerii patriei, mai ales in trimestrul doi. Parintii isi mobilizeaza copiii pentru a isi lua examenele si mai omit sa sublinieze importanta contextului, profesorii predau pentru a face fata la examene si mai putin pentru a face fata in viata. Nu ii acuz pe profesori, mai degraba pe parinti, care pun presiune pe profesori sa dea notele de care au nevoie copiii. Sunt putini care accepta note mici, care nu isi bat capul primordial cu nota, pentru ca in afara liceelor foarte bune nu ai multe sanse. De la Negruzzi, de la National (din Iasi), se pleaca in Anglia - la Cambridge, Oxford, London College. De la liceul tehnologic de la Targu Frumos, se pleaca in cel mai bun caz la santierele de constructii din Manchester, Milano sau Madrid.
Basescu vorbea despre nevoia de ospatari. Avea pe undeva dreptate. Avea, in sensul ca e nevoie de scoli de meserii cu rezultat palpabil. Daca mergeti prin Romania, veti vedea ca maxim 10% dintre ospatari au facut scoala, iar restul au fost calificati la locul de munca. Dintre muncitorii in fabricile nou create, nu stiu cati au vazut o linie de productie automatizata inainte de angajare. Si asa mai departe. Totusi, munca inalt calificata e platita mult mai bine. Deci, as prefera sa vad mai multi studenti, mai ales in domeniile de inginerie. Sa fie de 4 ori mai multe locuri la informatica si electronica, de doua ori mai multe la chimie si de trei ori mai multe la energetica. Mai putine la ingineria mediului, la geografia turismului, la management si marketing ori drept.
Cu toate astea, Romania nu are foarte multi studenti. Dimpotriva. Are nevoie de mai multi studenti, dar nu orice fel de studenti. Are nevoie mai ales de studenti cu bacalaureatul luat. Hotararea de guvern care s-a dat, repede, repede, pana nu ajunge stampila pe buletinul de vot, are marea calitate ca multumeste doua categorii de votanti. Prima e a celor care nu pot sa termine un liceu, dar nici nu sunt in stare sa faca o meserie. Ii stiti, sunt semidoctii de maine, care au nevoie de o justificare pentru care sa claxoneze in trafic, sa asculte manele la maxim si sa se baseasca in public. Pentru asta le trebuie o diploma de absolvire eliberata de o universitate. Pentru un fel de scoala post-liceala oferita celor care nu au terminat liceul prin examenul de bacalaureat. A doua, mai tragica, e a profesorilor universitari care nu isi mai gasesc obiectul muncii. Pentru care s-au inventat institutii de invatamant tertiar ori pentru care se tot dau locuri la buget ca si acum 20 de ani. Sigur. avem nevoie de ingineri hidrotehnisti, de constructii de masini, avem nevoie de profesori de geografie si istorie. Dar sa mor daca inteleg de ce tot creste numarul de absolventi de marketing si management care vand la mall. Nu avem economie planificata, dar ministerul aproba numarul de locuri la universitati si licee, deci ar trebui sa aiba un plan despre ce competente sunt necesare pentru a construi o tara. Din zori si pana in seara, pe bani europeni sau din taxele si impozitele noastre.

In fine, chestiunea financiara a carierei didactice e bomboana pe coliva. Profesorii sunt platiti in dusmanie, atacati in presa si hartuiti de parinti. Cine dracu' isi sfatuieste copilul sa se faca profesor? Macar medicii au optiunea sa emigreze, dar profesorii sunt dependenti de orice pachet de cafea, parfum ieftin sau lantisor considera parintii ca merita. Cu planificarea asta, mai functionam din inertie vreo 20 de ani. Dupa aia, mai vedem...
Read More...

vineri, 5 septembrie 2014

Hipsterii si corporatismul

Leave a Comment
Nu am lucrat pana acum decat in corporatii. Mai ales multinationale, se pare si ca de dimensiuni mari. Nu mi-e rusine cu asta, nu o consider un titlu de glorie, asta e. Ma gandesc la vremurile cand as putea avea o companie pe care sa o infiintez, ma uit cu drag la cei care se trudesc cu un start-up sau cu o firma mica.

Dar, nu pot sa ii suport pe cei care lucreaza in corporatii, de ani buni, si sunt atinsi la ficat, inima si coarda sensibila de retorica corporate. Iar mai apoi, orice enunt mai optimist, mai socialist sau mai dur pe care nu il apreciaza e trecut la "corporate bullshit". Frate, daca nu suporti corporatiile, fa-ti un start-up. Du-te la o companie locala, mica, mijlocie sau mare. Lupta-te sa schimbi ceea ce nu iti place! E plin facebook de corporatisti care nu suporta corporatiile. Wtf!?

Nici eu nu cred in toate enunturile care vin pe canalele de PR interne sau externe. In toti managerii care citesc din carti si dupa, fara sa isi puna neuronul in miscare, explica de ce cresterea firmei se poate numai daca iti faci freza pe dreapta. Dar cred ca nu poti sa fii schizofrenic si sa lucrezi 10 ani in corporatii si sa fii contra lor in afirmatii. Micul hipster de corporatie, care ar vrea sa salveze lumea, dar il opreste contextul economic, vremea nefavorabila si evenimentul de saptamana viitoare de la cafeneaua artelor, poate avea ocazia sa se implice. Am avut ieri o intalnire cu 15 oameni minunati cu care am vorbit despre intraprenoriat. Cum initiativa schimba regulile, regulamentele si obiceiurile (proaste). Hipstere, ai legatura! Un start-up, o initiativa dusa pana la capat, un proiect intern. Ceva, acolo, mai departe decat comentariile pe care le fac si babele pe marginea ulitei duminica dimineata,,,
Read More...

duminică, 31 august 2014

Vine toamna, bine-mi pare, in oras am o prezentare

Leave a Comment
Daca v-a fost dor de vreo prezentare facuta de mine, o sa va treaca indata. Ca pregatesc mai multe pentru toamna aceasta.
Incep curand, chiar saptamana viitoare,pe 4 septembrie la The Grape. M-a invitat Costina Iurascu sa vorbesc despre un subiect drag mie, intraprenoriatul. Trebuie sa va inscrieti si costa 10-15 RON, pentru acoperirea cheltuielilor.



Mai trece putin, pana pe 26 septembrie, cand ne vedem la #mIT 8. Impreuna cu Eugen Constantinescu, pregatesc o prezentare despre coaching. V-am impuiat capul cu coaching, cu experienta extraordinara pe care am trait-o anul acesta cand am parcurs formarea initiala de coaching cu Alain Cardon, iar acum impartasim live din ceea ce inseamna coaching si management.
Urmaresc o prezentare si la Codecamp, pe 25 octombrie, pe teme de Internet of things. Sa vedem daca ma calific pe tabloul principal.
In noiembrie, dupa 8, pregatesc doua evenimente CarteNoua, unul la Iasi si unul la Suceava. Din nou, o sesiune despre hartile carierei si o sesiune, la Suceava, despre subiecte de business. Datele sunt in pregatire.

Read More...

10 carti in loc de o galeata cu apa rece. De turnat in cap...

Leave a Comment
Nu imi torn o galeata de gheata in cap, mai bine enumar 10 carti care mi-au marcat lecturile si viata. Adi Dumitru, mercic pentru provocare.
1. Orasul si cainii, de Mario Vargas Llosa
- un roman despre un liceu militar sud-american care mi-a deschis gustul pentru realismul fantastic
2.Un veac de singuratate, de Gabriel Garcia Marquez.
- cea mai placuta carte, citita intr-o dupa amiaza
3. Lupul de stepa, de Hermann Hesse.
- a mers cel mai greu si m-a ajutat sa imi infring lipsa de vointa, eram in liceu pe vremea aia
4. Ciuma, de Albert Camus
- m-a dus catre o perioada in care am citit mult teatru
5. Inteligenta emotionala, de Daniel Goleman. Una din primele carti de dezvoltare personala, acum am un raft de biblioteca, jumate citit, jumate pe lista de asteptare.
6. Jocurile manipularii, de Alain Cardon Mcc
7. Blue Ocean Strategy, Renee Mauborgne, Kim Chay
- un concept inedit despre cum poti crea spatii noi in piete, in loc sa te bati pe locurile existente
8. Miros de roscata amara si alte povestiri, Dan Alexe.
mi-a redat, de curand, cheful de a citi beletristica
9. Amantul colivaresei, de Radu Aldulescu
alt fel de literatura romana, in afara de Rebreanu si Sadoveanu. Am cumparat o gramada de literatura romana, dupa asta. Si dupa Puppa Rusa, a lui Gheorghe Craciun.
10. Coaching pentru performanta, de John Whitmore. Prima interactiune sistematica cu principiile de coaching.
Sa mearga provocarea mai departe, la Dragos Bohotineanu, la Dragos Cojocaru, la Simona HaivasMihai Stoica , Eugen EcoCiprian Lacatusu.
Si oricaror cititori de Carte Noua...

Read More...

sâmbătă, 23 august 2014

Bucovina in august

Leave a Comment
Bucovina, plai cu flori,
unde sunt ai tai feciori?
Au fost dusi in alta tara,
Dar se intorc la primavara.

Nu, se intorc in iulie, dar mai ales in august. Bucovina e plina de masini cu numere de Italia si mai nou de Anglia. Nu stiu sigur ce fac cei care sunt plecati in Spania, dar cu masina nu prea vin. Asta e bine, ca e foarte aglomerat in zona, mai ales in jur de 15 august.
Turisti peste turisti, emigranti intorsi acasa, localnicii care nu pleaca, se aduna ceva. Nu e ca pe Valea Prahovei, dar se simte ceva miscare.

Imi aduc aminte de cum era treaba acum 20 de ani, cand tocmai incepusem liceul. Peisajele frumoase erau la locul lor. La fel si vacile care pasteau pe dealuri si pe munti. Parca un pic mai multe. Muntii de la Prisaca Dornei aveau mai multi copaci, cum si eu aveam mai mult par in cap. Sper sa nu continue proportia, ca mie parul nu mi se indeseste.
Gura Humorului era un oras prafuit, cu un parc cu trei copaci si restaurantul Arinis, care era frecventat de sucevenii care mergeau sa faca baie in Moldova. Voronetul, Manastirea Humorului si imprejurimile nu aveau spatii de cazare, iar drumurile erau aproximative.

Acum, investitiile in turism sunt uriase. In fiecare sat aproape ca gasesti o pensiune sau poate chiar 50 in Sucevita sau Voronet. Sunt pentru toate gusturile, de la pensiuni si hoteluri de 4 stele pana la cazare in gazda. Mancarea e excelenta peste tot, iar oamenii sunt vrednici.
Cei care sunt acasa, ca e plina lumea de bucovineni si satele sunt pline de casele ridicate de ei din banii castigati pe unde s-au dus. Veti fi uimiti, trecand prin Sucevita, Marginea, Moldovita, Varful Cimpului, Horodnic sau mai stiu eu ce sat din Bucovina, sa vedeti case noi, frumoase, cu apa curenta si buda din fundul curtii adusa in toaleta din casa, la care obligatoriu se trage apa:)
Oamenii se inteleg intre ei, chiar daca e un melanj foarte complex de nationalitati si confesiuni. Veti gasi multe nationalitati: ucrainieni la greu, in zona Radautiului, polonezi la Cacica, nemti in toata Bucovina, rusi lipoveni in jurul Sucevei (la Prelipca). Tigani sunt peste tot, dar par a-si fi gasit locul in comunitate, facand in continuare diverse cazane. Stiti cu totii caldararii...
Stiti si ca sunt o multime de manastiri si biserici ortodoxe in Bucovina, iar la Putna se afla unul dintre cele mai influente asezaminte monahale ortodoxe din tara. La Cacica, e o catedrala catolica impresionanta, unde, la fiecare Sf. Marie Mare se intampla un pelerinaj foarte mare. La Voivodeasa, la 10 km de Manastirea Sucevita, se afla o uriasa cruce ridicata pe un varf de deal, de o familie de confesiune catolica. Bucovina e plina de baptisti, penticostali, evanghelisti si chiar adventisti de ziua a saptea.
Toti convietuiesc in buna intelegere si impartasesc felul de a fi mai gospodaresc, asa. Vecina mea, fie-i tarana usoara, era nemtoaica nascuta la Siret. Toata viata ei a fost asistenta medicala, iar primul job s-a nimerit sa fie in nordul judetului Botosani, unde oamenii cultivau cereale. Cand se faceau, apareau bucovinenii, cu carute de lemne, pe care le schimbau pe cereale. Niciodata nu se intampla invers, sa plece cerealele spre munte si sa le schimbe pe scanduri sau lemne de foc. Doamna Heidi a intrebat: "De ce nu mergeti si voi la munte, sa va iasa mai mult?". "Pai, e greu, doamna!".
Ei, in Bucovina, oamenii nu prea considera ca e greu. E important sa ai o casa aratoasa, acareturi si o gospodarie bine inchegata. Mai degraba veti putea vedea modelele irlandez si italian in functiune. Stiti ca la New York sunt aproape tot atatia irlandezi cat in toata Irlanda. Si exista o conexiune foarte puternica si acum cu tara mama. La fel, orasul cu cei mai multi italieni nu e in Italia, ci e tot New York. In Italia si Anglia, bucovinenii se aduc unii pe altii si comunitatile sunt puternice.
In general, e un sentiment de prosperitate. Prosperitate generata de turism, afaceri si ceva contrabanda. O fi si oleaca de evaziune fiscala, dar una peste alta, oamenii traiesc mai bine decat in alte parti si isi iau destinele in propriile maini. Daca nu vine guvernul sa le faca poduri, si le fac singuri, sunt intreprinzatori si nu se dau in laturi de la munca.

Deci, au fost dusi in alta tara si trimit bani la primavara...
Pasul Palma

Inainte de Sadova

Interior de la casa rustica a Hilde's Residence

Moara Dracului,la Cimpulung Moldovenesc
Liceul Militar de la Campulung Moldovenesc


Read More...

luni, 18 august 2014

Recesiune, ne-recesiune, taxele sunt cam mari

Leave a Comment
Fata din imagine
lucreaza in Centrul Vechi
si invita turistii
la masa la Zaraza
1.83 costa fiecare leu pe care il cheltuiti. Hopa, la programatori costa numai 1.67, daca aveti diploma potrivita. Va salut, pe cei care o aveti! Daca nu aveti diploma, tot va salut, dar va reamintesc ca un leu platit cinstit chelneritei misto de la barul din Palas Iasi(stiti ca sunt mai multe carciumi, da?), tipei care m-a dus la masa la Zaraza in Centrul Vechi din Bucuresti (vezi poza alaturi) sau muncitorului de la Dacia costa 1,83 lei. Tot atat costa si leu corporatistului, si cel al bugetarului, cel al brutarului si al cusatoresei de la fabrica Benetton sau Dolce & Gabanna.

Bun, dar asta nu e tot, mai platim si ceva TVA catre bunul statul roman si atunci, conform unui studiu al institutului Molinari, totalul taxelor platite de catre un lucrator roman se duce spre 50%. Aha, pare cam mult, mai ales ca nu avem beneficiile sistemului social din Suedia sau ale autostrazilor nemtesti.
Mi se sopteste in casca precum ca in Suedia e un fel de socialism, iar nemtilor le-au fost construite autostrazile de Hitler si ei numai le varuiesc. Iar noi nu suntem in stare sa varuim ce a construit Ceausescu :)

Poate ca ati auzit de Tax Liberation Day... E un concept simplu care arata pana la ce data a anului trebui sa lucreze un platitor de taxe in Romania pentru a plati toate taxele catre stat. In Romania, data pica fix pe 1 iulie. Dupa noi, numai lume buna:  Italia, Germania, Ungaria, Austria, Franta si Belgia (tocmai pe 8 August). Cum in Romania in iulie si august se lucreaza mai putin, nu e de mirare ca ne merge prost. Glumesc, nu e vorba de asta. E vorba ca statul nu prea poate sa o dea, deocamdata, data cu prea multe zile inapoi. E un pas cu micsorarea CAS, ramane de vazut cat de sustenabila e masura prin prisma performantei la colectare.
Sunt cateva lucruri care se sincronizeaza, pentru a ma bucura imediat de aceste masuri.

1. Numarul de angajati in Romania si rata somajului.

Ati citit in toate ziarele ca avem putini someri (circa 4.87% la sfarsitul lunii iunie 2014). In 2012, rata somajului era undeva la 7.2%, iar populatia activa era ocupata in proportie de circa 59.5%. Sa facem diferenta intre someri si populatia activa (intre 15 si 64 de ani). In cea de a doua categorie vom gasi elevii si studentii, somerii, aia care nu mai sunt someri demult, antreprenorii (supranumiti si patroni) si o multime de agricultori care nu prea apuca sa plateasca taxe. Si, cel mai probabil, niste oameni care lucreaza la negru in Europa.
Sa recapitulam, avem 5 persoane active la fiecare pensionar, dar ne trebuie 11.87% din populatia activa pentru a desfasura treburile statului. Si chiar aproape 26-27% din totalul angajatilor in Romania.
Deci, in ultimii 15 ani am avut maxim 5.046 milioane de angajati, cu un minim in 2012 de 4.311 milioane si un numar in jurul cifre de 4.4 milioane anul acesta.
Prin comparatie, Cehia are tot 7.2% someri, undeva la 4.4 milioane de angajati, dar salarii mai mari.
Cumva, mie imi este clar ca angajatii bugetari (unde se includ la greu medici si profesori) nu pot fi platiti foarte mult in plus decat daca vor creste fie salariile din mediul privat (cel mai cool, nu?), fie vor creste taxele mai mult (cred ca il votati pe Dan Diaconescu mai bine!), fie se va eficientiza activitatea pentru a se reduce numarul de angajati. Mie mi-ar place ultima, dar nu am mari sperante.
In plus, daca nu sunt mai multe persoane active angajate, atunci o parte din veniturile bugetare nu se vor incasa.

2. Cheltuielile statului cu salariile si pensiile, asistenta sociale si alte pomeni

In primul trimestru din 2014, statul a cheltuit 60% din incasari pe salarii, pensii si asistenta sociala. Asta exclude asistenta medicala. Iar la incasari sunt trecute si taxele platite de firme, nu numai contributiile salariale. Si sumele din fondurile europene care se transforma in venituri la stat prin plata de taxe si impozite. Scuze, din alea nu prea avem...
Deci, raman 40% pentru asistenta medicala si dezvoltarea Romaniei. Si varuitul a ceea ce a construit Ceausescu.
Care ar fi optiunile pentru a fi mai bine?
Sa mergem mai departe cu corelatiile,

3. Cat reprezinta totalul taxelor colectate din PIB

Institutul Molinari arata ca Romania are o rata de taxare de circa 50%, dar ponderea veniturilor fiscale din PIB este de doar 28%, cea mai mica valoare din Europa comunitara.Cu putina matematica vom afla ca Romania are de cheltuit putini bani prin comparatie cu alte tari europene, atunci cand introducem in ecuatie PIB-ul Romaniei pe cap de locuitor. In 2013 era in jur de 9500$. Nu de euro.
O paranteza aici pentru nostalgici. PIB-ul Romaniei a crescut de mai mult de 11 ori din 1992, cand a fost de circa 840$. Multumiri domnului Iliescu
Dupa umila mea parere, aceasta subliniaza doua lucruri: Romania are PIB-ul mic si colectarea mica, dar cuantumul taxelor e foarte mare. Cu mai multe sute de ani in urma, taxa pe motorina se numea fumarit. Doar o alta modalitate de a creste veniturile in scopul platii birurilor.
Iar taxarea muncii e cea mai puternica. E mai usor de urmarit, dar si cea mai usor de eludat.
Stiti povestile cu plata salariilor prin PFA, cu taxarea PFA-ului in suma fixa, cu lucrul la domiciliul angajatorului si cu mijloacele angajatorilor. Mai sunt metodele cu o parte pe cartea de munca si o parte nu, cu impact in cuantumul taxelor pentru sanatate si pensii, cu angajarea la negru direct, cu oamenii saraci care prefera cei 2-300 RON in plus acum fara acte decat o pensie de mizerie pe care nu o mai apuca decat 2-3 ani.
In ceea ce priveste incasarile statului, Surpriza!, a scazut valoarea neta a colectarii a TVA-ului (tot la 24% din taxare, s-a colectat mai mult si s-a returnat mai mult catre firme), iar taxa pe motorina nu era inca introdusa pentru a vedea efectele. Consumul nu creste chiar asa de mult, oricum nu pe ce se produce in Romanica,
Totusi, impozitul pe profit a crescut fata de 2013, ceea ce nu e rau.
Deci, am stabilit, taxele sunt multe, nu stiu daca fiecare e neaparat mare, dar in suma nu se colecteaza prea mult.
Simplificarea impozitului pe profit in 2005 a adus multi platitori la ghisee, datorita cuantumului si a modalitatii facile de calcul. In unele cazuri, o facilitate fiscala precum e cea legata de subventia pentru angajarea absolventilor, nu e prea atractiva din pricina multiplelor raportari, intinse pe o perioada de 3 ani, pe care o firma trebuie sa le faca pentru a primi maxim 750 RON pe luna, conform legii valabile in august 2014. Cazurile de care am cunostinta sunt ale unor firme mici si mijlocii, cu afaceri bine legate, dar care nu au un aparat birocratic in mare forma. Prin urmare, e mai ieftin sa platesti tot din veniturile firmei decat sa primesti ajutorul binefacator al statului.

4. Cate taxe platesc firmele si ce deduceri au persoanele fizice

Dar cele 39 de taxe pe care le platesc firmele din Romania erodeaza circa 40% din profit. Totusi, creeaza locuri de munca. :P Cineva trebuie sa stie ce sa plateasca, in ce moment si sa se duca la cele 2 milioane de ghisee.
Daca nu pot sa colectez, mai pun o taxa noua, poate apare un fraier sa o plateasca. Nu sunt specialist in contabilitate, dar as aprecia maxim un numar de taxe de pana la 15 si maxim 100 de ore petrecute pentru a le plati. Poate atunci s-ar colecta si mai mult.
Iar pentru angajati, nu avem nici un fel de deducere fiscala, fie ea in scop de dezvoltare profesionala sau de a deduce, spre exemplu, cheltuielile pentru realizarea meseriei.
Iarasi, un exemplu scurt. Sotia mea, profesoara de limba engleza, cumpara carti pentru a ramane la curent cu metode noi de invatare si predare. Sau merge la o conferinta, care costa circa un salariu de al ei. Nu se poate deduce nimic din impozit, dar sunt sigur ca ati auzit ca profiturile generate de meditatii e mai mult decat necesar sa fie impozitate.
Al doilea exemplu scurt: o persoana investeste in cursuri de formare, la varsta de 35-40 de ani. Cursurile nu sunt ieftine si numai cine a platit din buzunar 2-3mii de euro stie cat de tare ustura bugetul. Toata lumea insista ca e utila formarea continua pe parcursul vietii, dar nu sunt prea multe masuri de incurajare a pregatirii profesionale continue.

5. Nu avem bani, dar nici nu folosim donatiile

Donatiile sunt fondurile europene. Si alte fonduri care nu se dau inapoi.
Cred ca stiti ca Romania este deocamdata contributor net la bugetul UE. Cu alte cuvinte, oamenii ne-ar da mai multe parale daca ne-am putea organiza sa le cheltuim.
Ce se intampla?
Anumiti domni din structurile administrative ale statului nu isi misca basinile sa scrie proiecte europene, pentru ca e mai cu dichis sa furi de la UE. Si, in plus, pentru cei care nu sunt puturosi, e necesara ceva stiinta de carte pentru a produce raportarile necesare.
Totusi, sunt 2-3 directii unde, conform lui Pareto, cu 20% din efort s-ar obtine 80% din fondurile europene. Prima, cea mai simpla, dar si cea mai complicata, o reprezinta agricultura. Aici avem cele mai multe persoane implicate, dar si cele mai putin educate. In plus, sa fie tacamul complet, politicile publice romanesti sustin exploatarile mari, dar terenurile sunt destul de farimitate. Sa va faceti o idee despre cat de mari sunt nevoile de cunostinte in agricultura, aflati ca un inginer agronom cu pana la 10 ani de experienta castiga circa 1400 euro pe luna. Bancile finanteaza greu si foarte greu proiecte europene pentru agricultura la micii fermieri, iar competentele de a scrie proiecte sunt mici in randul celor din agricultura.
Al doilea capitol la care suntem restantieri ca tara este cel al investitiilor in infrastructura. O multime de bani care nu sunt cheltuiti, programe cadru neterminate, politici publice ne-scrise. Aici depinde intr-o masura mult mai mare de statul roman, dar proiectele nu sunt scrise si mai ales executate. Nu am un calcul exact, dar sunt o multime de bani cheltuiti pe studii de fezabilitate.

6. Totusi, pe ce se cheltuie banii? (unde trimite guvernul cheltuielile cu investitiile si ajutoarele de stat)

Infrastructura nu este finantata potrivit. In 2014, investitiile in infrastructura -inca deficitara- au scazut cu 10%. Constructiile au gradul cel mai mare de multiplicare in creearea de joburi, cele necesare fiind nu doar cele corespunzatoare executiei, ci si cele din fabricile care genereaza materialele din care se executa constructiile.
In Iasi, se aude ceva despre o fabrica de asamblare pentru Opel, destinata pietei estice. Vom vedea daca se va materializa. Ar fi exceptional pentru Moldova, care ar atrage si alte fabrici de componente in zona. Dar asta nu sterge cu buretele lipsa de drumuri in Romania, care duce la o viteza medie de deplasare a TIR-urilor de 30km/h. Si care limiteaza implementarea fabricilor in zona de est a Romaniei, care este intre altele si cea mai saraca.
In schimb, exista un set de masuri de ajutor de stat pentru industria IT. In opinia mea, sunt niste bani cheltuiti absolut de pomana si care afecteaza competitivitatea pietei. Pe ce te bazezi, Moromete? Pai, astazi, nu exista somaj in IT. Trebuie sa fii infirm, idiot sau pretentios pentru a nu avea un job daca esti absolvent de o facultate de profil. Ba, mai mult, indraznesc sa spun ca orice crestere de 50% pana la 100% in numarul de absolventi este absorbita de piata.
Totusi, numarul de absolventi de AC (Automatica si Calculatoare) este constant de 15 ani incoace, iar profesorii sunt tot mai greu de tinut. Deci, stimulam un sector care se dezvolta oricum (datorita competentelor bunicele, a preturilor foarte bune si a facilitatii fiscale de scutire de impozit), dar nu esti in stare sa pornesti investitii in infrastructura.
Am mai spus, Software is democratic, dar ce ne facem cu lucrurile tangibile pe care circulam in drum spre mare si munte, ori pe care mutam marfurile? Imi aduc aminte, se pun bete in roate la recuperarea TVA, cum se intampla la aeroportul din Iasi, care are o pista noua dupa cel putin 10 ani de la prima idee. Aici, timpul are rabdare cu oamenii si oamenii nu se grabesc nicaieri.

7. Tendinta de imbatranire a populatiei

Populatia se grabeste doar sa imbatraneasca. Ma bucur sa ii vad pe parintii mei cat mai mult in viata, sa isi manance pensia, cum s-ar zice. Doar ca asta aduce o problema sistemica accentuata de migratia din perioada 1995 - 2010. Multa populatie activa tanara a emigrat, destui dintre cei care au ramas sunt aproape de pensie sau au iesit deja (vezi cati se uita la Antena3), iar daca nu sunt prea aproape de pensie nu sunt pregatiti pentru meserii noi si cu multa valoare adaugata. Oamenii mai in varsta necesita mai multe cheltuieli medicale, iar daca nu cheltuie bani pe medicamente si consultatii, primesc o pensie pe masura contributiei anterioare.
Cum sistemul nostru este pay as you go, banii platiti de mine se duc la pensia tatei, iar pensia mea o vor plati copiii mei. Numai ca numarul de copii nascuti in 1993 este la jumatate aproape fata de cei nascuti in 1973, iar asteptarea este ca pensia sa fie dubla decat acum peste 20 de ani.
Care e legatura taxelor cu natura si cu pomul de Craciun, ma veti intreba.
Legatura este ca admistratia publica inseamna intelegerea fundamentelor economice. Iar acum se aud scuze, cum ar fi cea ca ne-a scazut economia din cauza faptului ca exportam in Italia si Germania. De ce nu exportam si in alta parte? Cum se poate sa nu avem scadere?
Daca imi aduc aminte un clasic in viata: 
Nu te platesc sa imi spui ca nu se poate. Asta pot sa o aflu si singur! Spune-mi cum se poate, domnule Guvernoiu!

Read More...

luni, 11 august 2014

Virsta intelepciunii... la tauri

Leave a Comment


Trei tauri stateau intr-un varf de deal. Unul era tanar, altul de varsta mijlocie si celalalt era chiar batran... Se uita ei si vad undeva in vale o cireada de vaci. Taurul ala mai tanar zice:
- Sa fugim tare si le futem pe toate una dupa alta.
Ala de varsta mijlocie:
- Hai sa mergem domol si sa le luam la baza pe aia si pe aia (un fel de Nicoleta Luciu et Comp)
Ala Batranelu':
- Ba copii... Pai io zic ca de se urca vreuna pana aci la mine, o fut... ce sa fac...?

Acuma, cum functioneaza fututul vacilor de catre taurii de varste profesionale diferite

  • De la unul la 4-5 ani, sunt o multime de tauri tineri. Schimba jobul unul dupa altul si termina repede benzina.
  • De la 5 ani, la 15 ani - ceva taurasi de varsta mijlocie. Se gandesc de doua ori pana schimba jobul si se uita la alea mai atractive.
  • Iar de la 15 ani incolo, mai usor cu vanatoarea. Dar daca vine una peste, o fut... ce sa fac... !?

Read More...

duminică, 3 august 2014

What's cooking, doc'?

Leave a Comment
Poate va intrebati ce mai fac in vacanta asta pentru site. Poate nu va intrebati, dar eu ma simt dator sa va raspund.
Ca in fiecare an, voi actualiza layout-ul site-ului. Cum ar veni, dau un var proaspat, cum facea bunica-mea pe vremuri, Dumnezeu s-o ierte si s-o fericeasca! Pe la colturi, mai lipesc cu lut, adica mai verific ceva categorii si etichete (tag-uri, cum le spun americanii). Mai pregatesc o serie de articole de vacanta, o sectiune de review-uri de restaurante si hoteluri, ca tot imi place mie sa mananc si sa ma plimb din cand in cand.
Dar, mai ales, mai potrivesc o anexa noua si pun gard nou. Adica va aparea o sectiune cu inregistrare, unde veti gasi unele resurse pentru cariera voastra, voi migra site-ul pe un alt hosting si voi adauga 2 colaboratori noi.
Totul se termina pe 1 octombrie, daca finantele sunt in stare buna si colaboratorii de nadejde. Apropo, stiti vreun colaborator de nadejde care se pricepe sa faca site-uri proaspete si bune?

Read More...

marți, 29 iulie 2014

Bucovina, plai cu flori - azi despre cazare

1 comment
Anul acesta mi-am facut vacanta in Bucovina, in zona Sucevitei. Tura asta am stat la hotel Voievod. Am tot vrut sa scriu despre zona de mai multa vreme, dar nu am gasit nici timp, nici chef pana acum. Am inceput in vacanta, dar zi dupa zi mai aflam ceva interesant.
Hotel Voievod - vedere din spate. Ca din fata se vede pe site.

Hotel Voievod - casute

Gata cu scuzele, sa va povestesc cate ceva util.
Astazi, despre cazare:
Cel mai tare lucru in Sucevita este ca au hoteluri cu piscina. Am mai scris despre Sofia, este Complexul Popas Bucovina si Hotel Voievod. Fiecare cu plusurile si minusurile lui. Pentru o familie cu copii, Hotel Voievod e mai confortabil, din punctul meu de vedere. Cum ziceam, toate au piscina, la care nu trebuie sa platesti accesul, cu exceptia Popasului Bucovina. La Popas, e un pret special pentru cei cazati acolo, dar tot se aduna vreo 30RON / zi de persoana. Si sala de fitness e gratuita, dar nu cred ca intru mai mult de o data. In plus fata de piscina si sala, exista un teren de fotbal si tenis (pe bani), sala de bowling (de care este si la Popas) - contra cost. Daca imi aduc aminte bine, sala de la Popas Bucovina e mai buna pentru bowling, dar si mai scumpa. Si au si darts, daca va place. Bowlingul de la Voievod poate sa le ofere si copiilor de 7-10 ani o pista care are ceva gardut si nu lasa bilele sa intre in santurile dintre piste. In fine, pentru copii, mai exista un ditamai locul de joaca, care ii poate tine ocupati.
Asa, si mi-a mai placut ca exista niste bungalow-uri care sunt separate de hotel si care pot sa asigure o noapte linistita, mai ales daca veniti in weekend-uri, cand sunt si nunti. E o noapte linistita daca nu aveti vecini care vin tarziu de pe unde au adastat.
La Popas si la Sofia, de asemenea corpurile de cazare sunt separate de corpurile unde se fac nunti, ceea ce e un plus in cazurile in care cautati linistea unor nopti de vara. Se pare ca cele 3 hoteluri au o afacere buna cu nuntile si sunt ocupate in timpul verii fie cu nunti, fie cu team-buildinguri.
EcvestruParc.ro
In fine, cazare buna gasiti si la alte pensiuni si hoteluri, ba chiar exista 2 locatii in zona unde se poate face calarie (Parc Ecvestru si inca unul inspre Putna - Cai de Legenda), in afara de cazare.

Cum am mai calatorit si imprejurul Sucevitei, am tot vazut ca s-au construit pensiuni noi. Arata bine, unele arata ca proprietarii stiu hotelarie, altii ca proprietarii sunt oameni gospodari, dar cu mai putine cunostinte despre industrie, ori, chiar locatiile respective sunt construite pe bani din fonduri europene si din alte afaceri. De exemplu, la El Quattro, in Voronet, vorbim despre un hotel mic facut din banii de la Elsaco, care este folosit ocazional pentru activitatile echipei de management de la Elsaco. Cei de la Voievod, umbla vorba, ca au o afacere foarte buna cu lemn.
La Casa Humor, in schimb, proprietarii s-au intors din Anglia, dupa ce au lucrat in hotelarie si asta se vede in cel de al doilea corp de cladire (si ala cu piscina), pe care l-au ridicat. Au o piscina draguta, cu jacuzzi, sus o sala de jocuri si niste camere cu paturi mai moderne - saltele bune si somiere faine. Mobila e deschisa la culoare, simpatica, in contrast cu ceea ce gasiti de obicei in Bucovina: camere inchise la culoare, cu furnir in culori inchise, ce imita lemnul masiv.

La Casa Bunicilor, un loc deosebit pentru cazare, care implica doua-trei case foarte vechi reconditionate, veti gasi niste camere foarte cochete, nu prea potrivite pentru activitati romantice. Gurile rele spun ca scartie patul. In schimb, ambientul e deosebit si se mananca bine. Despre mancare va mai spun si maine, azi sa ne rezumam la cazare.



O sa va placa domnul Iacob, cu povestile lui, care se ocupa de camere, va povesteste cum a transformat in afacere pasiunea lui pentru case bucovinene si cum a adus ponei pentru nepotica lui. O sa il cunoasteti pe cainele ciobanesc care sta intr-o cusca simpatica si, eventual, puteti face un gratar pe malul iazului cu peste proaspat de gatit in restaurant.
Hilde's Residence are un corp nou si unul rustic. Pe ala rustic l-am vizitat din interior si va puteti bucura ochiul mai jos. Pe celalalt nu, dar am inteles ca e ok. In fine, Hilde se marketeaza cu ecoturism, au o curte geniala in care va puteti aseza pe un hamac, va urcati pana sus la observator sau va imprieteniti cu gainile eco care dau oua eco din care se face mancare eco.


Pentru grupuri mari, puteti incerca sa luati multe camere la Casa Elena, de la Voronet. Sunt in business de multa vreme si rezista cu succes. Ori la Popasul Domnesc de la Voronet. Nu au activitati, dar anul trecut gateau bine si aveau camere faine si o camera de conferinta decenta. Cea mai buna cazare pentru grupuri pe care am incercat-o a fost totusi la Casa Humor, unde poti face, la nevoie, un foc de tabara sus pe deal, unde se gateste o tochitura la ceaun mare, acompaniata de vin fiert si placinte poale in brau. Totul in octombrie, cu un spoi de ninsoare, dar totusi, s-a intamplat afara, cu multa voie buna.
In zona Humorului, daca o luati spre manastirea Humorului, puteti gasi multe pensiuni si hoteluri, dar eu am mai testat numai Passiflora. Un patron simpatic, o curte decenta, si, in plus, nu are obsesia de a vinde bauturi numai de la barul lui. Puteti discuta, pentru un team building, sa incarcati totul de la Selgros si sa ii umpleti frigiderele.
Dor de munte
Pe la Cimpulung, nu prea am ajuns mult, am testat doar o pensiune arhicunoscuta la Sadova, care s-a extins frumos intre timp. Dor de munte, pe numele de botez. Arata bine si e situata pe drumul spre Moldovita, care are un peisaj ce iti taie rasuflarea.
La un botez am poposit si la Vranis (are un nume imposibil, dar i se trage de la proprietari - familia Vranau), un restaurant frumos, camere confortabile, chiar la mansarda. Singurul lucru de luat in considerare este locatia foarte aproape de drumul european. Adica e bun ca e in drum, dar va poate pricinui la auz cate ceva.
Sa nu uit, la Cimpulung, spre drumul spre codrii seculari de la Slatioara mai e Hotelul Sandru, de asemenea specializat pe nunti, plus ceva mici pensiuni. Daca astea nu va plac, sunati la colonelul Blanariu, poate va aranjeaza ceva la Liceul Militar, la blocuri. Nu puteti vizita liceul decat ca fosti absolventi si banuiesc ca nu sunteti toti fosti lemisti.
Liceul Militar Stefan cel Mare - platoul pe care se face inviorarea
Cind bati zona in lung si in lat, vei fi uimit de cele 5-6 pensiuni de la Virful Dealului, care se afla intre Paltinoasa si Solca, intr-o zona impadurita, dintre care cea mai inspirat denumita e Cabana lu' Costache, iar cea mai bine varuita pare a fi Divas. Nu le-am testat, dar arata superb.
Moldovita are relativ putine locuri de cazare, dar imprejurimile sunt frumoase. Se pare ca sunt ceva lipsuri la mancare, dar despre unde se poate manca bine in Bucovina, in articolul urmator.

Read More...

miercuri, 16 iulie 2014

Efectul camerelor de filmat asupra bacalaureatului si a pietei muncii

Leave a Comment
[Ce efect are interactiunea cu colegii in timpul facultatii]

Sa tot fie mai mult de un an de cand un coleg, nu-i spui numele, ma trage deoparte si imi zice
- Il stii pe Gigel Gigescu? L-am vazut ieri la interviu...
- Trebuie sa verific, nu tin minte numele... [Intre noi fie vorba, imi aduceam aminte numele, dar habar nu aveam despre ce era vorba cu omul]
- Vreau sa spun ca intreaga facultate a copiat toate temele de la laboratoare de la mine, de asemenea a copiat la orice lucrare, examen... 
- Nu e tocmai incurajator...
- Eu doar voiam sa iti spun...
- Asa, si nici muncitor nu este...

Nu trebuie sa mai spun ca Gigel Gigescu nu lucreaza in echipa de care sunt responsabil. Orice om cu scaun la cap verifica de doua ori un asemenea candidat.
Cel mai interesant lucru este perceptia colegilor care vor trebui sa puna osul in viitor, dar nu la examane, ci la livrari. La munca pe bune, care daca nu este facuta de cine trebuie, trebuie compensata de altcineva. Si la ce altceva sa te astepti de la un viitor coleg care a copiat pe rupte in facultate? Ca va sta peste program sa termine ce are de facut? Ca va invata noptile sa ajunga competent in ceea ce are de facut? Ori ca va dezintegra teava de net in paralel cu o cafeluta buna si un sandvis, sa nu il ia emotiile?
Toata lumea s-a cacat pe Funeriu cand a pus camere de filmat la bacalaureat. A plecat Funeriu, a venit alt ministru, nu promoveaza mai multi bacul. Toata problema apare acum la universitatile particulare, facatoare de diplome si tocatoare de banii parinitilor, care nu mai au material de educat. Nu am vazut situatia financiara de la Spiru Haret, dar am auzit, de exemplu, ca au inchis mega-filiala de la Suceava si i-au mutat pe toti studentii la Brasov, pentru terminarea studiilor. Iar Universitatea Apollonia (Iasi), merge vorba in oras, se va inchide curand. Probabil inainte de finalizarea fuziunii Universitatii M. Kogalniceanu cu orice alta universitate interesata de patrimoniul imobiliar. Care nu e inca pe persoana fizica, cum ar zice Becali.
Efectul camerelor de filmat se va inregistra peste 3-4 ani, cand piata muncii va absorbi o parte dintre cei care au terminat cu bac ori fara bac. Totusi, colegii sunt pregatiti sa joace rolul anticorpilor pentru asemenea cazuri de o rara harnicie.
Imagine preluata de pe colordesign.ro

PS:  povestea e reala, numele nu sunt, iar la speculatii va invit mai jos ori pe facebook.
Read More...

duminică, 6 iulie 2014

Mic tratat de succes in cariera. 1 pagina

3 comments

Sunt 3 lucruri care influenteaza o cariera:
1. Trebuie sa stii ce vrei
2. Trebuie afli unde se gaseste ceea ce vrei
3. Trebuie realizezi care este drumul de la punctual in care esti catre punctul in care vrei sa ajungi.

Si al patrulea, cel mai important.
4. Sa fii dispus sa parcurgi drumul.
Imagine preluata de pe blogul Danielei Abageru (http://abagerudaniela.blogspot.ro)

Pentru a sti ce vrei, trebuie sa intelegi care sunt alternativele. Informeaza-te. Participa la intalniri cu angajatorii, discuta cu fosti absolventi, cu profesorii.(Asta daca te gaseste articolul asta student fiind). Discuta cu alti profesionisti (in acceptiunea din engleza a lui professionals), citeste ziare. Mai nou, citeste bloguri si forumuri. Mergi la JobShop. Aplica la joburi de vara, mergi la burse in strainatate, ia un job extra-time ca si freelance. Ori organizeaza-ti proiectul personal bazat pe voluntariat. Plusez si spun ca ai putea chiar sa te muti inapoi in Romania, unde oportunitatile de a schimba cariera, in IT mai ales, sunt mai multe. Una peste alta, calitatea vietii tale va fi buna peste 15 ani in Romania, daca esti un profesionist bun.
Daca stii ce vrei, ai o sansa in plus sa recunosti daca esti acolo unde vrei sa ajungi sau nu. Daca nu stii care firma, companie, antreprenor ofera ceea ce vrei tu, vei pierde vreme pretioasa lucrand pentru altii care ofera altceva.

Totusi,  trebuie sa afli cine ofera ceea ce iti doresti. Se prea poate sa nu fie pe toate drumurile ceea ce iti doresti, fie asta recunoastere, bani, tehnologie sau colegi. Din nou, informeaza-te. intalniri cu angajatorii, discuta cu fosti absolventi, cu profesorii. Citeste ziare. Mergi la intalniri cu angajatorii, chiar la unele interviuri. Aplica la joburi de vara, mergi la burse in strainatate. Nu uita, de fiecare data, sa spui clar ceea ce iti doresti!

Mai apoi, daca stii unde ajungi, devine util sa determini unde esti. Unde esti din punct de vedere al cunostintelor, al experientei, al competentelor non-tehnice. In engleza se numesc soft skills competentele astea. Nu uita sa mergi la examene, sa discuti cu prietenii despre cum te percep, sa mergi la interviuri, sa ceri feedback. Automatistii considera ca un system cu bucla de feedback merge foarte bine. Daca stii ce lipseste, ramane sa planifici cum sa imbunatatesti ceea ce e de imbunatatit.

Dupa toate astea, dupa ce ai aflat ce vrei, unde se gaseste ceea ce vrei si care e drumul, ramane sa pui osul la treaba. Sa fii dispus sa transpiri pentru cariera ta.

SUCCES!

Read More...

miercuri, 2 iulie 2014

despre companie si acompaniere. In nesfarsitul drum spre rezultate

Leave a Comment
Stiu ca venind de la un corporatist cuvintul  companie duce cu gandul la o entitate juridica ce este asociata (mai ales pe facebook) cu indoctrinarea, comoditatea, inflexibilitatea, ori la o corporatie in sensul economic al cuvantului, mai mult decat duce la a vorbi despre insotire, tovarasie si alte sinonime asemenea pe care DEX-ul le-ar putea oferi.
Cu toate astea, in articolul de fata as vrea sa abordez compania si acompanierea, mai ales, prin prisma experientei pe care am trait-o in primele luni din 2014. Are legatura cu formarea de coaching pe care o urmez. De la sfarsitul lui februarie am inceput cursul "Systemic Leadership & Coaching Fundamentals" cu Alain Cardon, care ofera fundamentele de teorie, dar mai ales de practica in a deveni coach. (Intre timp, ce sa spun, am si terminat cursul, dar nu si formarea). Mi-am schimbat in acest timp felul de a privi lucrurile, nu intr-atat incat sa nu ma recunoasteti, dar indeajuns de mult incat sa devin un om mai bun, un tata mai constient de rolul meu in viata copiilor si un manager mai orientat spre rezultate. [Asa imi place mie sa cred, daca nu e asa, sper sa am ocazia sa aflu.]

Bineinteles, am trecut prin virfurile entuziasmului debordant si prin valea demotivarii timpurii in tot acest training. am lucrat cu oameni deosebiti (voi vorbi despre asta intr-un articol ulterior) si am capatat intelegerea mea asupra a ceea ce inseamna coachingul. Nu stiu daca este completa sau corecta, dar este a mea.
Alain Cardon spune ca inseamna acompanierea clientului in dialogul sau. Probabil ca toti stiti ca dialog vine din greaca si puteti banui ca logos inseamna cuvant. Dar dia  nu inseamna doi, ci are sensul de prin. Deci, clientul de coaching avanseaza prin cuvant, printr-o curgere de sensuri, catre rezultatele pe care si le doreste.
John Whitmore spune ca prin coaching intelege: "Unlocking a person’s potential to maximize their own performance. It is helping them to learn rather than teaching them.” 
100 de scoli de coaching enunta inca 100 de definitii ale coaching-ului, dar toti se inteleg intr-un anume sens. Nu eludeaza faptul de a pune clientul in centrul procesului si a recunoaste rolul predominant in a obtine rezultate.
Eu inteleg coaching-ul ca un proces de insotire a clientului intr-o calatorie personala ori profesionala, in care are nevoie de un tovaras de drum discret si echilibrat, de o oglinda care sa ii releve solutiile pe care le poseda si nu le constientizeaza. Toata filosofia coachingului se bazeaza pe ideea generoasa ca oamenii sunt inteligenti, pot sa treaca peste incercarile in care se afla si sunt echipati cu toate solutiile de care au nevoie.
In plus, se bazeaza pe obiective si rezultate, actiuni concrete si validari. Puteti intelege validarea ca un fel de lauda, prin care se consolideaza atitudinile, rezultatele, ideile clientului. Se pare ca exista inclusiv o explicatie legata de neurochimie, (vezi aici un articol Harvard Business Review), in ceea ce priveste oxitocina generata de interactiunile pozitive.

Imi propun sa lucrez ca si coach profesionist pe zona de career coaching si business coaching. Bineinteles, career coaching se armonizeaza cu preocuparile mele din ultimii 6 ani, inclusiv cu blogul de fata, iar in zona de business coaching voi avea ocazia sa lucrez in compania unde sunt angajat acum ori cu oricare dintre voi veti fi interesati de serviciile mele.
Iar atunci cand sunteti interesati, nu va sfiiti sa imi scrieti un email (gabi at cartenoua dot com) sau sa folositi telefonul (0745 371199).


Read More...

duminică, 1 iunie 2014

Succesul este, de obicei, masurat in bani. Ce limitati suntem!

1 comment
E simplu sa masori in bani succesul, pentru ca toata lumea, dupa alfabetizare, stie ce inseamna unu, o mie, un milion sau un miliard.
Un miliard e intotdeauna mult, un milion poate fi mult, unul sau o mie pare accesibil.

Totusi, cati v-ati pus intrebarea daca sunteti plini de succes in viata personala, in cresterea copiilor, in ceea ce cititi, in felul in care ganditi, in acela in care gatiti sau primiti un multumesc, in felul in care plantati copaci si rosii sau busuioc, in complimentele pe care le adresati doamnelor sau in zambetele pe care le primiti din partea domnilor?

Pina la urma, banii sunt un scop sau un mijloc?
Read More...

sâmbătă, 24 mai 2014

Ma duc sa votez

Leave a Comment
Stiu, europarlamentarele nu sunt asa de importante ca alte alegeri, dar mi-am schimbat buletinul cu domiciliul pe Iasi pentru a putea vota fara restrictii.
Stiu, maine e duminica, e o vreme grozava de mai si sunt altele de facut, dar cand veti spune ce bine e in Europa si ce rau e la noi, ganditi-va ca ati votat pentru asta.
Stiu, sectia de votare e undeva care nu e in drumul vostru, dar drumul nostru, al tuturor, e influentat de ceea ce votam.
Stiu, toti politicienii sunt de cacat, dar noi suntem mai de cacat daca nu le aratam care sunt in regula si care nu.
Stiu, numai idiotii se baga in politica sau ii intereseaza politica, dar aduceti-va aminte asta cand platiti taxe si impozite stabilite de politicieni.
Stiu, politicienii sunt unii care nu sunt in stare sa faca nimic, asa ca s-au apucat de politica, dar noi, ceilalti, ce cacat facem daca nu ii tinem sub supraveghere si nu le aratam ca pot sa piarda.
Stiu, la Pungesti, femeia de serviciu a scolii e presedinta sectiei de votare, dar eu ma duc sa votez, ca sa egalez un vot al unuia din galeria Poli Iasi, care se duce la vot pentru ca i s-a ordonat.
Stiu, fiecare isi vede de ale lui, dar de ale noastre cine isi vede.
Stiu, votul meu nu conteaza, dar o mie de voturi conteaza.
Stiu, politicienii au putere, dar si comunitatea are, atunci cand se implica. Ma uit doar la tei si la Gigi.

Deci, maine, mergeti la vot, ori acceptati ca toti betivii si ciudatii care primesc o sticla de ulei ne decid viitorul.

PS: Acum e la TV finala Champions Leagues si am stat 15 minute sa scriu asta. Sper ca macar o persoana sa mearga la vot datorita faptului ca a citit.
imagine preluata de pe constantingheorghe.blogspot.com
Read More...

vineri, 16 mai 2014

Managementul timpului, al spatiului si al ideilor

Leave a Comment
Probabil ca stiti povestea borcanului in care se tot adauga lucruri, de la pietre, trecand prin pietricele, nisip si apa, pana nu mai este loc. Au povestit-o multi, am citit-o si eu pe net, interpretata frumos aici, pina la urma e vorba de felul in care te concentrezi catre lucruri mari sau mici, cu ce vrei sa umpli timpul, spatiul si mintea ta.
Daca esti un mare ambitios, vei umple mai intai cu lucruri mari, mai bagi ceva pietricele (citeste ca sunt destul de importante pentru mandria ta) si incerci eventual sa torni o galeata de apa peste, sa nu innebunesti de cat de important te simti.
Daca esti un om normal, vei pune unul sau doua lucruri mari, ceva chestii importante, iar mai apoi nu prea conteaza, ca viata ta se umple in mod normal cu ce da Dumnezeu: copii, pasiuni, stat degeaba.
Daca esti nepasator, sigur nu citesti aici, asa ca nu ma mai deranjez sa scriu.

O mica idee, pentru viata si cariera ta: ia o foaie de hartie, scrie ce iti propui pentru luna viitoare, in cateva puncte mari. Ia o foaie de excel si noteaza ce faci in fiecare ora, cu un increment de 5 pana la 15 minute, in fiecare zi. Marcheaza cand lucrezi singur si cand lucrezi in grup. Dupa o saptamana, arunca un ochi sa vezi care e diferenta dintre ce planifici si ce faci. Apoi, umple borcanele alea de mai jos cu ceva.


PS: Astazi am avut a saptea intalnire intre manageri de IT din Iasi. Super chestie, m-a energizat dupa o saptamana foarte obositoare. Laura ne-a povestit despre GTD (David Allen a inventat sistemul asta), iar eu am experimentat un exercitiu legat de povestea de mai sus. Multumesc celor care au venit. Lucrurile deosebite li se intampla celor care nu cred in limite si limitari.
Read More...